DİB'den çağrı: İstanbul yeniden kazanılacaksa hep birlikte kazanılacak

Demokrasi İçin Birlik, 23 Haziran'da yapılacak tekrar seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi, demokrasi için seferberlik çağrısı yaptı.

23 Mayıs 2019 07:38
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mayıs 2019 15:08
Paylaş

Demokrasi için Birlik (DİB), YSK'nin İstanbul seçimlerinin iptali kararı ve 23 Haziran'da yenilenecek seçimlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. İstanbul Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası binasındaki basın toplantısına, DİB'i oluşturan bileşenlerin temsilcileri ve sanatçılar katıldı. Ortak açıklamayı Sanatçı Orhan Alkaya okudu.

“Tek adam rejimi YSK eliyle halkın iradesini gasbederek İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerini yenileme kararı verdi” diyen Alkaya, demokrasi vurgusu yaptı.

23 Haziran seçimlerinin yine ağır baskı koşullarında yapılacağını söyleyen Alkaya şöyle devam etti: “İktidarın gizlemeye çalıştığı ama başaramadığı ekonomik çöküş, ekonomik büyümede sert düşüş, yükselen enflasyon ve işsizlik ülkenin çoğunluğunu oluşturan yoksulların ve dar gelirlerinin hayatını yaşanmaz hale getirdi. Hapishanelerde binlerce kişi açlık grevinde. Yasaların uygulanması, insanlık ve hukuk dışı tecridin kaldırılması için açlık grevi yapanlar ölüm sınırına yaklaşıyor. Mevcut yasaların uygulanması talebiyle yapılan açlık grevlerine sessiz kalmak hak- hukuk- adalet çağrılarını da boşa çıkarıyor.”

YSK’nin güvenilirliğini ve meşruiyetini yitirdiğini söyleyen Alkaya, “İstanbul seçiminin YSK tarafından iptali yanlıdır, kabul edilmesi sarsıcıdır. İçişleri Bakanı da seçimlere müdahaleye son vermelidir” dedi. Alkaya son olarak şunları söyledi: “Her şey güzel olacaksa, umutla, akılla, mücadeleyle olacak. Mahallelerde sokaklarda bütün yerellerde ortaklaşma daha sıkı hayata geçirilerek, demokrasi meclisleri, mahalle meclisleri ile yerel örgütlenmeler güçlendirilerek kazanılacak... Yalnız oy vererek değil, yalnız sandık güvenliğini koruyarak değil, demokratik bir toplumun öznesi yurttaşlar olarak seçim sürecine ve sonrasına müdahil olunarak, sahip çıkarak kazanılacak…”

“DEMOKRASİ MÜCADELESİ KAZANACAK"

Ortak açıklamanın ardından katılımcılar söz aldı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, YSK’nin gerekçeli kararına tepki göstererek, “Bir kez daha gördük ki YSK’nin bir türlü gerekçelendirmediği kararında bir avuç insanın isteklerine göre bir takım kararlar çıkmış. 31 Mart seçimlerinde bir kez daha gördük ki Ekrem İmamoğlu ile 16 milyon İstanbullu kazanmıştır. 23 Haziran seçimleri sonucunda İmamoğlu ile 16 milyonun yanında 81 milyonun demokrasi mücadelesi kazanacak” ifadelerini kullandı

“SEÇİM, REFERANDUMA DÖNÜŞMÜŞTÜR”

HDP İstanbul İl Başkanı Esengül Demir, AKP’nin Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi İstanbul'da da yenilgiye uğradığını söyledi. Demir, “HDP'nin kazandığı belediyelere kayyum atanması, mazbataların verilmeyişinin ardından İstanbul için zemin hazırlandı. Tutumunuz nettir, demokrasi güçleri ile yan yana devam edeceğiz. Ekrem İmamoğlu sadece CHP adayı olmaktan çıkmıştır. Bütün bir Muhalefetin adayı olmuştur. Bu seçim yerel seçim olmaktan çıkıp referanduma dönüşmüştür” dedi.

“İSTANBUL 25 YILDIR YAĞMA VE RANT DÜZENİYLE YÖNELTİLMİŞ”

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, “İstanbul 25 yıldır adeta  yağma ve rant düzeniyle yöneltilmiştir. İstanbul halkı bu soyguncu, rantçı belediyeciliğe karşı bir cevap vermek durumundadır. 31 Mart'ta verdiği cevabı 23 Haziran'da tekrarlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Selma Gürkan, seçimler sürecinde oluşan birliktelikle beraber tüm demokratik haklar ve siyasal özgürlükler için mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

SODEV Genel Başkanı Ertan Aksoy ise “Her şeye rağmen tek adam rejimine, bütün baskılara karşı umut kazanacak” dedi.

“DEVLET KÜRT’ÜN İRADESİNİ YOK SAYDIĞINI KANITLADI”

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “31 Mart eşit koşularda girilen bir seçim olmadı. Ancak bölgede bu eşitsizlikler daha fazlaydı. Bununla da yetinilmeyip seçim sonrası seçilmişlerin mazbatalarına el konuldu. Devlet Kürt’ün iradesini yok saydığını kanıtladı. Bugün AKP-MHP faşizminden çıkışın yolunu arıyoruz. İlk haksızlıkta gerçek anlamda sesimizi yükseltebilseydik bugün bu noktaya gelmeyecektik. Bunun için başa dönmemiz gerekiyor. Çıkışı kaybettiğimiz yerde bulmamız gerekiyor” dedi.

Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, “YSK’nin halkın iradesini gasbettiğini biliyoruz. Ancak görevimiz bunu tüm İstanbul ve tüm Türkiye’ye anlatmak. Buradan yapılan çağrı çok önemli. 24 Haziran’da ülkedeki adaletsizliğe karşı mücadelenin yükseltilmesinin anlamlı olduğunu düşünüyoruz. Seçim sonrası bu mücadele adalet mücadelesi olarak ilerletilmelidir” diye konuştu.

Kaldıraç Dergisi Sözcüsü Hakan Dilmeç, “Kaybettiler, yine kaybedecekler. Sonucu belirleyecek bizim örgütlülüğümüz olacak. İmamoğlu’nun kazanması tek başına yeterli olmayacak. Bizim ne kadar örgütlü olduğumuz önemlidir” dedi.

Demokratik Alevi Dernekleri Yöneticisi Bülent Felekoğlu, “Türkiye devlet sistemi bir karar verme sürecinde. Buna da demokrasi güçleri karar verecek. Ekrem İmamoğlu’ya verilen bu destek demokratik yaklaşımın bir karşılığıydı. Birlik döneminden geçiyoruz. İlerleyen sürecin nasıl şekilleneceğini demokrasi güçleri belirleyecek. Yaşanacak ortak bir vatan için birlikte mücadele etmek zorundayız" diye konuştu.

"TÜM HUKUKSUZLUKLARA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, YSK'nin İstanbul seçimlerini yenilemesi kararının hukuka aykırı olduğunu ve gerekçeli kararın da boş olduğunu ifade etti. Gülüm, sadece İstanbul'da değil ülkedeki tüm hukuksuz uygulamalara karşı demokrasi ittifakı ile birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

"YSK'NİN ELLE TUTULUR BİR GEREKÇESİ YOK"

DİB Koordinasyon Üyesi Nesteren Davutoğlu, YSK'nin İstanbul seçimlerini iptal etme gerekçesinin elle tutulur olmadığını belirtti.

(İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kadın sporcular sponsorların "Gebe kalmayın" dayatmasına meydan okuyor

SONRAKİ HABER

Hindistan'da seçimlerin galibi Başbakan Modi'nin partisi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...