13 Mayıs 2019 08:24

Reyhanlı sanıklarından Yusuf Nazik'e 53 kez ağırlaştırılmış müebbet

Reyhanlı Katliamının sanıklarından Yusuf Nazik, 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarla ilgili davada sanıklardan Yusuf Nazik'e 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarla ilgili Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık Yusuf Nazik'e 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında tutuklu sanık Yusuf Nazik duruşmada hazır edilirken, Nazik’in beyanları doğrultusunda haklarında dava açılan ve mevcut davayla birleştirilen Aykan Hamurcu ve Hasan Kabakulak ile tutuklu bulundukları cezaevlerinden telekonferans yöntemiyle bağlantı kuruldu.

Sanık Hasan Kabakulak ve sanık Aykan Hamurcu suçlamaları kabul etmedi.

Savcı, firari sanık Mehmet Gezer’in dosyasının ayrılmasına ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan da cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme, Yusuf Nazik’i, “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak”tan bir kez, 5’i çocuk 52 kişiyi öldürmek suçundan da 52 kez olmak üzere toplamda 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, sanıklar Kabakulak ve Hamurcu’ya ise “üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım” suçundan 15’er yıl hapis cezası verilmesini kararlaştırdı. Hamurcu, “suçu ve suçluyu kayırma” suçundan da ayrıca 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi.

Sanık Hasan Kabakulak ve sanık Aykan Hamurcu’nun hükümle birlikte tahliyesi kararlaştırılırken üye hakimlerden biri tahliye kararına muhalefet şerhi koydu.

NE OLMUŞTU?

11 Mayıs 2013 Cumartesi günü patlayıcı yüklü bir minibüs, saat 13.21’de Hatay’ın Reyhanlı ilçesi belediye binası yanında, bir diğeri ise dört dakika sonra PTT’nin önünde patlatılmıştı. Patlamalarda beşi çocuk 53 kişi hayatını kaybetmiş, 155 kişi de yaralanmıştı. 10’u resmi kurumlara ait olmak üzere 144 araç, ev ve iş yeri hasar görmüştü. Saldırı 10 Ekim 2015 tarihli Ankara Katliamı’na kadar Türkiye tarihinin en kanlı saldırısıydı.

Ankara 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Nazik, savunmasında Suriye istihbaratında görevli ‘Hacı’ kod adlı Yüzbaşı Muhammet Ali’nin direktifleriyle saldırıyı yaptığını belirterek, “Saldırıyı kendi vatanımın içinde yapmamak şartıyla, beni orada zorla rehin tutarak, olayın Suriye sınırları içinde olacağını söyleyerek kendi vatanıma ve milletime ihanet ettirdiler” demişti. 2018 yılında Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) Lazkiye’de yaptığı operasyonla tutuklanarak Türkiye’ye getirilen Nazik, saldırıyı gerçekleştiren Nasır Eskiocak’ın kendisinden talimat aldığını kabul etmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bugünün mücadelesi için bir parola: 555K

SONRAKİ HABER

Barış, bir halk sağlığı sorunu değildir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...