11 Ekim 2012 02:56

Cemevini hep birlikte yaptık hakim bey!

CHP’li Yenimahalle Belediyesi tarafından Batıkent’te Alevi vatandaşların kurduğu cemevi ile ilgili açılan davanın 2. duruşması görüldü. Duruşmada cemevini tek başına inşaa ettiği iddia edilen PSAKD Yenimahalle Şube Başkanı Cevahir Canpolat’a mahallelilerden destek geldi. Mahalleliler film karelerini aratmayan bir şekilde tek tek ayağa k

Cemevini hep birlikte yaptık hakim bey!
Paylaş
Hasan Akbaş

Geçtiğimiz sene Batıkent’te Aleviler ibadet edebilecekleri bir yerin olmaması ve CHP’li Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın seçim öncesi verdiği sözleri yerine getirmemesi üzerine bölgeye “fiili cemevi” inşa etmişlerdi. Yenimahalle Belediyesi tarafından birçok kez yıkma tehdidi yapılmış ancak tepkiler sonucu binlerce Alevinin katılımıyla geceli gündüzlü nöbetler tutulup, etkinlikler yapılmıştı. Belediye Başkanı Yaşar son olarak PSAKD Şube Başkanı Canpolat hakkında “imar kirliliğine neden olduğu” iddiasıyla dava açmıştı.

Davanın 2. duruşması bugün Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Emek Partisi (EMEP) Yenimahalle İlçe Başkanı Rüstem Kahraman, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yenimahalle Meclis üyesi İsmet Yalçınkaya, CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın ve çok sayıda Alevi kurum temsilcisi ve Alevi yurttaşlar katıldı.

'İMECE USULÜYLE İNŞA ETTİK'

Savunma yapan Canpolat, PSAKD Yenimahalle Şube Başkanı ve Alevi bir yurttaş olarak mahkemede olduğunu söyledi. Cemevi ile ilgili olarak tek başına kendisinin suçlanmasını eleştiren Canpolat, “Oraya cemevini tek başıma benim yapmam fizik koşullarına bile aykırıdır. Cemevleri milyonlarca Alevinin ibadetlerini yapacağı bir mekandır, dolayısıyla halkın öncülüğü ve imece usulüyle inşa edilmiştir” dedi.

YERİ BELEDİYE GÖSTERMİŞTİ

Bölgenin tek Alevi kuruluşu olduklarını ifade eden Canpolat, Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın Alevilere dönük vaatlerini ve cemevi sözünü hatırlattı. PSAKD olarak mahallelilerle imza kampanyası başlattıklarını ve binlerce imza topladıklarını söyledi. Canpolat, hatta belediyenin kendilerine şu an cemevinin bulunduğu alanı işaret ederek, “orada yıkık dökük bir yer var. Oraya cemevi yapabilirsiniz” sözlerini hatırlattı. Suçlamaların komik olduğunu belirten  Canpolat, cemevinin suç değil, hak olduğunu söyledi.

DURUŞMADA 'BEN YAPTIM' EYLEMİ

Duruşmada, cemevini tek başına yaptığı suçlaması yöneltilen Canpolat’a salondaki onlarca mahalleliden destek geldi. Seyit Ali Akbıyık adlı bir vatandaşın “cemevini hep birlikte yaptık hakim bey” demesi üzerine Mahkeme Başkanı Akbıyık’a “kes sesini, sus sen, çık çabuk dışarı” diye bağırdı. Avukatların itiraz ettiği sırada salonda bulunanlar film karelerini aratmayan bir eylemde bulundu. Salondakiler, tek tek ayağa kalkarak, “Ben de yaptım. Ben de vardım” diye bağırdı. Akbıyık “duruşmanın düzenini” bozduğu gerekçesiyle dışarı atıldı.

HAKİM MİLLETVEKİLİNİ AZARLADI...

Avukatların itirazlarına da sert bir şekilde karşılık veren Mahkeme Başkanı CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın’ı da azarladı. Günaydın, “Ben de bir hukukçuyum, avukatım. Vatandaş burada düzeni bozacak bir davranış sergilememiştir” dedi. Bu sözler üzerine Mahkeme Başkanı Günaydın hakkında da tutanağa “ Ankara Milletvekili olduğunu beyan eden Gökhan Günaydın’ın da müdahale ettiği görüldü” diyerek, Günaydın’ın duruşma seyrinin aksamasına sebebiyet verdiği gerekçesiyle tutanağa not düştü.

‘ELEKTRİK VE SU BAĞLANARAK YASALLIĞI KABUL EDİLDİ’

Yaşanan gerginlik sonrası devam eden duruşmada söz alan avukatlar Kazım Genç, Engin Gökoğlu, Hasan Cem Yılmaz ve Necati Yılmaz, cemevinin tek bir kişi tarafından yapılmadığını mahallelilerin ve binlerce Alevinin destekleri sonucu yıkık dökük bir binanın imece usulüyle yapıldığını vurguladı. Avukatlar cemevine elektrik ve su bağlandığını ve bu şekilde yasallığının kabul edildiğini söyledi.

‘İMAR KİRLİLİĞİ SUÇLAMASI UCUBE DEYİMİ İLE UYUM İÇERİSİNDEDİR’

“İmar kirliliğine neden olmak” suçlamasının, cemevlerine “ucube” diyen siyasi iktidarın bakışıyla uyum gösterdiğini belirten avukatlar, bu davanın tarihin şekillenmesinde bir aşama olduğunu söyledi. Avukatlar, “Çünkü bir inancın mensupları burada yargılanmaktadır. Bu dava yarın ‘ileri demokrasi’ diye tabir edilen karanlık bir dönemin delili olarak tarihte yerini alacaktır. Bu yüzden bu dava siyasi amaçlıdır” dedi.

23 OCAK’A ERTELENDİ

Duruşma, Yenimahalle Belediye Başkanlığı’ndan binayla ilgili alınan karar ve belgelerin, PSAKD Genel Merkezi’nden de Yenimahalle Şubesi yönetiminin kimlerden oluştuğunun istenmesi için müzekkere yazılması kararıyla 23 Ocak 2013 tarihine ertelendi.

Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapan PSAKD Yenimahalle Şube Başkanı Cevahir Canpolat, “Bu adliyede sadece ben değil bütün bir Alevi inancı yargılanıyor. Şunu herkes bilsin ki Alevilik yasalarla ve mahkemelerle tarif edilemez ve şekillendirilemez. Cemevi hakkımızdır. Kazanacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

9 bin kişi 'terör suçu'ndan cezaevinde

SONRAKİ HABER

Bu işte bir tuhaflık yok mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...