10 Mayıs 2019 14:34

Çin'de yarasa kanatlı yeni bir dinozor türü keşfedildi

Çin'de yarasa benzeri kanatları olan bir dinozor türüne ait fosil bulundu.

Ambopteryx longibrachium (Görsel: Nature)

Paylaş

163 milyon yıl önce, Çin ormanlarında yaşayan ağaçtan ağaca süzülen, derimsi yarasa kanatlı küçük bir dinozora ait olduğu belirlenen fosil, yeni bir tür olarak tanımlandı.

Nature dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, "Ambopteryx longibrachium" adı verilen yeni dinozor türüne ait fosil kalıntıları, 2017'de Liaoning eyaletinde bulundu.

Keşfedilen yeni türün, 163 milyon yıl önce Çin ormanlarında yaşamış küçük bir dinozora ait olduğu kaydedilen çalışmada, 32 santimetre uzunluğunda ve 306 gram ağırlığındaki bu türün kanatlarında yarasa benzeri zar yapıları bulunduğu ifade edildi.

Ambopteryx'in Scansoriopterygid adı verilen dinozor ailesinin üyesi olduğu belirtildi.

Çinli bilim insanları 2015 yılında, "Yiqi" adını verdikleri, Scansoriopterygid ailesinden benzer özelliklere sahip, yarasa benzeri kanatları olan bir dinozorun keşfini duyurmuştu.

Ancak bilim insanları yeni keşfedilen Ambopteryx'in, dış görünüşü ve fenotipik özellikleri bakımından Scansoriopterygid ailesinin daha belirgin bir üyesi olduğunu belirtti. 

Yeni keşfedilen fosilde, kanat zarını gergin tutan iğnemsi eklemlerin yanında, bir kanadında, kanat zarının izleri olduğu sanılan kahverengimsi film benzeri bir doku bulunduğu ifade edildi.

Çalışmada, Ambopteryx'e ait olan kalıntılarda, tüyler ile tüyleri omurgaya bağlayan kuyruk sokumunun fosilleştiğine dikkat çekildi.   

Çalışmaya önderlik eden Paleontolog Min Wang, Ambopteryx fosilinde bulunan yumuşak dokunun, yarasa benzeri uçuş için daha fazla kanıt sağladığını fakat türün tam olarak uçma yeteneğine sahip olduğunu sanmadıklarını belirtti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Barosu'ndan Diyarbakır Surlarının korunması için çağrı

SONRAKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi öğrencisi için şenlik neydi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...