11 Mayıs 2019 13:43

Yönetmen Nejla Demirci: Dayanışma yaşamın kendisidir

‘Yüzleşme’ belgeseli ile 7’nci FilmAmed Belgesel Festivaline katılan Yönetmen Nejla Demirci insan yaşamında dayanışmanın rolüne dikkat çekiyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yönetmen Nejla Demirci’nin “Yüzleşme” belgeseli 7’nci FilmAmed  Belgesel Festivali kapsamında Diyarbakırlı izleyiciyle buluştu. Yönetmen Demirci, bu filmiyle çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan meme kanserine eğiliyor. Filmde ana karakter olan Ebru’nun hastalıkla birlikte hayatında yaşanan değişimler, buna karşı mücadelesi, yine aynı dertten muzdarip insanların dayanışmasını ortaya konuyor.

Yönetmen Nejla Demirci Mezopotamya Ajansına festival ve filmi hakkında açıklamalarda bulundu. Böylesi bir belgesel yapmadan önce meme kanserine ilişkin araştırmaları incelediğini ifade eden Demirci, kadınların meme kanserini cinsiyetlerine yönelik bir saldırı olarak ele aldığına tanıklık ettiği için bu belgeseli çekiğini söyledi.

“Yüzleşme” isminin filmi çekerken ortaya çıktığını vurgulayan Demirci, “Bu hastalığın travması çok büyük. Çünkü bir beden kaybı yaşıyorsunuz, iş hayatınız sekteye uğruyor, eş kaybı yaşıyorsunuz- böyle bir dönemde kadınların yüzde 95’i partnerleri tarafından terk ediliyor bütün bu ağır bir süreci yaşamış kadın bunun içinden yüzleşerek kendisini tedavi edebilir ve geleceğini yeniden kurabilir. Bu yüzden yüzleşme önemli” dedi.

‘İNSAN İNSANA DAYANIR’

Belgeseli doğal bir ortamda çektiğini dile getiren Demirci, “Onlara müdahale etmeden, soru sormadan, onların duygularını bana anlatmasını istemeden onlarla birlikte bir beraberlik yaşadık. Ben onları takip ettim. Böylelikle hem onlarla daha fazla zaman geçirmiş oldum hem de duygumuz daha fazla birleşti, stil olarak yapmak istediğim belgesel buydu.” şeklinde konuştu.

Belgeselde öne çıkan bir diğer durumun da dayanışma olduğunu vurgulayan Demirci, dayanışmanın hayatın her alanı için önemli olduğunu söyleyerek, “Dayanışma her şey için önemli. İnsan insana dayanır, insan insana tutunabilir. Bu hem toplumsal anlamda hem kişisel yaşamımızda böyledir. Dayanmak, destek almak, empati kurmak, bir başkasının sorunu için sokağa çıkmak. Bunlar aslında yaşamın kendisi. Ben de dayanışmaya çok önem veriyorum.” ifadelerini kullandı.

‘FESTİVALİ KORUMALIYIZ’

FilmAmed Belgesel Festivali’nin önemli bir mecra olduğun ve her şeye rağmen sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Demirci, “Eğer bu topraklarda kardelen çiçeklerinin rengini, kokusunu biliyorsak. Kardelenin yeşerişine tanıklık ediyorsak; bu topraklarda bu festivali bir kardelen çiçeği gibi büyüteceğiz. Bu festivali diğer festivallerden farklı görüyorum. Çok mütevazı, samimi, candan. Evimde gibi hissediyorum. Bu festival için gelmiş bir yönetmen gibi değil de bu festival için ne yapabilirim diye düşünüyorum. Bu, bu festivalin gücünü gösteriyor. Burada yaşayan, festivaldeki insanların samimiyetini gösteriyor. Hem filmlere olan ilgi hem festivalin coşkusu beni çok mutlu etti” dedi.

FESTİVAL YARIN SONA ERİYOR

ÇandAmed Sinema Salonu 1

  • Saat 13:00 Onun Filmi
  • Saat 15:00 Şarkıları Gözü
  • Saat 15:00 Miraz/Söyleşi
  • Saat 17:00 Prımas
  • Saat 19:00 Yıkıntılar Arasında
  • Saat 19:00 Her Ev Bir Okul/Söyleşi

ÇandAmed Sinema Salonu 2

  • Saat 10:00 Forum
  • Saat 12:00 Plastik Çin
  • Saat 14:00 Aşk / Söyleşi
  • Saat 15:00 Seminer
  • Saat 15:00 Tebeşir / Söyleşi
  • Saat 15:00 Hakikatin Gücü / Söyleşi (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bursa Barosu: Aynı iddiayla yargılananlar için de uygulanmalı

SONRAKİ HABER

TMMOB İstanbul Kadın Koordinasyonundan açlık grevi açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...