Çerkes Soykırımının 155. yılında yaşamını yitirenler anıldı
1864 yılında Çarlık Rusya'nın gerçekleştirdiği Çerkes sürgünü ve soykırımının 155. yılında yaşamını yitirenler için anma etkinleri yapıldı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
İLGİLİ HABERLER

İHD: Çerkes soykırımı tanınsın, HDP: Araştırma komisyonu kurulsun

Sürgünün çocukları
Çerkes Dernekleri Federasyonu üyeleri, Çarlık Rusya'nın işgali sonucu 21 Mayıs 1864’te anayurtlarından sürgün edilen ve yaşamını yitiren Çerkesleri soykırımın 155. yılında İstanbul'da andı. Kayseri'de de Kafkas Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen Çerkesler, anma etkinliği düzenledi.
İstanbul'da Çerkes Dernekleri Federasyonu (ÇERKESFED) çağrısıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmek isteyen kitleye polis izin vermedi. Bunun üzerine kitle basın açıklamasını Odakule'nin bulunduğu Meşrutiyet Caddesi'nde gerçekleştirdi. Yapılan anmanın ardından Çerkesler, Odakule'den Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu önüne çelenk bırakmak isteyince polis yeniden müdahale etti. Polis, yalnızca 5 kişilik bir heyetin Rusya Konsolosluğu önüne çelenk bırakmasına izin verdi. Heyet, "Soykırım insanlık suçudur" yazılı siyah çelenk konsolosluk önüne bıraktı.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Ellerinde Çerkez bayrakları ve "Dil değişir zulüm değişmez", "Son sözü direnenler söyler", "İlahi adalette zaman aşımı olmaz" dövizleri olan kitle, sık sık "Soykırım insanlık suçudur", "Kafkasya bizimdir bizim kalacak", "Çerkesya Rus toprağı olmayacak", "Katil Rusya Kafkasya'dan defol" sloganı attı.
Açıklama öncesi Çerkes Soykırımı'nda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra anma, Çerkes Soykırımı'nı anlatan şiirler, ağıtlar ve anadilde konuşmalarla devam etti.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
"HAK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Nusret Baş basın açıklamasını okudu. "Yüzyıllardır yayılmacı politikalar izleyerek Akdeniz'in sıcak sularına inmeyi kenisne hedef seçen Çarlık Rusyası, bu emperyal heves uğruna 300 yıl süreyle Kafkasya'ya saldırılarda bulunmuştur" diyen Baş, "Yerli halklara uyguladığı ağır bir soykırım sonrasında da 21 Mayıs 1864 tarihinde ülkelerini tamamen işgal etmiştir. Ancak Rusya'nın el kanlı çarları, bununla yetinmemiş, hayatta kalan nüfusun yüzde 90'ını oluşturan 2 milyonu aşkın Çerkesi de yurtlarından söküp atmıştır. Sürülen Çerkeslerin yarım milyonu, açlık, soğuk, salgın hastalıklar ile Karadeniz'in gemileri batıran fırtınaları ve vardıkları yerlerde karşılaştıkları olumsuz şartlar nedeniyle yolculuklarının daha ilk günlerinde hayatlarını kaybetmiştir. Öyle ki Çerkes halkını sürgün mahallerine taşıyan gemiler, arkalarında, bu gemilerden atılmış cesetlerden izler bırakarak Osmanlı toprağına kadar gelmiştir" diye konuştu.
Soykırım ve sürgünler sonucunda günümüzde 6 milyonu Türkiye'de olmak üzere 7 milyonu aşkın Çerkesin hala anayurdu dışında ve dünyanın 40 ülkesine dağılmış halde yok olma tehdidi altında yaşadığını söyleyen Baş, "Çerkesler, 21 Mayıs 1864 tarihiyle simgeledikleri bu dramı 155 yıldır unutmamış, toplumsal hafızalarında bütün canlılığıyla yaşatmaktadır. Çerkeslerin uğradıkları bu büyük felaketin üzerinden tam 155 yıl geçmesine rağmen yaraları hala kanamaya devam etmektedir" dedi.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
"RUSYA SUÇU KABUL EDİP ÖZÜR DİLESİN"
Baş, Çerkes halkının içerisinde bulunduğu bu mağduriyetin giderilmesinin Çarlık Rusyası'nın bugünkü hukuki mirasçısı konumunda olan Rusya Federasyonu'na düştüğünü altını çizdi. Baş, Rusya'nın bu tarihi suçu kabul edip bir an önce Çerkes halkından özür dilemesini istedi.
Baş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diaspora Çerkeslerine anavatana dönüş yolunu kayıtsız, şartsız açmaya ve tüm diaspora Çerkeslerine cumhuriyetlerimizin vatandaşlığını alma hakkını tanımaya çağırıyoruz. Başta Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu olmak üzere tüm dünya parlamentolarını da Çerkes soykırımını ve sürgününü tanıyarak Rusya yönetimi üzerinde baskı oluşturmaya davet ediyoruz. Çerkesler, mağduriyetleri giderilip ulusal hakları kendilerine teslim edilinceye ve varlıkları güvence altına alınıncaya kadar bu hak mücadelesini sürdürecek, ellerine geçen her fırsat vesilesiyle taleplerini dillendirmeye devam edecektir."
Açıklamanın ardından 5 kişilik heyet, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu önüne "Soykırım insanlık suçudur" yazılı siyah çelenk bıraktı. (İstanbul/EVRENSEL)
21 DİLDE 21 MAYIS
21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 155. yılı Eskişehir’deki Esminyatürk içerisinde bulunan sürgün anıtı önünde anıldı. Programda 21 farklı ülkeden 21 kişiden gelen soykırım destek mesajları duygu dolu anlar yaşattı.
Sürgün anıtına çelenk koyularak başlayan programda 21 Mayıs 1864 Soykırımı bildirisi okundu. Dernek Başkanı Cihan Ertok, 101 yıl süren Kafkas Rus savaşları ile Kafkas halklarının anavatanlarından sürüldüğünü ifade ederek, “Bizler her yıl yapılan bu soykırımı anma programları ile anıyoruz ve anmaya devam edeceğiz. Bugün cenazemiz var” dedi. Ardından 21 Mayıs anısına dernek gençlik kolları tarafından çekilen kısa film davetlilerin beğenisine sunuldu. 21 farklı ülkeden 21 kişinin çerkes soykırımı anısına çektikleri destek videoları davetlilere duygu dolu anlar yaşattı. (HABER MERKEZİ)
KAYSERİ'DE ÇERKES SOYKIRIMI ANMASI
Fotoğraf: Evrensel
Kayseri'de Kafkas Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen Çerkesler, yürüyüş, ardından iftar yemeği ve anma gecesi düzenledi. Yurttaşların katılımı yoğundu.
Yürüyüşten önce açıklama yapan Kayseri Kafkas Derneği Başkanı Sedat Sürücü, "21 Mayıs Çarlık Rusyası’nın politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya’yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus işgaline karşı direniş, varoluş ve adalet arayışımızın tarihidir." dedi. Sürücü, Çerkes Soykırımı'nın tüm dünya ülkeler tarafından tanınması, Çerkes dilinin asimilasyona karşı korunması, Çerkes anadilinin öğretilmesi, haftalık 2 saat olan seçmeli dersin genişletilmesi ve devlet desteğiyle anaokulundan başlayıp tüm eğitim sisteminde uygulanması gerektiğini söyledi. Sürücü "Anadilimizde yayın yapan televizyon ve radyo devlet desteği ile biran önce hayata geçirilmelidir. Haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz" dedi.
Basın açıklamasının ardından yurttaşlar, Kadir Has Kongre Merkezi'ne kadar yürüdü. Yürüyüşte Çerkesçe "Katliamı unutmadık unutmayacağız" sloganı atıldı. Yürüyüşün ardından Kadir Has Kongre Merkezi'nde iftar düzenlendi. İftar bitiminde anma gecesi ile Çerkes Soykırımı anıldı. (Kayseri/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et