10 Ekim 2012 11:34

Şakran Cezaevi’nde avukata gardiyan saldırısı

TUTSAKLARA yönelik hak ihlali ve keyfi uygulamalarla gündemden düşmeyen Şakran Cezaevi bu kez de bir avukata yönelik linç girişimiyle gündeme geldi. Şakran 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde bulunan müvekkilinin ziyaretine giden Avukat Canan Uçar, gardiyanlar tarafından kendisine linç girişiminde bulunulduğunu iddia etti.‘AMA&Cce

Şakran Cezaevi’nde avukata gardiyan saldırısı
Paylaş

TUTSAKLARA yönelik hak ihlali ve keyfi uygulamalarla gündemden düşmeyen Şakran Cezaevi bu kez de bir avukata yönelik linç girişimiyle gündeme geldi. Şakran 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde bulunan müvekkilinin ziyaretine giden Avukat Canan Uçar, gardiyanlar tarafından kendisine linç girişiminde bulunulduğunu iddia etti.

‘AMAÇ BİZLERİ CAYDIRMAK ’

Cezaevi yönetiminin kendisine karşı sistematik bir tavır içerisinde olduğunu kaydeden Uçar, müvekkilleriyle görüşmeye gittiğinde sürekli problem yaşadığını aktardı. Geçtiğimiz günlerde bir müvekkilini ziyaret etmek için cezaevine gittiğini söyleyen Uçar, cezaevinin girişinde bulunan kapıdan içeri girdiği sırada göz tarama cihazında sorun yaşandığı için kapı önünde uzun süre bekledikten sonra kapının açıldığını belirtti. Uçar, müvekkiliyle görüştükten sonra kapının tekrar bozulduğunu dile getirerek, bozuk olan kapının önünde beklediği sırada yanına gelen gardiyanın kendisine sert bir şekilde, “Göz okutarak mı yoksa okutmadan mı içeri girdin” dediğini aktardı. Uçar, kendisine bu soruya soran gardiyanlara ne şekilde girdiğini bilmediğini söylediğini belirtti. Gardiyanlara verdiği cevaptan sonra gardiyanların kendisiyle tartışmaya başladığını ve bu tartışmanın cezaevinin dış kapısına kadar sürdüğünü ifade eden Uçar, “Amaç orada o sorunu anlamak, çözmek değil, amaç orada bizleri caydırmak, bezdirmek. Bu uygulamayla avukatların cezaevindeki tutuklu ve hükümlüleri sormasını engellemek istiyorlar” diye konuştu.

‘KAÇIP GİTMEYECEĞİM’

Gardiyanların kendisiyle tartışmaya başlamasından sonra birden etrafını 20’ye yakın gardiyanın sararak, üstüne yürümeye başladığını aktaran Uçar, yanında bulunan gardiyanlardan bazılarının “Buradan kaçın” sözlerini duyması üzerine sinirlenerek, kendisini uyaran gardiyanlara “Kaçıp gitmeyeceğim. Buyurun salın arkadaşlarınızı çözün durumu” dediğini söyledi. Bu sözleri söyledikten sonra 20 gardiyanın üzerine yürüyerek, attıkları yumruk ve tekmelerle kendisini tartaklamaya çalıştıkları belirten Uçar, “Üzerime yürüyen grubun çığlıklarını duyduğumu hatırlıyorum. Özellikle erkek gardiyanların beni dövmek için atak yaptıklarını hatırlıyorum. Üzerime yürüyen gardiyanları engelleyen arkadaşlarına aradan çekilmelerini istedim. Ne yapmaya çalışıyorlar, diye tepki gösterdim” diye belirtti. “Benim ve yurttaşların vergisiyle maaşını alan, tutukluyu korumakla, cezaevinin güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiş gardiyanlar beni darp etmeye çalışıyor” diyen Uçar, kendisine saldırarak darp etmeye çalışan gardiyanların isimlerini sorduğunu, bu gardiyanların ise kendisine “Burada kameralar var her şey kayıtlı gidip şikâyet edin” diye yanıt verdiğini ifade etti.

‘BUNU YAPANLAR İÇERDEKİ TUTSAKLARA NELER YAPIYORDUR’

Bundan sonraki süreçte cezaevlerinden gelen tutsakların çığlıklarına kamuoyunun her zamankinde daha fazla duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Uçar, “Şuanda kafamda tek soru var: Bana bunu yapanlar içerdeki tutsaklara neler yapıyordur?​” dedi. Şakran Cezaevi’nde yaşanan keyfi muamele ve hak ihlallerine karşı herkesin “Orada neler oluyor?​” diye sorması ve yaşanmakta olan hak ihlallerine engel olmak için kafa yorması gerektiğini belirten Uçar, cezaevinde yaşananlara itiraz edilmemesi durumunda Şakran Cezaevi’nin Türkiye’nin Guatemala Cezaevi olma yolunda ilerleyeceğini dile getirdi. Olay ile ilgili İzmir Barosu Avukat Hakları Merkezi’ne başvurarak, kendisine saldıran gardiyanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Uçar, kamera görüntülerini cezaevinden istediklerini söyledi. Uçar, açtığı davanın sonuna kadar takipçisi olacağını da sözlerine ekledi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’daki ‘kentsel dönüşüm’ yıkımlarına karşı eylem

SONRAKİ HABER

‘Tezkere ABD işbirlikçiliği için çıkarıldı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...