10 Ekim 2012 12:34

Ücretini alamayan işçiler iş bıraktı

ORİON Dekor, PVC, Mobilya İnşaat Firması’nda çalışan on üç inşaat işçisi paralarını alamadıkları için iş bıraktı. Yaklaşık üç aydır Orion İnşaat’ta çalışan işçiler, “günlük yüz lira yevmiye artı sigorta karşılığında işe başladıklarını ancak, ne işyeri güvenliğinin

Ücretini alamayan işçiler iş bıraktı
Paylaş
İbrahim Kale

10 Temmuz 2012’de işe başladığını söyleyen İbrahim Özdemir, “Eşimi ameliyat için hastaneye götürdüğümde sigorta priminin ödenmediğini söylediler” dedi. Kendilerini bu işe getiren kişinin kimliklerini alıp, “İşe başladığınız günden, işten ayrılana kadar primlerinin ödeneceğini” söylediğini aktaran Özdemir, primleri yatmadığı gibi, yaklaşık 5 bin lira alacağının ödenmediğini de söyledi. İşverenin kendilerine bir kağıt imzalatmak istediğini, imzalamadıkları ve alacakları olan miktar dışında bir ödeme kabul etmediklerini söylediğini anlatan Özdemir, “Bildiğin yere git ben sana para filan ödemiyorum” cevabını aldığını söyledi.

GÜVENCE YOK

İki aydır burada çalıştığını belirten Haydar Olcay ise hiçbir şekilde kendilerine ödeme yapılmadığını, paralarının ödenmemesinden kaynaklı iş bırakmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığını ve işyerinde herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığını da dile getiren Olcay, “Arkadaşlarımız her an iş kazası geçirme riski ile karşı karşıya” dedi.

Üç aydır aynı firmada çalışan Özkan Aydın ise içeride iki bin beş yüz lira alacağının olduğunu, hastalanıp hastaneye gittiğinde de sigorta priminin yatmadığını öğrendiğini söyledi.

‘EVİME EKMEK DAHİ GÖTÜREMİYORUM’

Ali Güzel de iki aydır çalıştığı firmadan parasını alamayanlardan. İki bin beş yüz lira alacağı olduğunu belirten Güzel’in bakmakla yükümlü olduğu dört çocuğu var, evi kira, aynı zamanda taksit de ödüyor.

Firmadan beş bin lira alacağı olduğunu söyleyen Sedat Özdemir, patronun sürekli “Şu inşaatı bitirelim, oradan para alalım paranızı vereceğim. Yok diğerini bitirelim” diyerek kendilerini oyaladığını söyledi.

Osman Çaykara, “Sağdan, soldan borç alarak yaşamaya çalışıyoruz. Böyle giderse hakkımızı almak için örgütlenmeden başka çaremiz yok” dedi.

Orion İnşaat Firması’na Elvankent, Batıkent, Kızılay, Birlik Mahallesi ve Tunalıhilmi Caddesi’nde iş yaptıklarını söyleyen Arif Aykaç da firmada 50’ye yakın işçinin çalıştığını, hiç birisinin sigortasının yapılmadığını iddia etti. Aykaç, işverenin hiçbir şantiyeye gidip “İşçilerin çalışma koşulları nedir, çalışma güvenliği var mı” diye sormadığına dikkat çekerek Çalışma Bakanlığı’nı da göreve çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağış: AB'nin beden ve ruh sağlığı bozuk

SONRAKİ HABER

Şirketleri emekçinin cebinden yıllık 2 milyar lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa