13 Mayıs 2019 20:09
Son Güncellenme Tarihi: 15 Mayıs 2019 16:33

Kanser hastası Prof. Haluk Savaş'ın pasaport başvurusu reddedildi

KHK ile ihraç edilen kanser hastası Haluk Savaş'ın, yargılandığı davada beraat etmesine rağmen tedavisi için yurt dışına gitme talebi reddedildi.

Görsel, Prof. Dr. Haluk Savaş'ın Facebook hesabında paylaştığı videonun ekran alıntısıdır

Paylaş

KHK ile kamudaki görevinden ihraç edilen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Haluk Savaş’ın kanser tedavisi için yurt dışına gitme talebi pasaportunun iptal edilmesi gerekçesiyle reddedildi. Konunun sosyal medyada gündem olmasının ardından Adanan Valiliği açıklama yaptı: Belgeler İçişleri Bakanlığına gönderildi, yanıt bekleniyor. 

YURT DIŞINDA TEDAVİ OLMAK İSTİYOR

KHK ile ihraç edilen Akademisyen Haluk Savaş, yargılanıp beraat ettiği, mahkemenin yurt dışı yasağını kaldırdığı halde talebininin "CİMER’e yazın" denilerek reddedilmesi üzerine, "Benim ortalama beklenen ömrüm 39 ay, bunun 30 ayı geçti 'geri kalan' 9 ayı devletin çeşitli birimleri ile 'yazışarak' geçireceğiz anlaşılan" dedi.

Savaş'ın Twitter hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"Az önce TC Adana Valiliği’ndeydim; pasaport için önce tahditlerin sorgulandığı odaya girdim. Memura KHK’lı olduğumu, yargılanıp beraat ettiğimi, mahkemenin yurt dışı yasağımı kaldırdığını, iki kez tekrar etmiş kanser hastası olup yurt dışında tedavi olmak istediğimi belirttim.

Memur bilgisayardan baktı KHK ile kamudan ihraç olduğumdan KHK ile pasaportumun iptal olduğunu bu nedenle pasaport çıkaramayacaklarını belirtti. Yani mahkemenin benim yurt dışına çıkış yasağımı kaldırması hiç bir anlam ifade etmiyor. KHK bizi yurt içinde ölmeye mahkum ediyor.

'Bu KHK’ya karşı ne yapabiliriz?' diye sordum. 'Kanser raporlarınızla birlikte CİMER’e yazın' denildi. Benim ortalama beklenen ömrüm 39 ay, bunun 30 ayı geçti 'geri kalan' 9 ayı devletin çeşitli birimleri ile 'yazışarak' geçireceğiz anlaşılan. Oysa Japonya, Kore, Küba, ABD’de tedavi olabilmem için yeni geliştirilmiş önemli tedavi teknikleri var. Mesela biri 2018’de Nobel Tıp Ödülü’nü alan Prof. Allison’un immunoterapisi. Şimdi bu tedavilere bir an önce kavuşmak ve hayatta kalabilmeyi denemek yerine devletin bana ördüğü 'ölüm duvarı'yla karşılaşıyorum.

Sağ kalırsam, önce CİMER’e, başarılı olamazsam idari mahkemeye, başarılı olamazsam bölge idare mahkemesine, başarılı olamazsam Danıştay’a, başarılı olamazsam, AYM’ye, başarılı olamazsam AİHM’e başvuracağım. TR’de ceberrut devletle uğraşmak mı daha zor yoksa azraille mi bilemedim?"

ADANA VALİLİĞİ: BELGELER İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA GÖNDERİLDİ

Adana Valiliği de konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Araştırma neticesinde, kişilerin Gaziantep Üniversitesi öğretim görevlileri iken FETÖ/PDY terör örgütü kapsamında 1 Eylül 2016 tarihli 672 sayılı KHK ile kamu görevinden ihraç edildikleri, KHK ile kamu görevinden ihraç edilmeleri nedeniyle 6749 Sayılı Kanunun 5. maddesi gereğince pasaportlarının Gaziantep'te iptal edildiği, ayrıca kamu görevinden ihraç kararına karşı yapılan müracaatın Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından reddedildiği yönünde kişinin beyanının mevcut olduğu anlaşılmıştır. İlgili şahıs, 13 Mayıs 2019'da ilimiz İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne müracaatında kanser hastası olduğunu, Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesinden beraat kararı aldığını, kendi imkanları ile yurt dışına gidip tedavi olması gerektiğini belirterek, kendisi ve kendisine tedavisi süresince refakat etmek üzere eşi Doç. Dr. Esen Savaş için pasaport talebinde bulunmuştur. Bunun yanı sıra söz konusu beraat kararına karşı da Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istinaf yoluna başvurulmuştur."

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü personelinin, KHK ile kamu görevinden ihraç edilenlerin pasaport almalarıyla ilgili yasal düzenlemeler hakkında Savaş'ı bilgilendirdiği aktarılan açıklamada, "Prof. Dr. Haluk Asuman Savaş, aynı gün İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne davet edilerek sağlık durumu ile ilgili bilgi ve belgeler kendisinden talep edilmiştir. Söz konusu şahsın hukuki durumu, rahatsızlığı, alınan belgeler ve talebi, son 20 yılda zaruri hallerde istisnai bir durum olarak sadece birkaç kişi için kullanılan yetki kapsamında değerlendirilmek üzere İçişleri Bakanlığına dün gönderilmiş olup, bakanlığımızın yapacağı değerlendirmeye göre işlem tesis edilecektir." ifadesi kullanıldı.

TWİTTER'DA HALUK SAVAŞ'A DESTEK MESAJLARI

Savaş'a Twitter'dan çok sayıda destek mesajı geldi. Çok sayıda kişi "#HalukSavaşaPasaport verin" paylaşımı yaptı.

HALUK SAVAŞ İÇİN İMZA KAMPANYASI

Prof. Dr. Haluk Savaş’ın tedavi amacıyla yurt dışına çıkması için imza kampanyası başlatıldı. change.org’ta “Haluk Savaş Yaşasın” başlığıyla başlatılan imza kampanyasında şu ifadeler yer aldı: “Tutukluyken pankreas kanserine yakalandı. Ayağa kalkamayacak durumdayken, çalıştığı hastaneye elleri kelepçeli olarak götürüldü. Dr. Savaş beraat etti, hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı. Buna rağmen vatandaşlık hakkı olan pasaportu verilmiyor ve temel bir insan hakkı olan ‘Sağlığa erişim hakkı’ çiğneniyor. Haluk Savaş’ın derhal ihtiyacı olan tedaviyi alması gerekiyor ve bunun için de pasaportuna ihtiyacı var. Haluk Savaşlar kolay yetişmiyor. Lütfen, bir imza vererek Prof. Dr. Haluk Savaş’ın temel haklarına ulaşmasına yardımcı olun.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran sınırında 9 mülteci daha donarak hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Trump'tan İran'a gözdağı: Eğer bir şey yaparlarsa karşılığı ağır olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa