24 Mayıs 2019 10:45

Vikipedi yasağı AİHM’ye taşındı

Türkiye’de 2 yıldır erişim yasağı uygulanan internet ansiklopedisi Vikipedi, erişim yasağı kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

Vikipedi logosu | Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) | Kırmızı çarpı işareti Evrensel.net tarafından eklenmiştir.

Paylaş

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 29 Nisan 2017'de erişim engeli konulan dünyanın en büyük çevrimiçi ansiklopedisi Vikipedi, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, söz konusu kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. BTK’nın o tarihli açıklamasına göre Vikipedi, “Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içeriklerin siteden çıkarılmaması” üzerine engellenmişti. Söz konusu iki içerik kaldırılmayınca, sitenin tamamına erişim yasağı konulmuştu. Yüksek mahkemeye yapılan başvuru sonuçsuz kaldı.

Bianet’te yer alan habere göre Vikipedi’nin bağlı olduğu Wikimedia Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Katherine Maher, Türkiye’deki yüksek mahkemelere yaptığı başvuruların sonuçsuz kalması üzerine bu kararı verdiklerini söyledi. Maher, sitedeki içeriklerin ifade özgürlüğü kapsamında olmasını da başvurusuna gerekçe gösterdi. Maher geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada ise, “Sansüre karşı dururken hükümetin kaygılarını da anlamaya çalıştık. Ayrıca Vikipedi’deki bilginin, Wikimedia Vakfı dahil hiçbir merkezi sistem tarafından yazılmadığını ve kontrol edilmediğini de aktardık” ifadelerini kullanmıştı. Vikipedi an itibariyle Türkiye, Çin ve Venezuela'da engelli bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da fayton uygulaması 10 Haziran’da sona eriyor

SONRAKİ HABER

Milli takımın Fransa ve İzlanda maçları aday kadrosu açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...