11 Ekim 2012 06:58

'Yargıtay olayın arkasındaki gücü gizledi'

Şemdinli Davası sanıkları hakkında verilen hapis cezasını onaylayan ancak ‘suç işlemek için örgüt kurmak’tan verilen mahkumiyeti bozan Yargıtay kararını değerlendiren Umut Kitabevi sahibi Seferi Yılmaz, Yargıtay’ın bu kararla olayın arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını engellediğini söyledi.‘ŞEMD

'Yargıtay olayın arkasındaki gücü gizledi'
Paylaş
Sami Yılmaz

‘ŞEMDİNLİ 3 KAFADARIN İŞİ DEĞİL’

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Şemdinli’de Umut Kitabevi’ni bombalayan ve bir kişinin ölümüne bir kişinin de yaralanmasına neden olan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e verdiği 39’ar yıl 10’ar ay 27’şer gün ağırlaştırılmış hapis cezalarını onamış ancak sanıklara ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçundan verilen mahkumiyet kararını bozmuştu. Yargıtay kararına tepki gösteren Umut Kitabevi sahibi Seferi Yılmaz, 9 Kasım 2005 yılında faillerin suçüstü yakalandığını ancak aradan geçen zamana rağmen sorumluların net olarak ortaya çıkarılmadığını dile getirdi. “Yargıtay kararı belli yönleriyle olumlu olsa da tatmin edici değil” diyen Yılmaz, “Örgütlü ve planlı bir olaydan çıkartılıp sanki 3 kafadarın bir araya gelip yaptığı bir eylem, bir cinayetmiş gibi gösterilmek isteniyor. Bu bize Hrant Dink davasını hatırlatıyor” şeklinde konuştu.

‘BU AÇIK BİR ÇETE’

Yargıtay kararında başta dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt olmak üzere diğer sorumluların gözardı edildiğini belirten Yılmaz, “Şemdinli olayında failleri görevlendiren zamanın Hakkari İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Kubat ve sıralı amirleri olan Van Asayiş Kolordu Komutanı Selahattin Uğurlu ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a kadar uzanan hiyerarşik bir yapı vardı. Dönemin savcısı Ferhat Sarıkaya hazırlamış olduğu iddianamesinde bunları açık bir şekilde ortaya koymuş ve bu isimlere yer vermişti. Bunlar hakkında birçok kez suç duyurusunda bulunmamıza rağmen haklarında bir soruşturma başlatılmadı. Bu açık bir çetedir. Arkasındaki gücün ortaya çıkarılması lazım. Bu karar bunu gölgelemiştir” diye konuştu. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Polisin yaraladığı E.K.'nin hayati tehlikesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Büyüme molası ticareti etkiledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...