22 Mayıs 2019 23:53

"Kriz olsa da TİS sürecine  işçi dahil olduğunda başarı geliyor"

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’le hem kriz sürecini hem de bu süreçte yürütülen toplu sözleşme görüşmelerini konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gebze, krizin etkilerinin derinden hissedildiği bir sanayi havzası. İlçede örgütlü sendikaların başında gelen Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’le hem kriz sürecini hem de bu süreçte yürütülen toplu sözleşme görüşmelerini konuştuk. Kapanan, taşınan ve küçülen fabrikalar nedeniyle üye kaybettiklerini anlatan Akyüz, sözleşmelerde ise kriz koşullarına rağmen ek kazanımlar elde ettiklerine dikkat çekti. Akyüz başarının ardında, sözleşme sürecinde işçinin sözünün olması, taslakların işçilerle hazırlanmasının yattığını söyledi. 

Evrensel'e konuşan Süleyman Akyüz, Petrol-İş’in en kalabalık şubesi olduklarını ancak krizden etkilendiklerini söyledi. 500’e yakın işçinin işten ayrıldığını söyleyen Akyüz, “Ama bu çıkışla değil, gönüllülük esasıyla ve kıdem gibi haklar alınarak yaşandı” dedi. Kapanan ve küçülen fabrikaların yanı sıra başka illere taşınan fabrikalar olduğunu anlatan Akyüz, şu örnekleri verdi: “Unilever ve buna tedarikçi olan Alpla fabrikasının biri Konya’ya, Ravago fabrikası Aliağa’ya, Fransız şirket araba yan sanayi üretimi yapan Durden’in burada iki şirketi vardı birleşerek Bilecik’te organize sanayi bölgesine taşındı. Eski adıyla Mecaplast bugün ki adıyla Novares işyerimizin iki fabrikası vardı, sene sonu itibariyle bir fabrikayı da kapattılar. Küçülmeler yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz.” Akyüz, direnişlerle yeni örgütlendikleri 6 işyerinde daha toplusözleşme görüşmelerinin başladığını aktardı. 

Sözleşme sürecinde ilk hedeflerinin hakları korumak ve üzerine yeni haklar almak olduğunu dile getiren Akyüz, şöyle devam etti: “Yıl başında enflasyon 20.30 olarak ilan edilmişti. Diğer sektörlerde giydirilmiş ücret, sosyal haklar, yakacak izin gibi ücretler içindedir. Biz de ise ayrıdır, biz çıplak aylığı konuşuruz. Çıplak ücret, aylığımızın yüzde 50’sidir. 6 işyerimizde yüzde 25 ile yüzde 38 arasında ücret zammı alındı. Sosyal haklarda ortalama yüzde 35’lere yakın artış oldu. Bir de sözleşmelerimizde 657 sayılı aile yardımını almaya çalışıyoruz ve yüzde 80’ini aldık. İzinlerimizi bir kısmında arttırdık. İhbarlarımızı en kötüsü birer hafta artırdık.” Telafi çalışması, denkleştirme gibi konularda taviz vermediklerini ifade eden Akyüz, “Bu kriz döneminde çok az ücretsiz izin uygulamasına izin verdik. Tabii ki burada teşekkürü işçimize yapmak istiyoruz. İşçimiz güvenlerini gösterdi, destek verdiler” dedi. 

"TASLAK İŞYERİNDE HAZIRLANIYOR"

Sendikal eğitimin ve sınıf bilinci vererek bilinçli işçi kuşağı yaratmanın önemine dikkat çeken Akyüz, “Bizler müzakere süreçlerini de çok doğru yönetiriz. Birçok sendikada şubeler kolay kolay sözleşmelere girmezler, merkez yürütür bu süreci. Kendilerine göre rakamlar ufak tefek talepler koyarlar. Biz TİS taslağını işyerinde seçilen bir heyetle beraber hazırlıyoruz. Şubesiyle beraber hazırlıyor. Merkeze sonra gidiyor ve şekil alıyor. Toplusözleşme taslağında işçimizin iradesi vardır, sözü vardır, hakkı vardır. Biz TİS’den sonra da bütün hakları işçi bilsin diye küçük kitapçıklar halinde işçilerimize veriyoruz. 3 bin 300’e yakın işçinin cebindedir şimdi” dedi.

TÜPRAŞ işçilerinin direnişine ilişkin de görüşlerini aldığımız Süleyman Akyüz, “Gelişiyoruz, büyüyoruz da işçiye bir şey yok. Bu olmaz, kabul edilemez. TÜPRAŞ işçisinin verdiği mücadele bu nedenle haklı bir mücadeledir” dedi.

"SENDİKA HEMEN ETKİSİNİ GÖSTERDİ"

DELPLAST’te yaşanan örgütlenme sürecine değinen Süleyman Akyüz, “Bize 17 kişi üye oldu. Yeni ve küçük bir işyeri olmasından kaynaklı karşılaşacakları sorunları da anlattık. Bize çoğunluk tespiti yazısı geldiğinde bu işverene ulaştı. Ulaştığı gün 7 arkadaşımızın iş akdini feshetti. Diğerlerine baskı yaparak dört kişiyi daha çıkardı. Şimdi işçileri toplayarak, ‘2 ikramiye veriyorum. Aylıklara da 300’er lira zam yapayım’ demiş. Sendika hemen etkisini gösterdi. Toplumumuz şunu da unutmasın, sendikasız işyerlerinde dahi verilen tüm haklar sendikal mücadele sayesindedir. 

"FLORMAR İŞÇİLERİ İŞE ALINIYOR"

"Flormar direnişçisi işçileri, kendi örgütlü fabrikalarınızda işe sokacağınızı ifade etmiştiniz. Bu konuda son durum nedir?" sorusuna Akyüz, "Dünyaya mal olmuş güzel bir mücadele verdiler. Onların hepsi benim için kıymetlidir. Geçen hafta Tekgıda-İş Sendikasındaki yönetici arkadaşlarımız yardımcı oldular, 10-12 işçiyi fabrikalara gönderdiler. Bugün hepsi evrak hazırlıyor. Diğer taraftan bize bağlı olan fabrikalara da Flormar işçilerini yerleştirdik. Biz bu arkadaşlarımızı elbette unutmayacağız." dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Romanya’ya çalışmaya götürülen işçiler: Yöneticilere uçak, bize otobüs

SONRAKİ HABER

YSK'nin gerekçeli kararına tepkiler: Türkiye hukuk ayıbı yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...