10 Mayıs 2019 13:23
Son Güncellenme Tarihi: 11 Mayıs 2019 22:42

ODTÜ’de Onur Yürüyüşüne polis saldırısı: 22 gözaltı, 1 yaralı

ODTÜ’de gerçekleştirilen 9. Onur Yürüyüşüne polis saldırdı. Saldırıda 22 kişi gözaltına alındı, 1 öğrenci plastik mermi ile yaralandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yasaklanan ODTÜ 9. Onur Yürüyüşü öncesi kampüs, polis ablukasına alındı. Abluka üzerine kampüsün çeşitli yerklerine dağılarak eylemi sürdüren öğrencilere polis saldırdı. İlerleyen saatlerde bir diğer saldırı ise Fizik Bölümü önünde gerçekleşti. Saldırlarda 22 kişi gözaltına alındı. Saldırı sırasında 1 öğrenci ise polisin attığı plastik mermi ile başından yaralandı. Gözaltına alınan öğrenciler ifade işlemleri ve sağlık kontrollerinin ardından serbest bırakıldı. Rektörlük tarafından ertesi gün yapılan açıklamada eylem yasağı savunularak "Gözaltına alınan mensup ve öğrencilerimizin bu sabah itibarıyla serbest kalmış olmaları az da olsa bir teselli olmuştur" denildi. 

ODTÜ yönetimi tarafından Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinliklerine yönelik tartışmalı yasağı gerekçe gösterilerek yasaklanan ODTÜ 9. Onur Yürüyüşü öncesi kampüs adeta polis ablukasına alındı. Kampüs girişindeki kapılar ile kampüs içerisine çok sayıda çevik kuvvet polisi getirildi. Kampüs içerisinde, Fizik Bölümü ile Rektörlük Binası arasında konuşlanan polis, Fizik çimlerinde oturan öğrencilere ve  Fizik Bölümü önünde bulunan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması standına da müsaade etmedi. Bunun üzerine geçmiş yıllarda İstanbul Onur Yürüyüşünde uygulanan “Dağılıyoruz” formatını denemek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Çok sayıda kişi öğrenci gözaltına alındı. Sabah saatlerinden itibaren çok sayıda polisin kampüs içerisinde beklemesine ve müdahalesine tepki gösteren ODTÜ’lüler, sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlar ile tepkilerini dile getirdi.

Saldırı nedeniyle ODTÜ öğrencileri, Fizik Bölümü U3 amfisinde forum düzenlemeye başladı. Forumda öğrenciler adına ortak açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Biz bir alanda bir grup değil ODTÜ'nün her yerindeyiz yayılıyoruz ayol. Kararlıyız; tüm zulmünüze rağmen ne yalnızız ne de yanlışız.

Nefretin açık hedefi olmamıza rağmen, inatla gülmeye devam edecek ve bağrınacağız; dönmek var, ölmek yok!

Benliğimizi, birliğimizi ve her rengimizi haykırıyoruz.

Şimdi kampüsteki ve hayatın her alanındaki LGBTİ+ fobiye karşın aşkımızı, bizi silmek isteyenlere kimliğimizi, ayırmak isteyenlere ise sevgimizi göstereceğiz. Eşitlik, özgürlük, tanınma taleplerimizi  dile getiriyor , birlikte olmaya, aşkı arzuyu yaşamı örgütlemeye, dayanışmayı, neşeyi, umudu büyütmeye çağırıyoruz.

Herkesi coşkusu, aşkı ve benlikleriyle hem ODTÜ'nün her yerinde hem hayatın her alanında mücadeleye devam etmeye çağırıyoruz."

AMFİ ÇIKIŞI YENİDEN POLİS SALDIRDI

Polisler amfideki forumu da engelleyerek öğrencileri dışarı çıkmasını, aksi takdirde bölüm binasına gireceğini söyledi. Bunun üzerine öğrenciler amfiyi boşalttı ve dışar çıkarken binaya gökkuşağı bayrağı astı. Bina önünde bekleyen öğrencilere yeniden polis saldırdı. Saldırı sırasında biber gazı ve plastik mermiler kullanıldı. Saldırı sırasında aralarında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Memet Mutlu'nun da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öveçler Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürülen gözaltındakilerin ifadelerinin alındı. İfade işlemleri sırasında CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da emniyet müdürlüğü önüne gelerek avukatlar ile görüştü ve gözaltılarla ilgili bilgi aldı. İfade işlemleri tamamlanan öğrenciler ardından sağlık kontrolü için Adli Tıp'a götürüldü. Sağlık kontrollerinin ardından gözaltındakiler serbest bırakıldı.

EĞİTİM SEN: VERŞAN KÖK ODTÜ'YE REKTÖR OLAMAZ

ODTÜ öğrencilerine dönük polis saldırısına Eğitim Sen’den tepki geldi. Eğitim Sen üyesi Memet Mutlu’nun da gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ODTÜ Rektörlüğü, Onur Haftası kapsamında ODTÜ LGBTİQ+ Dayanışması’nın çağrısı ile düzenlenen 9. Onur Yürüyüşü’ne dayanaksız gerekçeler göstererek izin verilmeyeceğini duyurmuş, hafta başından bu yana süren tehditlerinin devamı olarak bugün güvenlik önemleri adı altında yüzlerce polisin kampüse girmesine izin vermiştir. ODTÜ’de gerçekleştirilmek istenen her türlü etkinliği polis tehdidi ile baskı altına almak isteyen, Onur Yürüyüşü’nü keyfi olarak yasaklayan, kampüste adeta bir olağanüstü hal ilan eden, öğrencilere karşı üniversiteye kolluk kuvvetlerini çağıran üniversite yönetiminin tutumunu şiddetle kınıyoruz. Üyemiz Memet Mutlu ve gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.”

REKTÖRLÜĞÜN TEK TESELLİSİ GÖZALTILARIN SERBEST BIRAKILMASIYMIŞ

polis saldırısının ardından 11 Mayıs günü öğrenciler ve akademisyenler ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesislerinde forum gerçekleştirildi. Bu forum devam ederken ODTÜ Rektörlüğü e-posta ile 14 Mayıs Salı günü olağanüstü gündemli Senato toplantısı yapılacağını duyurdu. Rektörlük, attığı e-postada yaşanan olaylardan dolayı üzüntülü olduklarını, fakat gözaltıların serbest bırakılmasının kendileri için bir teselli olduğunu belirtti.

Rektörlük tarafından atılan e-postanın tam metni şu şekilde:

"Değerli Öğrencilerimiz ve Mensuplarımız,

Üniversitemiz Kampüsü'nde 10 Mayıs 2019 tarihinde kendilerini "LGBTİ+ Dayanışması" olarak adlandıran gruplarca yapılması planlanan "Onur Yürüyüşü" etkinliği ile ilgili olarak Rektörlüğümüz, Ankara Valiliği'nin bu ve benzeri etkinlikleri yasaklama kararı ve buna yapılan itirazlar ile ilgili hukuki durumu değerlendirmiş ve tamamen güvenlik endişesi ile yürüyüşe izin verilmemesine karar vermişti. Bu karar ve alınan tedbirler Üniversitemiz kamuoyuna duyurulmuştu.  Başta öğrencilerimiz olmak üzere kampüsümüzde hiç kimseye zarar gelmemesi için alınan bu önlemlere rağmen maalesef dün yaşanan olaylarda bazı öğrencilerimiz ve mensuplarımız çıkan arbedede hırpalanmış ve gözaltına alınmıştır. Oluşan bu elim tablo, baştan beri önlenmek istenen bu tür olayların büyük boyutta gerçekleşeceğine dair öngörümüzü kanıtlar niteliktedir ve son derece üzücüdür. 

Olaylar süresince ve sonrasında öğrencilerimize ve mensuplarımıza zarar gelmemesi, gözaltına alınanların serbest bırakılması için emniyet güçleri ve ilgili mercilerle görüşmeler yapılmış, yoğun çaba sarf edilmiştir. Gözaltına alınan mensup ve öğrencilerimizin bu sabah itibarıyla serbest kalmış olmaları az da olsa bir teselli olmuştur.

Üniversitemizin özgür ve huzurlu ortamının korunması için gerekenlerin ve yaşanan olayların değerlendirilmesi için Senatomuz 14.5.2019 günü olağanüstü gündemle toplanacaktır.

Tüm mensuplarımızın ve öğrencilerimizin duyduğu üzüntüyü yürekten paylaştığımızı bildirir, sevgi ve saygılarımızı sunarız." Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu’dan seçimleri iptal eden YSK’ye 3 soru

SONRAKİ HABER

Kırmızı et üretimi ilk çeyrekte yıllık yüzde 16,5 azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...