14 Mayıs 2019 05:06

ABD'de ‘binlerce mülteci aileye gözaltı planı’ iddiası

ABD yönetiminin sınır dışı emri verilen binlerce mülteci aileyi gözaltına alma planından kaynak sorunu nedeniyle vazgeçtiği ileri sürüldü.

Arşiv | Fotoğraf: Elif Görgü/EVRENSEL

Paylaş

ABD’de haklarında sınır dışı kararı verilen binlerce aile için gözaltı planı yapıldığı ancak Donald Trump yönetiminin, kaynak sorunu ve kamuoyunun olası tepkisi nedeniyle plandan vazgeçtiği bildirildi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığında görevli iki yetkili ve konunun muhatabı diğer iki kişi, Associated Press (AP) ajansına yaptıkları açıklamada, bakanlığın, başta New York, Los Angeles ve Chicago olmak üzere 10 kentte mülteci çocuklar ve ebeveynlerini gözaltına almayı planladığını söyledi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, bu planla mültecilere mesaj verilmek ve diğerlerinin ülkeye girmesinin önüne geçmek istendiğini kaydetti.

Haberde, dönemin ABD Göçmenlik ve Gümrük İcra Müdür Vekili Ron Vitiello ve eski İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen'ın, kaynakları sınırdan başka bir yöne çevirebileceği, gözaltı merkezlerinin yetersizliği ve kamuoyunun olası tepkisi nedeniyle planı rafa kaldırdığı belirtildi.

ABD'de Başkan Donald Trump yönetimi geçen yıl güney sınırında mülteci çocukları ailelerinden ayırarak gözaltı merkezlerine koymuş, bu tutum, ABD'nin insani rolünü terk ettiği ve çocuklara zarar verdiği eleştirilerine neden olmuştu. Haziran ayında durdurulan uygulama, mülteci girişlerini engellemekte başarılı olmamış, aksine daha çok mülteci ABD'nin güney sınırına dayanmıştı. (Washington/AA)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ öğrencileri polise, şiddete, nefrete karşı dersleri boykot etti

SONRAKİ HABER

Sanayide kriz sürüyor: Sanayi üretimi mart ayında yüzde 2,2 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...