22 Mayıs 2019 11:16

Rojavalı hakimler, IŞİD’lilerin yargılanması için yardım istiyor

Rojava’da IŞİD’lilerin duruşmalarını gerçekleştiren hakimler, IŞİD’li tutuklular için uluslararası mahkeme kurulması gerektiğini belirtiyor.

ARŞİV | Fotoğraf: Jakob Reimann/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Rojavalı hakimler ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi yöneticileri, binlerce IŞİD’liyi cezaevleri ve kamplarda tutacak olanakları olmadığını belirterek dış dünyadan yardım istedi.

İsveç Devlet Radyosu Muhabiri Cecilia Udden, Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’nin IŞİD’lileri yargıladıkları duruşmalarına katıldı ve hakimlerle görüştü.

İki buçuk ay önce IŞİD’in elindeki Bahoz’un alınmasından sonra yakalanan IŞİD’lilerin Kamışlı’da kurulan mahkemede yargı karşısına çıkarılmaya başladığını söyleyen Udden, duruşmaları izleyen ilk iki Batılı gazeteciden biri. 

IŞİD’LİLER YARGI KARŞISINDA

Udden, duruşmaların cezaevinin hemen yanında bulunan adliye binasının 20 metrekarelik bir odasında yapıldığını ve sanıkların üç kişiden oluşan bir mahkeme heyeti tarafından yargılandıklarını belirterek izlenimlerini şöyle aktardı: Sanık 1997 doğumlu. Ayaklarında terlik, üstünde yumuşak bir pantolon ve uzun kollu bir tişört var. Birçok yerinde ve kafasının arka kısmında yaralar var. Biz iki yabancı gazeteci arkasında duruyoruz ve duruşmanın sadece başlangıcını kayda alabiliyoruz. Mahkemede gösterilen videoda sanığın nasıl kurbanlarına ateş ettiği görülüyor. Hakim Amine sanığa 'Seninle konuştuğumda bana bakacaksın' diyor ama adam bakmayı reddediyor.

Udden’in görüştüğü ancak güvenliği nedeniyle soyadını açıklamak istemeyen Amina adındaki kadın hakim, sanıkların çoğunun kadınlar iddianameyi okuduğunda ya da sorgu yaptığında kadınlara bakmayı reddettiklerini ve yere baktıklarını söylüyor.

ULUSLARARASI MAHKEME KURULMALI

Amina, duruşmaları uluslararası standartlara uygun yapmaya çalıştıklarını ancak DNA testi yapma imkanları olmadığını ve teknik araçlardan yoksun olduklarını belirtiyor.

“Biz dış dünyanın yardımlarını, her şeyden önce de başka ülkelerden gelen teröristlerin yargılanması için burada uluslararası bir mahkeme kurulmasını istiyoruz. Biz mahkemelerde sadece Irak ve Suriye vatandaşlarını yargılıyoruz” diyor.

Sadece yakalanan IŞİD’li erkeklerin değil el Hol kampında tutulan kadınların da “tehdit” oluşturduğunu söyleyen Amina, “Kamptaki IŞİD’li kadınlar, sıkı şeriat yasaları, ahlak polisleri ve kendi mahkemeleriyle halifeliği yaşatmaya çalışıyorlar. Gazetecilere, depo bekçilerine saldırıyor ve çocuklarını geleceğin cihatcıları olarak yetiştiriyor” şeklinde konuşuyor. Kürt yönetiminin sınırlı olanaklarıyla bu sorunu çözemeyeceğine dikkat çekiyor.

IŞİD’LİLER İDAM NEDENİYLE IRAK’A İADE EDİLMİYOR

Amina, Irak’tan gelerek IŞİD’e katılanların Irak’a iade edilmek istemediklerini söylüyor. “Eğer Irak’a iade edilirlerse idam cezası alabilirler. Artık Iraklı IŞİD’li tutukluları Irak’a yollamıyoruz” diyor.

Rojava’da ölüm cezası yasak olduğu için IŞİD’liler ömür boyu hapis cezasına çarptırılıyor.

ULUSLARARASI MAHKEME İÇİN 3 HAZİRAN’DA İSVEÇ’TE TOPLANTI YAPILACAK

Öte yandan İsveç, Suriye’de IŞİD’e katılan İsveç vatandaşlarını geri almayacağını açıkladı. Avrupa ülkelerine IŞİD’lilerin yargılanmaları için Rojava bölgesinde uluslararası bir mahkeme kurulması önerisinde bulundu. 3 Haziran günü İsveç’te yapılacak bir toplantıda bu öneri ele alınacak.

İsveç Devlet Radyosuna konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Dış İlişkiler Sorumlusu Abdulkerim Ömer, İsveç’in önerisini memnuniyetle karşıladıklarını ve kendilerinin binlerce IŞİD’liyi yargı karşısına çıkarıp yargılama olanaklarının olmadığını söyledi.

Dış dünyayı IŞİD’lilerin kalmaları için cezaevi inşa etmekte ve El Hol Kampı’nda kalanlara yardım etmekte isteksiz davranmakla eleştiren Ömer, “Dış dünyanın yaptığı yardım uluslararası teröristler için harcadığımız paranın sadece yüzde 5’i. Avrupa sorumluluğunu üstlenmiyor” dedi.

KAMPTAKİ KADINLAR ÇOCUKLARINI ŞERİATÇI YETİŞTİRİYOR

“Biz Kürtler IŞİD’a karşı kendimizi ve uluslararası toplumu savunmak için savaştık. Sadece bunları değil El Hol Kampı’nda tutulan kadınları da yargılamak için desteğe ihtiyacımız var” şeklinde konuşan Ömer, kampaki kadınların örgütlendikleri ve şeriat yasalarını uyguladıklarını söyledi.

Kadınların çocuklarını şeriatçı olarak yetiştirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Ömer, çocukları “saatli bomba”ya benzeterek dış dünyanın buna göz yummaması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Dün ‘kuvvetler ayrılığı’ diyen Erdoğan, bugün dava çağrısında bulundu

SONRAKİ HABER

TRT'nin A Haber FM'i "şifahi talimatla" yayınına aldığı belirtildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...