21 Mayıs 2019 09:23
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mayıs 2019 16:17

Adana ve Diyarbakır'da anneler açlık grevleri için çağrı yaptı

Diyarbakır ve Adana'da çocukları açlık grevi ve ölüm orucunda olan anneler eylem yaparak hükümete çağrıda bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır'da tecride karşı açlık grevi ve ölüm orucundaki çocukları için Koşu Yolu Parkı’nda oturma eylemi yapmak isteyen annelere yine izin verilmedi. Polis bariyerleriyle çevrili parkta eylemin yapılmasına izin verilmemesinin ardından eski un fabrikası önünde oturma eylemi düzenlendi. Oturma eylemine HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca ve Musa Farisoğulları da destek verdi.

GAZETECİLER GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİ

Gazetecilerin görüntü alması engellenirken HDP'li vekillerin polisle yaptığı görüşmeler sonucu gazetecilerin 5 dakika görüntü alınmasına izin verildi. Ofis semtindeki PTT’ye yürüyerek Adalet Bakanlığına çocuklarının talepleri karşılanması için faks çekmek isteyen annelere polis izin vermedi. Annelerin yürüyüşünü takip eden gazetecileri engelleyen polis, Mezopotamya Ajansı (MA), Evrensel ve Jinnews muhabirlerini gözaltına almak istedi. Vekillerin araya girmesi ile gazetecilerin gözaltına alınması engellenirken çıkan arbedede Mezopotamya Ajansı muhabirinin kamerası polisler tarafından kırıldı. Anneler açıklama yapmak üzere TUAY-DER’e yürüdü.

TOPYEKÜN HUKUKSUZLUK VE KEYFİYETLE KARŞI KARŞIYAYIZ

TUAY-DER önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek “Etrafımız barikatlarla çevriliyor. Bu da yetmiyormuş gibi halkın annelerin kortejine katılmasına izin verilmiyor. Bu da yetmiyor basın mensuplarının çekim yapması engelleniyor. Bunların hepsi topyekün anayasaya, hukuka aykırı. Burada keyfi bir uygulamayla karşı karşıyayız. Basın mensupları engellenemez, her yerde görevini yapar. İstediği yerden çekim yapar. Yürüyüş kortejine başka kimse giremez diye bir kanun, bir karar yok. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz” dedi.

“TECRİT KALDIRILSIN, HEMEN ŞİMDİ”

Açlık grevinde ve ölüm orucunda olan mahpusların durumların kritik olduğunu ifade eden Beştaş, Adalet Bakanlığına tecridin kaldırılması çağrıda bulundu. Beştaş, “Leyla Güven’in açlık grevinde 195. günü, ölüm orucuna başlayan ilk mahpusların 22. günü ve gerçekten ölüme bir nefes uzaktalar. Tek bir talepleri var, artık hukuka uygunluğu da aştı. Adalet Bakanı’nın açıklamasının gereğini yapın diyoruz. Anneler, Adalet Bakanı geçen hafta açıklama yaptı. Avukatları Öcalan ile görüşsün, tecrit kalksın diyorlar. Açlık grevindekilerin taleplerinin karşılanması acil bir sorumluluktur. Açlık grevlerine karşısında hiç kimse duramaz. Bu haklı talep karşısında bir önce bir saat bile çok önemlidir. Talebimiz çok nettir tecrit kaldırılsın hemen şimdi” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)


ANNELER: JANDARMA ÇOCUKLARIMIZIN HASTANEYE GİTMESİNE İZİN VERMİYOR

Çocukları cezaevlerinde tecride karşı açlık grevinde olan anneler Adana'da mayıs ayının başından beri her gün yaptıkları oturma eylemine bugün de devam etti. Öğle saatlerinde İnönü Parkı’nda oturma eylemi yapan anneler çocuklarının sağlık durumunun kritik aşamalara geldiğine dikkat çekti.

Cezaevi görüşünden eyleme gelen Vesile Ulaş, oğlu ile yaptığı görüşmeyi aktardı. Açlık grevinde olanların bazılarının kan kusmasına rağmen hastanelere gönderilmediğini ifade eden Ulaş, “Jandarmalar yollamıyormuş. Doktor izin veriyor ama jandarmalar yollamıyor. İzin vermiyorlarmış. Böyle bir adaletsizlik olur mu? Bu insanlar zaten mahkumlar. Zaten sizin elinizdeler. Zaten ölmüşler. Bu kadar insana yazık değil mi? 7 bin kişi ölümle pençeleşiyor.  Bu annelerin sesine ses versin. Benim oğlum 120 kilodan 53 kiloya düşmüş yazık, günah” dedi.

“ASKER DE POLİS DE ÇOCUKLARIMIZ DA ÖLMESİN”

Cezaevlerine gittiklerinde gördüklerini anlatan bir başka anne de “Cezaevlerine gittik, onlardan korktuk. Artık tanınmaz hale gelmişler. Yeter hiç kimsenin bize bunları yaşatmaya hakkı yok. ‘Yeter’ diyoruz. Barış istiyoruz. Ölüm istemiyoruz. Kimse ağlamasın diyoruz. Asker ölümü geldiğinde yine bizim yüreğimiz yanıyor. Polis öyle, dağdaki öyle. Hepsi bizim evlatlarımız. Barış istiyoruz artık yeter, yeter diyoruz” dedi. Açıklamanın ardından anneler yoğun polis ablukası altında HDP il binasına geçti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mamak Kartaltepe Parkı'nda çıkan kavgada 1 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Kale Kayış patronu ve oğlu; işçileri, ailelerini, çocuklarını darbetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...