11 Ekim 2012 14:28

Çocukları evlendirmeyin efendiler

Uçan  Süpürge, bu yıl ilk defa bugün kutlanan 11 Ekim “Dünya Kız Çocuklar Günü” sebebiyle Türkiye’de ve dünyada çocuk evliliklerinin son bulması için çağrı yaptı. Çağrı sonucu eğitimcilerden, hekim örgütlerine kadar 50 kurum bir araya gelerek “Çocuk Gelinlere

Çocukları evlendirmeyin efendiler
Paylaş

Uçan Süpürge’nin davetiyle bir araya gelen kurumların oluşturduğu “Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu” kuruluşunu bugün Aldino Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. Birleşmiş Milletler’in (BM) kararıyla, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen olan Dünya Kız Çocukları Günü’nün teması “çocuk evlilikleri” olarak belirlendi. BM bu kararı, küçük yaşta evliliklerin önlenmesi konusunda acil eylem planı yapılması gerektiğini vurgulamak için aldı. Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği de, 11 Ekim tarihinde alınan bu karar doğrultusunda bugün ulusal platformun kuruluşunu ilan etti. Platform, Türkiye’de ilk kez çocuk evliliklerine karşı bir araya gelen kurum ve kuruluşların katkısıyla çocuk evliliklerine karşı küresel işbirliğine ulusal düzeyde destek verecek. Platform, ilgili bütün kurumları, çocuk evliliklerine karşı duyarlı olmaya ve acil önlem almaya çağıracak.

150 MİLYON ÇOCUK GELİN OLACAK

11 kentten 50 kurum adına “Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformunun basın metnini okuyan Uçan Süpürge editörü Selen Doğan, Türkiye’de her üç kişiden birinin 18 yaşın altında evlendirildiğine dikkat çekti. Devletler önlem almazsa 2020 yılına kadar dünya üzerinde 150 milyondan fazla kız çocuğun “gelin” olacağına vurgu yaptı. Doğan, konuyla alakalı bütün kurumların bir arada mücadele etmesi gerektiğini belirterek, çocuk evliliklerini önleyecek kararlar alınması için hükümete de çağrıda bulundu. Doğan’ın ardından kurum temsilcileri de konuşmalar yaparak çocuk gelinlerin giderek arttığına ve acil önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çektiler. Toplantıya Meclis Çocuk Hakları İzleme Alt Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu, BM Türkiye Sözcüsü Ahmet Parla ve Unicef  iletisim Sorumlusu Sema Hosta da katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emperyalistler, Suriye için Türkiye’yi kullanıyor

SONRAKİ HABER

İ.Ü öğrencilerinden alternatif yemekhane

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa