23 Mayıs 2019 00:19

İşçi mektubu: TOKİ inşaatında modern kölelik yaşıyoruz

Manisa'da TOKİ inşaatında çalışan işçiler çalışma ve barınma koşullarından şikayet ediyor.

TOKİ işçilerinin çalışma alanları. Kolaj: Evrensel

Paylaş

Bir grup inşaat işçisi
Manisa

TOKİ-Manisa Yunusemre Belediyesi iş birliği ile Akgedik köyünde yapılan Akgedik TOKİ konutlarının 2. etap inşaatında çalışan işçiler olarak modern kölelik yaşıyoruz.

Alba İnşaat Şirketi tarafından yapılan inşaatta çalışan büyük kısmımız taşeron. Makine kullanan ve şirketin ofisinde çalışan az sayıdaki işçi kadrolu işçi statüsünde.

İnşaat alanında barınma koşullarımız oldukça kötü. TOKİ inşaatı şehir merkezine uzak olduğu için büyük kısmımız başka illerden geldiği için de inşaat alanında kurulan konteynerlerde yaşıyoruz. Şirket konteynerlerde herhangi bir temizlik çalışması yapmadığı için barınma alanları oldukça kötü durumda. Tahtakurularından değişik haşarata pek çok olumsuzlukla boğuşuyoruz. Banyo ve tuvaletler de hijyenik değil ve şirket barınma, banyo ve tuvalet alanlarının temizliğini günün büyük kısmını çalışarak geçiren işçilerin üzerine yıkmış durumda.

İnşaat alanındaki diğer önemli bir sorun da iş güvenliği önlemlerinin büyük ölçüde alınmaması. Asansör kuyularında ve balkon boşluklarında şerit olmaması, güvenlik kıyafetlerinin verilmemesi, uyarı levhalarının bulunmaması gibi pek çok riskle karşı karşıyayız. Bunu dile getirdiğimizde, “Kendi güvenliğinizi kendiniz sağlayın” cevabını alıyoruz. Sırf güvenlikli çelik uçlu ayakkabı vermemek için bin dereden su getiriliyor.

Ücretimizin asgari ücret kısmı bankaya yatıyor, gerisini elden alıyoruz. Asgari ücret kısmı düzenli yatsa da elden alınan paralar çok geç veriliyor. Bunun yanında yol ücretimiz de yok.  Şehir merkezine gitmemiz büyük sorun, şirket servis imkanı sağlamıyor. Kadrolu işçiler için servis imkanı var ama o servis de Akgedik’e yakın olan Muradiye’ye kadar. Patron kendi evimize ya da geçici olarak da olsa merkeze gitmemize lüks olarak bakıyor.

Günde 9.5 saat cumartesi dahil haftanın 6 günü çalışıyoruz. Resmi bayramlarda çalışıyoruz ve fazla mesai ücreti yazılmıyor. Dini bayramlarda da aynı sorunla karşılaşmak istemiyoruz. Ancak patron işçilere ücretli izin vermemek için Ramazan Bayramı’na kısa bir süre kala bizleri işten çıkartmaya hazırlanıyor.

Yaşanan tüm bu sorunlara birlikte neden mi karşı çıkamıyoruz, çünkü iş bulmak artık çok zor. Tepkiler genelde bireysel veriliyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde elden verilen paralar gecikince 3 işçi itiraz ettiği için patron onları hemen işten attı. İşçilerin işsizlik kaygısı var.

ÖNCEKİ HABER

Oğlu kazada ölen baba: Sanığa ödül bize acı verildi

SONRAKİ HABER

HDP Urfa Milletvekili Maçin: Korku imparatorluğu yaratılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa