10 Nisan 2011 09:51

Ev temizliğinde eski giysi revaçta

TÜRKİYE ortalama olarak genel ev temizliği ayda 3.78 kez yapılırken, kimyasal olmayan ev temizleyicileri pazarının 2010 büyüklüğü, yaklaşık 180 milyon TL oldu. Bulaşık süngerleri yüzey temizlemede yüzde 82.4’lük kullanım oranına sahip olurken, daha çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi, 25-34 yaş grubu arasında yaygın. Ye

Ev temizliğinde eski giysi revaçta
Paylaş

TÜRKİYE ortalama olarak genel ev temizliği ayda 3.78 kez yapılırken, kimyasal olmayan ev temizleyicileri pazarının 2010 büyüklüğü, yaklaşık 180 milyon TL oldu. Bulaşık süngerleri yüzey temizlemede yüzde 82.4’lük kullanım oranına sahip olurken, daha çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi, 25-34 yaş grubu arasında yaygın. Yer temizliğinde eski tişörtler yüzde 50 kullanım oranına sahip olurken, 35-55 yaş arasında tercih ediliyor.

Türkiye’de 14 şehirde, tüm SES grupları ile 25 - 55 yaş arasında ve bin 216 kadın ile Nielsen tarafından,“yüz yüze” yapılan araştırma sonuçlarına göre, yer temizliği için en çok kovalı yer temizleme setleri ve eski tişörtler tercih ediliyor. Mutfak, tezgah ve yüzeyleri için en çok bulaşık süngerleri ve sarı temizlik bezleri kullanılıyor. Banyo, bulaşık süngerlerinin en çok kullanıldığı ikinci yer olarak sıralanıyor. Eski tişörtlerin ise ev temizliğinde çok fazla kullanıldığı belirlenen araştırmada, eski tişörtlerin, yer temizliğinin yanı sıra, pencere, cam yüzey ve mobilya temizliğinde de kullanıldığı belirlendi. Eski tişört kullanımı, DE grubunda ve 35-55 yaş arasında, diğer SES gruplarına ve yaş aralığına göre daha fazla.

Araştırmaya katılanların yüzde 55.6’sı oturma odası yerleri için kovalı temizleme seti kullanırken, yüzde 67.8’si pencereler için, yüzde 67.5’i diğer cam yüzeyler için, yüzde 62.3’ü mobilyalar için, yüzde 43.8’i oturma odası yerleri için, yüzde 43.5’i mutfak yerleri için ve yüzde 39.2’si banyo yerleri için eski tişört kullanmayı tercih ediyor. Cam temizleme bezini ise pencereler için kullananların oranı yüzde 25.2, diğer cam yüzeyler için tercih edenlerin oranı yüzde 23.8 oldu. Sarı temizlik bezlerini, araştırmaya katılanların yüzde 54.2’sinin mutfak lavabosu için, yüzde 68.8’inin fırın için ve yüzde 84.9’unun tezgah için kullandığı belirlendi. Sarı temizlik bezlerinin kullanım oranı yüzde 90 ve AB grubunda daha çok tercih ediliyor. Bunun yanı sıra, tezgah, fırın ve mutfak lavabosu en sık temizlenen yüzeylerken (ortalama günde 1.5 kez) pencereler ve halılar daha az sıklıkta, genel temizlik sırasında temizleniyor.

Bölgelere ve sosyo-ekonomik gruplara göre temizlik malzemesi kullanımına bakıldığında ise sarı temizlik bezi kullananım oranı yüzde 90 ve ağırlıklı olarak AB grubundan. Bulaşık süngerlerinin yüzey temizlemede kullanım oranı yüzde 82.4 ve daha çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi, DE SES ve 25-34 yaş grubu arasında yaygın. Tel temizlik bezlerinin kullanım oranı yüzde 82.4 ve daha çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi, DE ve 25-34 yaş grubu tarafından kullanıyor.

ESKİ GİYSİ KULLANILIYOR

3M Türkiye Ofis ve Tüketim Ürünleri Satış ve Pazarlama Direktörü Gaye Erkuloğlu Tabağ, Scotch–Brite’ın, Nielsen ile “Ev Temizliğinde Tüketici Alışkanlıkları” hakkında gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına değinerek, araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 50’sinin, ev temizliğinde çeşitli yüzeyler için eski giysi kullandığını, bu oranın bazı yüzeylerde yüzde 70’e kadar çıkabildiğini söyledi.

Tabağ, ev temizliğinde eski tişört kullanımının yoğun kullanımı dolayısıyla Scotch–Brite’ın, “Giysiler Bez Olmasın, Umutlar Yok Olmasın” adlı kampanya başlattığını belirtti. Bu kampanya ile eski giysilerin ihtiyaç sahiplerine gönderilmesinin hedeflendiğini kaydeden Tabağ, kampanya kapsamında Şubat ayı sonuna kadar 13 şirketten 4 binden fazla giysi toplandığını, kampanyanın Nisan ayında yeni dönemine başlayarak Mayıs sonuna kadar en az 6 bin adet kıyafete ve toplamda 10 binden fazla giysi toplanmasının hedeflendiğini açıkladı. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçilerinden BAT’a ziyaret

SONRAKİ HABER

Yazar Dayıoğlu, öğrencilerle buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...