24 Mayıs 2019 08:07
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mayıs 2019 14:34

İngiltere Başbakanı Theresa May 7 Haziran'da istifa edeceğini açıkladı

Brexit sürecinde yıpranan ve partisinin desteğini de yitiren İngiltere Başbakanı Theresa May, 7 Haziran'da istifasını açıklayacağını duyurdu.

Fotoğraf: Neil Hall / EPA (AA üzerinden)

Paylaş

İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılmasıyla ilgili Brexit sürecinde siyasi olarak yıpranan Başbakan Theresa May, 7 Haziran'da görevi bırakacağını duyurdu.

May, göreve geldiği günden bu yana İngiltere'yi sadece ayrıcalıklı bir azınlık için değil ama herkes için işler hale getirmek ve Brexit referandumu sonucunu onurlandırmak istediğini söyledi.

Brexit süreci konusunda parlamentodaki milletvekillerini ikna edemediğini söyleyen May, İngiltere'nin çıkarları için yola yeni bir başbakanla devam etmesi gerektiğini vurguladı ve 7 Haziran cuma günü başbakanlıktan ve Muhafazakar Parti liderliğinden ayrılacağını ifade etti. May, Muhafazakar Partinin yeni liderini belirleyecek sürecin önümüzdeki hafta başlayacağını aktardı.

May, kendisinden sonra gelecek liderin bir konsensus oluşturması gerektiğini ifade etti.

Theresa May, Brexit referandumu sonrası Başbakan David Cameron'ın 24 Haziran 2016'da istifa etmesi üzerine göreve gelmişti. 6 yıl başbakanlık yapan Cameron gibi May'in sonunu da Brexit tartışmaları getirdi.

MAY'İN İSTİFA KARARINA TEPKİLER

Avrupa Birliği (AB), İngiltere Başbakanı Theresa May'in 7 Haziran’da istifa etme kararının, AB'nin Brexit'e ilişkin pozisyonunda değişikliğe yol açmayacağını bildirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, May'in istifa açıklamasını "memnuniyetle" izlemediğini ifade etti.

Juncker'in May ile çalışmaktan mutlu olduğunu ve kendisini takdir ettiğini belirten Andreeva, "(Juncker) Yeni başbakana da aynı ölçüde saygı gösterecek ve çalışma ilişkisi geliştirecektir" diye konuştu.

Andreeva, May'in istifasının AB'nin Brexit'e yaklaşımını değiştirmediğine işaret ederek, "Ayrılık anlaşmasına ilişkin pozisyonumuzda bir değişiklik bulunmuyor." dedi.

BREXIT SÜRECİNDE YIPRANDI

İngiltere'nin AB'den çıkışına dair hazırlanan 4 senaryo ve 3 gümrük birliği seçeneğini daha önce kabul ettiremeyen May, yeni bir anlaşmayı parlamentoya getirmeye çalışıyordu. Ancak kabinesi yeni bir Brexit anlaşmasına karşı çıkan May'in üzerindeki istifa baskılarının arttığı ifade ediliyor.

The Times dünkü haberinde, Başbakan May'in, kabinesinin yeni Brexit anlaşmasına karşı çıkması sebebiyle cuma günü istifa edeceğini, ancak istifa restine karşılık karşı taraftan hiçbir şey alamadığını yazmıştı.

MAY DÖNEMİNDE 36 BAKAN İSTİFA ETTİ

Son olarak hükümetin Avam Kamarası'nın gündemini belirlemeden sorumlu bakanı Andrea Leadsom istifasını açıklamıştı. May'in Avrupa Birliği (AB) ile yaptığı ve parlamentoya sunmaya hazırlandığı anlaşmayla tamamen bağımsız bir Birleşik Krallık olamayacaklarını belirten Leadsom, ikinci bir Brexit referandumunun da "tehlikeli bir şekilde bölücü" olacağı yorumunu yaptı. Leadsom ayrıca, teklif ve önerilerin ayrıntılı bir şekilde incelenebilmesi için kabinenin önüne getirilmediğini ifade ederek May'i eleştirdi.

Bu istifayla birlikte Theresa May döneminde görevi bırakan bakan sayısı 36'ya yükseldi. Bu istifalardan 21'i Brexit yüzünden gerçekleşti.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ümraniye Cezaevinde çıkan yangın söndürüldü

SONRAKİ HABER

Bölge barolarından Halfeti açıklaması: İşkence yapanlar hesap verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...