13 Mayıs 2019 07:19

İsveç’te Yahudilere hakaret eden imama dava açıldı

İsveç’teki bir gösteride, Yahudiler hakkında aşağılayıcı ifadeler kullanan bir imam hakkında kışkırtıcılık suçundan dava açıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İsveç Helsingborg’de bir camide imam olarak görev yapan Samir El Rifai, 12 Temmuz 2017’de, İsrail’in Müslümanların El Aksa’ya girişlerini engellemesini kınamak için yapılan bir gösteriye katıldı. İmamın gösteride Yahudileri aşağılayan konuşmalar yaptığı ve Yahudiler için “Maymun ve domuzların çocukları” ifadelerini kullandığı belirlendi.

Polis, 3 ayrı suç duyurusunun yapılmasından sonra imamın ifadesini aldı. Kvällposten gazetesinde çıkan habere göre sanık, polis sorgusunda alışveriş merkezinden çıktıktan sonra camiye gelen bazı kişileri gördüğü için tesadüfen gösteriye katıldığını öne sürdü.

Her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu ve kimseye ayrımcılık yapmadığını iddia eden El Rifai, konuşmasında insan haklarından söz ettiğini ve konuşmasının yanlış anlaşılmasından pişmanlık duyduğunu söyledi.

İsveç Devlet Radyosu Ekot Haber Servisi ile yaptığı söyleşide konuşmasında Yahudileri değil İsrail’i kast ettiğini öne sürdü. Kullandığı ifadelerin “Ortadoğu’da çok olağan olduğunu” ve her şeyden önce Filistin’in işgal eden aşırıcı İsraillere karşı kullandığını söyledi.

Geçtiğimiz perşembe günü, Savcı, El Rifai’nin videoya kaydedilen konuşmasının internet aracılığıyla oldukça yaygınlaştırıldığını belirterek şüpheli hakkında bir halk grubuna karşı kışkırtıcılık yapma suçlamasıyla dava açtı.

El Rifai, gösteriden 1 ay sonra yazılı bir basın açıklaması yaparak kullandığı ifadelerden ötürü özür dilemişti.

Sanık El Rifai, suçlu bulunması halinde 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te grev hakkının kısıtlanmasına karşı protestolar düzenlendi

SONRAKİ HABER

İHD: Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...