22 Mayıs 2019 05:13
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mayıs 2019 08:12

ABD'nin Türkiye'ye S-400 için iki hafta süre tanıdığı iddia edildi

ABD'nin Türkiye'ye Rusya ile S400 füze savunma sistemi anlaşmasından vazgeçmesi için süre verdiği aksi halde yaptırımlara maruz kalacağı iddia edildi.

Fotoğraf: Dmitriy Fomin/Flickr (CC BY-SA 2.0)

 

Paylaş

İsmi açıklanmayan birkaç kaynağa göre ABD, Türkiye'ye Rusya ile S-400 füze savunma sistemini satın alma anlaşması hakkında son kararını vermesi için iki haftadan daha az bir süre tanıdı. ABD haber kanallarından CNBC'de yer alan habere göre, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini satın almak için yaptığı anlaşmaya sadık kalması durumunda Türkiye'nin yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Habere göre Türkiye, Haziran ayının ilk haftasının sonuna kadar Rusya ile yaptığı anlaşmayı iptal edip ABD'den Patriot hava ve füze savunma sistemlerini satın almaya karar vermezse, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çekilmesi gerekecek, Amerikan yaptırımlarına maruz kalabilecek ve NATO'nun tepkisiyle karşı karşıya kalacak.

CNBC'ye konuşan kaynaklara göre verilen bu süre ABD Dışişleri Bakanlığı'nın son teklifi yani uzatılması mümkün değil.

CNBC'ye konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Türkiye'nin S-400'ü satın alması takdirinde gerçekten çok olumsuz sonuçlarla karşılaşacağının altını çiziyoruz" dedi.

Daha önce de ABD'nin Türkiye'den S-400 teslimatının ertelemesini istediği iddia edilmiş ancak Türkiyeli yetkililer böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sistemi sisteminin ilk parçalarının Haziran veya Temmuz ayları içinde gelebileceğini açıklamıştı. Çavuşoğlu, teslimatın ertelenmesi ile ilgili yapılan haberlere yönelik olarak ise, "Erteleme ya da durdurma söz konusu değil. S-400 bitmiş bir anlaşma neden ertelemeyi konuşalım" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Rusya'dan satın alınması planlanan S-400 füze savunma sisteminin ardından S-500'ün de söz konusu olacağını söylemişti.

Türkiye'nin S-400 alması, ABD Kongresi'nin 2017 Ağustos ayında çıkardığı ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamına giriyor. Bu yüzden Kongre'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması ihtimali var. Bu yaptırımı engellemek için Trump'ın, S-400 alımının "önemli bir alışveriş olmadığını", NATO'nun ya da ABD'nin askeri operasyonlarını etkilemeyeceğini deklare etmesi gerekiyor. 

DIŞİŞLERİ: BİZE RESMİ OLARAK BÖYLE BİR ŞEY SÖYLENMEDİ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, ABD’nin S-400 sistemlerinin alımı ile ilgili Türkiye’ye haziranın başına kadar süre tanıdığı iddialarına ilişkin, “Bize resmi olarak böyle bir şeyin intikal etmesi söz konusu değil.” dedi.

Türkiye’nin S-400 konusunda ABD’nin hassasiyetlerini de dikkate aldığını dile getiren Bakan Yardımcısı Kıran, ABD yönetiminin Türkiye’nin S-400 konusunda teknik çalışma grubu kurulması teklifine henüz yanıt vermediğini kaydetti. Teknik çalışma grubuna ilişkin Kıran, “Bunun Amerika’nın kaygılarını gidermesi noktasında, S-400 sisteminin F-35’in varlığına tehlike yaratacağına ilişkin tartışmaları anlamsız kılacağına biz eminiz ve bu konuda her türlü diplomasi ve diyaloğa açığız.” ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması durumunda nasıl bir yol izleyeceğine" ilişkin soruyu da yanıtlayan Kıran, F-35 programı ile ilgili bir aksamanın olmadığını öne sürdü.

ALMANYA'DAN S-400 AÇIKLAMASI

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de Türkiye'nin Rusya yapımı S-400 füze savunma sistemi alım kararının NATO için cevaplanması zor sorular yarattığı ve Ankara'nın kararını tekrar değerlendirmesinin memnuniyet yaratacağı açıklaması yaptı.

Seibert basın toplantısında yaptığı açıklamada "Hükümet bu konuyu çok dikkatli takip ediyor. NATO için, silahlı kuvvetlerinin birlikte çalışabilirlik göstermesi çok önemli ve bu nedenle bir ortağın, Rus sistemi alması durumunda cevaplanması zor sorular ortaya çıkıyor" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Havalimanında uçağın kanadı pist kenarındaki direğe çarptı

SONRAKİ HABER

Yenilenen İstanbul seçimine 32 gün kaldı | Dakika dakika gelişmeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa