16 Mayıs 2019 17:10

Meksika sınırında bir mülteci çocuk daha hayatını kaybetti

ABD'de Meksika sınırından geçtikten sonra annesiyle gözaltına alınan 2 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.

Meksika sınırına tel örgü çeken bir ABD askeri | Fotoğraf: ABD Savunma Bakanlığı

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’ye “yasal” göçü zorlaştıran yeni planını açıkladığı gün, Meksika sınırından geçtikten sonra annesiyle gözaltına alınan 2 yaşındaki bir mülteci çocuk hayatını kaybetti.

ABD basınında yer alan haberlere göre, Guatemala’dan yola çıkarak ABD’ye giren ve Teksas’da annesiyle alıkonulan 2 yaşındaki bir erkek çocuğu zatürre teşhisiyle El Paso’daki bir hastaneye kaldırıldı. Yapılan müdahalelere rağmen çocuk hayatını kaybetti. Önceki aylarda, sınırdan ABD’ye girdikleri gerekçesiyle gözaltında tutulan 3 çocuk daha yaşamını yitirmişti. Orta Amerika ülkeleri Guatemala, Honduras ve El Salvador’dan şiddet, yoksulluk ve baskı bedeniyle yola çıkan mülteciler, Meksika sınırından ABD’ye gelmeye devam ediyor.

TRUMP "YASAL" GÖÇÜ DE ZORLAŞTIRACAK

ABD Başkanı Donald Trump, Green Card (Yeşil Kart) uygulamasını hedef alan “liyakat esaslı göçmenlik sistemine” ilişkin teklifinin detaylarını kamuoyuna açıkladı. ABD kanunlarının insan kaçakçılarına davetiye çıkardığını savunan Trump, “Bu plan (yeni göçmenlik sistemi) üzülerek söylemeliyim ki siyasetçiler tarafından değil ağırlıklı olarak kolluk kuvvetleri uzmanlarının katkıları ile hazırlandı” ifadelerini kullandı.

Bu sistem sayesinde ABD’ye suçlu ve yasa dışı işlere karışmış insanların gelişinin engelleneceğini iddia eden Trump, “Buraya gelmek için uygun bir vaadiniz varsa hemen kabul edileceksiniz ama bu yoksa hızlı bir şekilde evinize geri gönderileceksiniz” diye konuştu.

TRUMP, "VASIFLI İŞÇİ" İSTİYOR

Trump, ülkeye gelen göçmenlerin yüzde 66’sının akraba ilişkileri üzerinden “rastgele seçimle” geldiğini, yüzde 22’sinin ise çekilişle “Green Card/Yeşil Kart” aldığını belirtti.

Rastgele seçimin Amerikan değerleri ile uyuşmadığını söyleyen Trump, ABD’ye “Green Card” ile gelen göçmenlerin büyük çoğunluğunun düşük ücretli ve düşük vasıflı işçilerden oluştuğunu kaydetti.

Çekiliş sisteminin ülkedeki sosyal güvenliğe ve sosyal refah programlarını kötü etkilediğini savunan Trump, bu yeni sistemle ülkeye gelen yüksek vasıflı göçmen oranını yüzde 12’den yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Sistemin detaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trump, “Yeni teklifle her yıl verilen Green Card sayılarında herhangi bir düşüş olmayacak. Rastgele seçme yerine artık ABD’ye göçmen olarak kabul edilmek için basit ve evrensel kriterler getireceğiz” dedi.

Trump, ayrıca ABD’ye gelen göçmenlere İngilizce öğrenme zorunluluğu getirileceğini belirtti.

Kongrede Demokratların büyük bir kısmının bu plana karşı çıkacağı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mültecilerin bulunduğu kamyon devrildi: 5 kişi öldü, 39 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de sahne sorunu müzikale engel olamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...