TÜPRAŞ işçileri: Müzakere yoksa mücadele var!

TÜPRAŞ'ta Koç Holdingin tutumu sebebiyle varılamayan uzlaşmada yasal sürecin sonuna gelinirken işçiler kararlılıklarını bir kez daha ifade etti.

22 Mayıs 2019 09:12
Paylaş

TÜPRAŞ işçileriyle Koç Holding arasında süren toplusözleşme sürecinde, TÜPRAŞ’ın uzlaşmaz tavrı ile yasal sınırın sonuna geliniyor. İşçilerin örgütlü olduğu Petrol-İş sendikasının yasalar gereği pazartesi günü Yüksek Hakem Kuruluna başvuru yapması gerekiyor. Sendika son güne kadar şirket yetkilileri ile görüşme çağrısını yinelerken şirket, işçiler üzerindeki baskısını sürdürüyor.

İşçilerin sendikaya çağrısı ise kazanana kadar mücadele etme, geri adım atmama ve etkili eylemlere hazırlık yapılması yönünde. Koç Holdinge de mesaj gönderen işçiler “TÜPRAŞ enerjimiz, toplusözleşme geleceğimiz” diyor.

Sabah vardiyasında TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi önünde açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube yöntecileri, TÜPRAŞ Genel Müdürü’nün önceki gün akşam saatlerinde yeni bir sirküler yayımlayarak, yanlış beyanlarda bulunmaya devam ettiğini dile getirdi. Şube Başkanı Ahmet Oktay, “1 Ocak 2019 tarihinde başlayan TİS sürecimiz beş ayı doldurmak üzere. Birbiri arkasına yayımlanan sirkülerde, daha öncekilerde olduğu gibi toplusözleşmenin bu noktaya gelmesinde Petrol-İş Sendikasının sorumlu olduğunu söylemişler. Defalarca bu sürecin tıkanmasının tek sebebinin şirket yönetiminin kazanılmış haklarımıza saldırısı olduğunu belirttik. Sendikanın toplusözleşme zammında toplam yüzde 75 oranında zam istediğini söylüyorlar. Eğer bu süreci bilmiyorlarsa bir kez daha anlatalım. Biz bu sözleşme taslağını ekim-kasım ayları içerisinde hazırladığımızda enflasyon oranlarını göz önünde bulundurduk. Bu ülkede yaşayan, üreten emekçileriz. O dönemde bu ülkede enflasyon oranları yüzde 26’ya dayanmıştı. Biz de sendikanın genel anlayışı çerçevesinde bu rakamlara göre bir taslak hazırladık” dedi.

"ÜÇ MADDEDEN ASLA GERİ ADIM ATMAYIZ"

TÜPRAŞ patronunun ve şirket yetkililerinin üniteleri dolaşarak işçilerin sendikayla birlikte hareket etmesini engellemek istediklerini dile getiren Ahmet Oktay, işçilerin bu ziyaretlerde sendika ile ortak tavır almasından dolayı teşekkürlerini dile getirdi. Oktay, “Genel Müdür, sendikanın bu talebi yüzünden biz pazarlık aşamasına giremiyoruz diyor. Biz sizlerle yaptığımız dokuz oturumda sizlerin üç madde dayatmanızdan dolayı zam görüşmelerine başlayamadık. Ara bulucu aracılığıyla bizlere üç maddeyi kabul etmemiz karşılığında enflasyon artı yüzde 4 zam önerisinde bulundular. Asla bu üç maddeden geri adım atmayacağımızı dile getirdik. Bu maddeleri ve beraberindeki yedi maddeyi eskisi gibi geçersek müzakereye açık olduğumuzu ilettik” diye konuştu.

"İŞVERENİN CESARETİ VARSA NE KADAR ZAM TEKLİF ETTİĞİNİ AÇIKLASIN!"

Genel Müdür İbrahim Yelmenoğlu’nun işçilerin aldıkları ücretler hakkında basına yaptığı açıklamaları da eleştiren Oktay, “Aldıkları ücretler bellidir. Bizler yasa gereği bu rakamları bugüne kadar paylaşmadık. Genel Müdür işçilerin 5.2 katı maaş aldığını söyledi. Bu brüt olarak 13 bin 303 lira yapar. Bunu versinler biz bu sözleşmeyi imzalamaya hazırız. İşveren cesareti varsa basına, 'Biz işçilerimize bu dönem sıfır zam teklif ettik' desin. Kendi istatistiklerinde de var. TÜPRAŞ işçilerinin çıplak brüt maaşı 5 bin 139 liradır. Eğer bizim söylediğimizin yanlış olduğunu iddia ediyorlarsa gelsin burada işçilere ve basına beraber açıklayalım” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mahkemeden Dersim'de belediye tabelasına "Dersim" yazılmasına durdurma

SONRAKİ HABER

SES eşini öldüren katil Mesut Issı'yı disiplin kuruluna sevk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...