10 Ekim 2012 09:18

BDP’li Tuncel İçişleri Bakanı’na travestileri sordu

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Avcılar’da travestilere yapıldığı belirtilen  kötü muameleyi soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.Tuncel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye’de nefret söylemlerinin ve nefr

BDP’li Tuncel İçişleri Bakanı’na travestileri sordu
Paylaş

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Avcılar’da travestilere yapıldığı belirtilen  kötü muameleyi soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Tuncel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye’de nefret söylemlerinin ve nefret cinayetlerinin en büyük mağdurlarının “trans bireyler” olmaya devam ettiğini belirtti. Bunun en son örneğinin yakın zamanda İstanbul’da Avcılar da yaşandığını kaydeden Tuncel, “50-60 kişinin evin önünde toplanmasıyla trans bireyleri linç etmeye kalkan kalabalık, ‘Namus için ölürüz, canımızı veririz’ sloganlarıyla halkı nefrete çağırmıştır ve trans bireylerin evine girmeye çalışan kalabalığa polisin müdahale etmediği belirtilmiştir. Mahalle sakinlerinden olduğu düşünülen bir emekli savcı ya da askerin yıllardır o sitede oturan trans bireylere yönelik nefret söylemi içeren ifadeler kullandığı belirtilmektedir” denildi. Söz konusu nefret eylemin her hafta yapılacağı söylenmesi üzerine LGBT bireyleri bunun nefret cinayetine kadar gidebileceğinden endişe ettikleri uyarısını da hatırlatan Tuncel, Avcılar depreminden sonra hasarlı hale gelen binalarda can güvenliği olmadan öğrencilerin ve trans bireylerin oturmasına yıllarca kimsenin itirazı yokken, bölgenin sit alanı olmasından dolayı bir rant alanına dönüşmesiyle translara yönelik bu tavrın geliştirildiği iddialarına değindi.
Tuncel, şu soruları yöneltti:
“Olayla ilgili Kaymakam ve Emniyet’in daha önceden bilgisi olduğu ve onayı alınarak linç girişiminde bulunulduğu iddiası araştırılmış mıdır? Ambarlı Araştırma Birimi’nin trans kadınlara 1 hafta içerisinde evlerini boşaltmaları için baskı yaptığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bunun gerekçesi nedir?
Polisin trans bireylerin can güvenliğini sağlayacak hiçbir şey yapmadığı, aksine müdahalede bulunmayarak toplanan gruba destek verdiği iddiası araştırılmış mıdır? Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu olaylarla ilgili hakkında işlem yapılan bir kamu görevlisi var mı? Yapılmadıysa nedeni nedir?
Sitede yaşayan trans bireylerin can güvenliğinin için bir tedbir alınmış mıdır? Alınmadıysa nedeni nedir?
Türkiye’de 2002 yılından bugüne kadar kaç trans cinayeti-nefret cinayeti- işlenmiştir? Kaç trans, eşcinsel birey saldırıya uğramıştır? Bunlar hakkında ne gibi hukuksal işlemler yapılmıştır ve sonuçları nedir?​” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

KESK: Güvencesizliğe izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

İnsan Hakları Komisyonunda ‘Uludere’ tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...