11 Ekim 2012 10:15

Türkiye sivil havacılık kurallarını çiğnedi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye'ye ait yolcu uçağına ilişkin, "Türkiye ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarını kullanarak böyle bir işlem yapmıştır" dedi. Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Geyda Abdüllatif ise, "Türkiye sivil havacılık kurallarını çiğnedi,

Türkiye sivil havacılık kurallarını çiğnedi
Paylaş

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Suriye'ye ait uçağın Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine ilişkin açıklama yaptı. Yıldırım, "Sivil havacılık maksatlı uçuş yapan uçakların silah niteliğindeki askeri malzemeleri taşıması yasaktır" dedi. Askeri malzeme taşımak için 10 gün önceden izin alınması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Türkiye, ulusal mevzuattan kaynaklanan haklarını kullanarak uçağı indirmiştir. Hava sahası her zaman barışçıl amaçla kullanılmalı. Aksi halde biz ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarımızı kullanırız. İşte bugün de kullandık, gerekirse bundan sonra da kullanırız" dedi.

Öte yandan Türkiye'nin Suriye uçağını indirmesine Suriye'den sert tepki geldi. Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Geyda Abdüllatif, Türkiye'nin indirdiği Suriye uçağıyla ilgili Rus basınına yaptığı açıklamada, "Türkiye sivil havacılık kurallarını çiğnedi, şikayet hakkımızı kullanacağız. Türkiye'den uçağın taşıdığı kargonun detaylandırılması konusunda hiçbir talep almadık. Alsaydık buna yanıt verirdik. Yolcuların uzun süre bekletilmesi insani değil" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)


RUSYA: YOLCULARIN HAYATI RİSKE ATILDI Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukashevich, uçağın indirileceğine dair kendilerine bir bilgi verilmediğini, olayı medyadan öğrendiklerini ifade etti. Konu hakkında bir açıklama yapan Lukashevich, uçakta bulunan yolcuların hayatının riske atıldığını vurguladı. Lukashevich, Türkiye’deki Rusya büyükelçiliği yetkililerinin uçaktaki Rus vatandaşlarıyla görüşme ve tıbbi yardım ulaştırma taleplerinin Ankara tarafından reddedilmesinin Viyana Konvensiyonu’na aykırı olduğunu belirtti. Rus vatandaşlarının havaalnında 8 saat bekletildiklerine dikkat çeken Lukashevich, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye yetkililerden açıklama beklediğini söyledi.

SURİYELİ YOLCU: UÇAKTA SİLAH YOK

Rus basınına konuşan uçaktaki yolculardan Fatma El-Saman, "Türk uzmanların Suriyeli bir iş adamının Rusya’dan satın aldığı makine parçalarının yer aldığı kargo ile ilgilendiklerini, ancak uçakta herhangi bir silah olmadığının açık bir şekilde görüldü" dedi. Yolcu açıklamasında, “Görevliler bir kısım bagajları boşaltmaya başladı. Onları açtılar ve resimlerini çektiler. Birçok insan vardı. Biz orada ne olduğunu gördük. Silah yoktu. Çıplak gözle görülebiliyordu” dedi. İncelemelerin sadece bagajlarla sınırlı olduğunu, yolcuların araştırılmadığını ifade eden görgü şahidi, Rus diplomatların yolcularla görüşmelerine de izin verilmediğini söyledi.

‘UÇAK PERSONELİ TARTAKLANDI’

Russia Today internet sitesine konuşan kabin personleli ve yolcuların, uçağın pilotu ve personeline, ‘acil iniş’ tutanağı imzalatılmak istenidiğini, reddedenlerin ise tartaklandığını iddia ettiler.

35 yolcusu bulunan uçağın 5 saat 25 dakika pistte bekletildiğine dikkat çeken Suriye sivil havacılık kurumu yöneticisi Geyda Abdüllatif, yolcuların sağlık durumunun iyi olduğunu ancak stresli bir deneyim yaşadıklarını söyledi. Türkiye’nin Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi’ne aykırı davrandığını kaydeden Abdüllatif, uluslsrarası alanda gerekli başvurularda bulunacaklarını ifade etti. Abdüllatif, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik uçuşları kesmesinin ise sadece Türkiye’ye zarar vereceğini söyledi.


YILDIZ: SURİYE 1 HAFTADIR BİZDEN ELEKTRİK ALMIYOR

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Suriye'nin Türkiye'den elektrik enerjisi alımını bir hafta önce durdurduğunu açıkladı. Yıldız, Kayseri'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada: "Suriye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 18-20'sini biz karşılıyorduk. Suriye bizden elektrik alımını bir hafta önce durdurdu. Herhangi bir sıkıntımız, problemimiz bulunmamaktadır. Suriyeli makamlarla biz müzakere etmiyoruz, özel şirket yapar. Elektrik ihtiyaçlarının olduğunu biliyoruz. Bizim yaptığımız Suriye halkının refahıyla ilgili husustur. İstenirse yeniden veririz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şubat atamaları için birleşiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...