12 Ekim 2012 10:08

İ.Ü öğrencilerinden alternatif yemekhane

İstanbul Üniversitesi öğrencileri yemeklerini zamlı yememeye kararlı. Yeni akademik yıla girdiklerinde, yemek ücretlerine zam yapıldığını öğrenen öğrenciler, bu zamma hemen yemekhane boykotuyla cevap verdi. Geçen cumadan beri İstanbul Üniversitesi’nin dört kampüsünde devam eden yemekhane boykotu, kararlılıkla sürü

İ.Ü öğrencilerinden alternatif yemekhane
Paylaş
Eda Yıldırım / Derya Dursun

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi yemekhanesi önünde, boykotta olan öğrencilerin yanına gidiyoruz. Yemekhanenin önüne piknik havası yaratılmış sofralar serilmiş. Simidinden, makarnasına, salatasından meyve suyuna kadar herkes evinden bir şeyler getirerek bu sofralara ekliyor. Çalışanından öğrencisine herkese çağrı var: “Soframızdaki yemekler ücretsiz, herkes gelip yiyebilir”. Müzikler, halaylar hazırlanan sofralar boykota renk katıyor.  Öğrenciler, bu sofralarla alternatif bir yemekhane kurduklarını ifade ediyor.

‘ÖĞRENCİLERE YÜKLENMESİNLER’

İstanbul’da öğrenci olmanın zorluğuna dikkat çekiyor boykotta sohbet ettiğimiz öğrencilerden Deniz. “Yurt imkanımız yok. Özel yurt ya da ev masrafı, ders materyallerinin masrafı derken zaten zorlanıyoruz. Altı yıl sürecek eğitim masraflarının altında eziliyoruz” diyerek  yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya çalışıyor. “Peki bu sıkıntılar karşısında üniversite yönetimi bizi neden anlamaya çalışmıyor?​” diye soran Deniz, üniversitenin en azından kendilerine uygun bir yurt ya da ders materyallerine ücretsiz ulaşma imkanı sağlamasını beklerken yemek zammıyla karşılaşmalarına isyan ediyor. Geçen yıl iki defa yemeklere zam yapıldığını da hatırlatan Deniz, “Birileri  kendi çarkını döndürmek için öğrencilere yüklenmesin” diyor.

‘OTEL YAPACAĞINA YURT YAP!’

“Ben de dahil çoğu birinci sınıf bir hafta önce yemek fiyatlarının 1 lira olduğunu bilmiyorduk. İkinci hafta geldiğimiz de 1 lira 85 kuruşluk yemek fiyatlarıyla karşılaştık” diyen birinci sınıf tıp öğrencisi Kardelen de, öğrencilere haksızlık yapıldığını düşünüyor. “Belki bir günü hesaplarsanız cebinize yüklenmez ama bir yılı hesaplarsanız bu zammın bir öğrenciyi ve ailesini nasıl etkilediğini görürsünüz” diyerek yemek zammından dert yanan Kardelen, üniversite yönetimine gittiklerinde de “Siz başka yere harcamıyor musunuz bu kadar parayı” yanıtıyla karşılaştıklarını anlatıyor öfkeyle. “Zaten barınma konusunda büyük sıkıntımız var. Devlet yurtları okulumuza uzak. Özel yurtlar da 700 liradan aşağı değil” diyen Kardelen, üniversitenin yurt yerine İtalyan firmalara otel ihalesi açtığına dikkat çekiyor. (İstanbul/EVRENSEL)


‘BOYKOTA DEVAM’

Günde 3 bin kişinin yemek yediği yemekhanede yalnızca 300’e yakın kişi yemek yiyince, yemekhane görevlileri bile “Fazladan yemek geliyor, hepsi elimizde kalıyor” diye şikayet etmiş. Öğrenciler de kararlı olduklarını vurguluyor:  “Yemek zamları geri çekilene kadar eylemdeyiz”.

ÖNCEKİ HABER

Çocukları evlendirmeyin efendiler

SONRAKİ HABER

‘Sosyal adaletçi’ patron sendika istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...