08 Mayıs 2019 15:32

Meclise, kanser ilaçları ücretsiz olsun teklifi

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, SGK listesinde bulunmayan bazı kanser ilaçlarının ödeme listesine alınması için kanun teklifi sundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bazı kanser ilaçlarının devlet tarafından ödeme listesine alınmayarak, SGK tarafından karşılanmamasını Meclis gündemine taşıyarak kanun teklifi sundu. Tanal kanun teklifinde, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

Kanun teklifinde, Türkiye’de yaşanan ölümlerde kanser hastalıklarının payının yükseldiğine dikkat çekilerek “Devlet bu hastalıkların önlenmesinde yeterli başarı gösterememekle birlikte; hasta olan vatandaşların tedavisinde de vatandaş yalnız bırakılmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve SGK’nin bazı kanser ilaçlarını ödeme listesinden çıkararak, ücretlerini ödemeyerek, 30 bin TL, 50 bin TL gibi bedelli ilaçları vatandaşın kendisinin alması gerektiğini söylemenin acı sonuçları yaşanmıştır” denildi.

İLAÇLAR ÜCRETSİZ OLMALI

Sosyal devlet ilkesinin hatırlatıldığı teklifte, “Tüm kanser hastalarının ilaçlarının devlet tarafından ücretsiz sunulması adına 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda ilgili değişikliğin yapılmasının teklif edildiği” vurgulandı.

Tanal ayrıca, ödeme listesine alınmayan kanser ilaçlarına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti: “Kanser hastalarının kullandığı Keytruda adlı ilacın fiyatının 30 bin Türk lirası olduğu doğru mudur? 30 bin Türk liralık bir ilacı asgari ücretle ailesini geçindiren bir kimsenin alması nasıl mümkündür?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD yöneticisine barış istediği için 6 yıl hapis

SONRAKİ HABER

İşten çıkarıldığı belediyenin eş başkanı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...