23 Mayıs 2019 12:28

Prof. Dr. Yeldan: Yönetim hataları ekonomiyi derin krize sürükledi

Prof. Dr. Erinç Yeldan, ekonomik ve siyasi alanda atılan hatalı adımların ülke ekonomisini derin krize sürüklediğini ifade etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Erinç Yeldan, Türkiye ekonomisinin küresel koşullar ve hatalı politikalarla negatif olarak ayrışarak derin krize sürüklendiğini söyledi.

Kadir Has Üniversitesi ile İktisat ve Toplum Dergisi iş birliği ile düzenlenen “Türkiye ekonomisi nereye? Krizden çıkış yolları” başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. A. Erinç Yeldan, “Bu süreci atlatmak için irade gerekiyor.  İçinde bulunduğumuz koşulları değerlendirip nerede eksiğimiz var bunu görmeliyiz. Kurumların görevlerini bağımsız olarak icra etmeleri şarttır. Bunların başında kuşkusuz Merkez Bankası (MB) geliyor. Denetleyici üst kurulların siyasi ön yargıdan bağımsız kendi hedeflerini kurgulamaları lazım. Bu şartlar altında ekonomiye belirsizlik ve güvensizlik hakim. Geleceğe güvenle bakamıyoruz” dedi.

‘GELİRLERİN DURGUNLAŞTIĞI DÖNEMDEYİZ’

Prof. Dr. A. Yeldan, “Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz süreci aslında ‘büyük ve uzun süreli durgunluk’ diye küresel ekonomide yaygın olan kriz sürecinin bir parçasıdır. 2009 yılından günümüze dünya ekonomisi durgunluk içerisinde. Üretkenlik kazanımları yavaşlıyor, sabit sermaye yatırımları geriliyor. İşsizlik İngiltere ve ABD’de düşük düzeyde ama ücretlerde de gerileme var dolayısıyla gelirlerin durgunlaştığı bir dönemdeyiz” diye konuştu.

Prof. Dr. Yeldan, “Türkiye de bu küresel krizi yakından izliyor. Ülkemizde özellikle son 2-3 yıldır peş peşe yapılan yönetim hataları, hukuka yönelik müdahaleler ekonomide güvensizliği, belirsizliği ve bunlara bağlı olarak oynaklığı getirdi. Bu adımlar, ekonomiyi negatif olarak ayrıştırarak derin krize sürükledi” ifadelerini kullandı.

‘DIŞARIYA BAĞIMLI, İNŞAAT ODAKLI BÜYÜME MODELİ’

Paneli değerlendirerek krizi aşmak için çözüm yolları üzerine açıklama yapan Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi ise, “Ekonominin bu hale gelmesindeki en önemli etken özellikle 2000’li yılların başlarından günümüze dış sermaye girişlerine bağımlı, borç artışına dayanan ve inşaat odaklı bir büyüme modelinin tercih edilmesidir. Bu modelin zaman içerisinde kaçınılmaz olarak yarattığı kırılganlıkların birikmesiyle, dünyadaki likidite şartlarının değişmesi Türkiye ekonomisini krize soktu. Bu dönemde, döviz kurları dış etkenlere çok açık hatta onlar belirliyor, bizim ekonomimiz de bundan etkileniyor” diye konuştu. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Milas’ta 3 işçinin can verdiği feldspat madeni kaçak çalıştırılıyormuş

SONRAKİ HABER

ABD’nin Ortadoğu’ya 10 bin asker daha göndereceği iddiası yalanlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...