TÜPRAŞ işçileri: 40 yıllık kazanımlarımızı gasbedemezsin

TÜPRAŞ işçileri eylem yaparak toplusözleşme taleplerini kabul etmeyen Koç Holding’e seslendi.

02 Mayıs 2019 07:28
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mayıs 2019 17:27
Paylaş

TÜPRAŞ’ta toplusözleşme süreci arabulucu aşamasında. İşçileri eylem düzenleyerek TÜPRAŞ patronu Koç Holding’e “40 yıllık kazanlarımızı gasp edemezsin” diye seslendi.

TÜPRAŞ işçileri 4 rafineride tam gün fabrika önünde direniş eylemi yapmaya devam ediyor. Petrol-İş Sendikası arabulucu sürecine ilişkin açıklama yaparak işçileri bilgilendirdi.

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, Koç Holding’in arabulucu sürecinde kazanılmış hakları gasbetme girişimini durdurmasını ve dayatma yapmadan masaya gelmesini istedi. Oktay, “Yok eğer aynı tavrı devam ettirirse ilerleme sağlanmaz ve bu da bizi mücadelemizden vazgeçirmez” dedi. Oktay 1 Mayıs sonrası mücadeleyi sürdürmenin önemli olduğuna da dikkat çekti.

Patronların kıdem tazminatı gaspına hazırlandıklarını, iş cinayetlerine karşı çalışma koşullarının düzeltilmesi taleplerinin görmezden gelindiğini ifade ederek “2 gün önce Aliağa Sanayi Sitesinde bir kardeşimiz öldü. Bir kaç gün sonra Soma katliamının yıl dönümü. Ama bakın Soma Holding patronu serbest bırakıldı. Başta adaletsizlik budur. Toprağa verdiğimiz 301 arkadaşımız adalet beklerken patron serbest kalıyor” dedi.

Kendi taleplerini tekrar sıralayarak Koç Holding'in sözleşme sürecinde takındığı tavrın kötü olduğunu ifade eden Oktay, “Bizleri birbirimize düşürmeye ayırmaya işçiler içinde de söylentiler ile kafa karıştırmaya çalışıyor. Görüşmelerin canlı yayınla açık yapılması gerektiğini söyleyen bizdik ama kendisi söylemiş de biz kabul etmemişiz söylentisi yayıyor. Hodri meydan açık yayını yapmayan namerttir, gel açıkça işçiler önünde konuşalım” dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Platformu TÜPRAŞ işçilerine destek ziyaretinde bulundu. İşçiler 16.00-00.00 vardiya girişinde açıklama yapıp eylemlerine son verirken, arabulucunun Petrol-İş’i 6 Mayıs Pazartesi günü için görüşmeye çağırdığı bildirildi.

16.00-24.00 vardiyası sürerken İzmir Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri TÜPRAŞ işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

(İzmir/EVRENSEL)


SESİMİZİ DAHA GÜÇLÜ ÇIKARMAMIZ GEREK

TÜPRAŞ İşçisi
İzmir

Bu yıl coşkuluyduk. İşçinin sesini duymayanlara işçiyi görmeyenlere daha da sert bir cevap vermek istedik. Biz dün Aliağa’daydık ve kendini sorumlu hisseden herkes Demokrasi Meydanı’nda gereken cevabı verdi. Gönül isterdi ki gece vardiyasından çıkan Aliağa’da olan olmayan işçiler memurlar, taşeronda çalışan işçiler, çiftçiler, bütün emekçiler meydanda olsun. Çünkü Aliağa sanayi anlamında çok üst düzey bir yer ve neredeyse İzmir’in geçim kaynağı olan bir bölge. Bu bölgede toplusözleşmesi devam eden TÜPRAŞ, Ravago gibi fabrikalarda işçiye karşı bir saldırı varken, yarın bütün ülkeyi kasıp kavuracak saldırılar varken, işverenler Kiplas’ın öncülüğünde birleşmişken biz neden Aliağa’da birleşemedik?

Korktuk mu, kaçtık mı, keyfimizin esiri mi olduk, siyasi görüşümüz mü engel oldu? Bizim hakkımızda kararlar verilirken biz neden sessiz kalıyoruz. Ailemizin rızkını çalanlara neden daha güçlü ses veremedik. Bizden sonra da bu ülkede çocuklarımız torunlarımız çalışacak biz işçinin, memurun, emekçinin, bu ülkede yaşayanların hakkını hukukunu daha da ileri taşımamız gerekirken neden geriye gidiyoruz? Evet hep bu neden sorusu kafamın içinde dolaşıyor. Çünkü ülkemiz öyle bir hale geldi ki hakkını arayanlar terörist oldu, soğan üreticisi çiftçi yeri geldi hepimiz terörist olduk. Bizi böyle ithamlarla birbirimize düşürüp bizi bölüyorlar ve başarıyorlar da. İşçi sınıfı birlik beraberliğini sağlayamadıktan sonra köleden bir farkı kalmayacak. Bugün meydanda olmayan yarın pişmanlığını yaşamasın. Haksızlığa karşı sessiz kalmayalım.

Nerede EYT’lilere verilen sözler, nerede memura 3600 ek gösterge, nerede asgari ücretin geçinebilir düzeye çıkarılması, size soruyorum, yoksa kandırılıyor muyuz?

Avrupa’da sendikalar ülkede söz sahibiyse bizde neden değil? Neden üreteni, işçiyi, memuru, çiftçiyi duymuyorlar. Her şey birlik ve beraberlikten geçiyor arkadaşlar. Daha önce fabrikalar satılırken ülkenin en büyük değerleri satılırken sesimizi güçlü çıkaramadığımız için bu tekliflerle geliyorlar.

Umutluyum daha güzel yarınlar için...

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Şampiyonlukta kritik rol oynayan Galatasaray-Beşiktaş maçları

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da polis, Barış Annelerini yaka paça sürükledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...