23 Mayıs 2019 12:48
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mayıs 2019 19:49

ABD savaş gemileri Tayvan Boğazı’ndan geçti

Tayvan, iki ABD savaş gemisinin Tayvan Boğazından geçtiğini bildirdi. Çin bu hamleye tepki gösterdi.

Arşiv | Fotoğraf: ABD Donanması / Wikimedia Commons

Paylaş

Tayvan Savunma Bakanlığı, ABD’ye ait iki savaş gemisinin, Tayvan Boğazından geçiş yaptığını duyurdu. Bakanlık, ABD gemilerinin Tayvan Boğazı’ndan geçme özgürlüğünün bulunduğunu ve “Alarm durumuna gerek olmadığını” belirtti.

ÇİN ‘SERT TEPKİ’ GÖSTERDİ

Reuters’a açıklamalarda bulunan bir ordu sözcüsü, geçiş yapan gemilerin Preble destroyeri ve donanma petrol tankeri Walter S. Diehl’den oluştuğunu söyledi.

ABD Donanması 7. Filo Komutanı Clay Doss, söz konusu geçişle ilgili olarak “Gemilerin Tayvan Boğazı’ndan geçişi, ABD’nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik’e olan bağlılığını göstermektedir” açıklamasında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang ise, söz konusu eylemden ötürü ABD’ye ‘sert tepkilerini’ ilettiklerini söyledi ve “Tayvan meselesi Çin-ABD ilişkilerindeki en hassas noktadır” ifadelerini kullandı.

ABD’ye ait iki savaş gemisi geçen yıl temmuz ve ekim aylarında ve geçen ay da Tayvan Boğazı’ndan geçmişti.

POMPEO: ÇİN ABD ULUSAL GÜVENLİĞİNE TEHDİT OLUŞTURUYOR

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Çin’in ABD ulusal güvenliğine bir tehdit oluşturduğunu ve bu gerçeğin başkanların, hangi partiden olursa olsun, bu gerçeği görmezden geldiklerini söyledi.

CNBC’e konuşan Pompeo, Çin’in oluşturduğu ‘tehdidin’, Çinli teknoloji şirketlerinin Çin Komünist Partisi ile derin bağları olduğunu ifade etti ve Huawei’in kullanıcıların kişisel bilgilerini Çin Komünist Partisi’ne ilettiğini belirtti.

ABD ‘TANIMADIĞI’ TAYVAN’A SİLAH SATIYOR

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Çin’i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan’ın, bağımsızlık ilan etmesi halinde askeri güçle müdahale edebileceğini belirtiyor.

ABD, “Tek Çin” politikasıyla 1979’da Tayvan yerine Çin Halk Cumhuriyeti’ni “Çin’i temsil eden meşru siyasi otorite” olarak tanısa da Tayvan ile ilişkilerini de gayriresmi sürdürüyor. Adanın savunmasına destek veren ABD, her yıl milyarlarca dolar değerinde silah satıyor. ABD Donanmasına ait iki savaş gemisinin Tayvan Boğazı’ndan geçtiği bildirildi. Tayvan, gemilerin geçişinde bir problem olmadığını belirtirken, Çin Dışişleri ise ABD’nin bu hamlesine sert tepki gösterdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Aliağa Belediyesinde işçi kıyımı sürüyor: 15 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Van’da iki muhtar bir kez daha görevlerinden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...