11 Ekim 2012 03:13

Şirketleri emekçinin cebinden yıllık 2 milyar lira

25 yılda 49 milyar lira, yılda 2 milyar lira AKP hükümetinin sağlık alanında top koşturan şirketlere ödeyeceği para. Hükümet çok sayıda hastalığı sigorta kapsamından çıkarıp, vatandaşın elinde avucunda ne varsa hastanelere yatırmasına sebep olurken, vatandaştan aldığı paraları kampüs hastane yapacak şirketlere aktaracak. Başb

Şirketleri emekçinin cebinden yıllık 2 milyar lira
Paylaş
Hilal Yağız

DANIŞTAYDA VESAİRE ENGELLER

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir hastane kompleksinin açılışında Türkiye’de dev şehir hastaneleri kurmanın 9 yıl önceki hayali olduğunu söyledi. Danıştay’ın, TTB’nin başvurusu ile kampüs hastanelerinin yapımını durdurma kararını “Ne yazık ki hâlâ bunu gerçekleştiremedik. Danıştay’da vesaire bazı engellemeler oluyor” diyerek niteledi. “Ancak şimdi adımlarını attık” diyen Başbakan Erdoğan, “yargıya müdahale” konusunda yeni bir itiraf daha yapmış oldu. Danıştayın entegre sağlık tesislerinin yapımı ile ilgili durdurma kararının hâlâ geçerli olmasına rağmen “Bunları da aşıp süratle ihalesini yaptığımız şehir hastaneleriyle işe başlıyoruz” dedi.

YATAK SAYISI AYNI KALACAK

25 ilde şehir hastaneleri kurulacağını belirten Başbakan Erdoğan, bu sayede yatak sayısının 43 bin 200 adet artacağını söyledi. Ancak Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararına göre kampüste oluşturulacak yatak kapasitesi kadar mevcut hastanelerin yatak kapasitelerinde azaltma yapılması şartı getirildi. Bu durumda yatak sayısı artmayacak. Bu kararda Başbakan Erdoğan’ın da imzası var.  Şimdiye kadar 9 hastanenin bilançosu açıklandı.16 kampüs hastanesi daha hedefleniyor. Danıştay ise “İhaleyi alan şirketlerin mevcut hastanelerin ticari amaçla kullanılmak üzere verilmesinin temel  hukuka aykırı” olduğu kararını verdi. Kararda, mevcut hastane binalarının özel şirketlere verilmesinin hiçbir hukuki dayanağı olmadığı belirtildi.

TTB Merkez Konseyi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Dünya Ticaret Örgütü’nün sözleşmelerindeki “Bir kamu hizmeti alanının rekabete açılması durumunda, devlet burada tekel hakkı olduğunu iddia ederek, şirketlerin rekabetini engelleyemez” kuralını hatırlattı. Açıklamada bu anlaşma gereği Türkiye’nin sağlık hizmeti alanının “rekabete” açıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, “ kamu özel ortaklığı, özelleştirmenin truva atıdır. Bu yoldan dönülmelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ücretini alamayan işçiler iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Patrondan direnişteki işçinin evine telefon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...