01 Mayıs 2019 18:41
Son Güncellenme Tarihi: 02 Mayıs 2019 14:09

Kayseri'de 1 Mayıs: "Kıdem tazminatını gasbettirmeyeceğiz"

Kayseri'de 1 Mayıs’ın öne çıkan talebi , “kıdem tazminatını gasp ettirmeyeceğiz” oldu. Mitinge gençliğin ilgisi yoğundu.

Kayseri 1 Mayıs 2019 | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kayseri’de 1 Mayıs, Mimarsinan Parkı’nda coşkuyla kutlandı. Mitinge, KESK, TÜMTİS, EMEP, CHP, HDP,  Hacı Bektaş-i Veli Derneği, 78liler Derneği, Eğit Der ve çok sayıda yurttaş katıldı. Kayseri İşçileri pankartıyla katılan işçiler ise, taleplerini bir kez daha yineledi. Kayseri'de 1 Mayıs’ın öne çıkan talebi ise, “kıdem tazminatını gasp ettirmeyeceğiz” oldu. Mitinge gençliğin ilgisi yoğundu.

Davullu zurnalı, üç koldan yürüyüş yapan işçi ve emekçiler, “İş, ekmek, özgürlük", “Kıdem hakkıma dokunma”,”Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Krizin yükünü patronlar çeksin” sloganları atıldı. Lise ve üniversite öğrencilerinin yoğun olarak katıldığı yürüyüşte, “parasız bilimsel demokratik eğitim”, “Diplomalı işsiz olmayacağız”, “İş eğitim özgürlük” talepleri dikkat çekti. Yaşanan şiddet ve cinayetlere dikkat çekilen 1 Mayıs’ta, çocuk istismarları protesto edildi.

Mitingin açılış konuşmasına Nâzım Hikmet’in “büyük insanlık” şiiri ile başlayan tertip komitesi sözcüsü SES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya, “1980 darbesi ile işçilerin, emekçilerin ve yoksulların adına kazanılmış ne varsa sermaye sahiplerine peşkeş çekiliyor. Bunun en son örneğinin işçilerin iş güvencesi kabul ettiği kıdem tazminatının fona devredilerek yok edilmek isteniyor. Topyekün karşısında duracağız” dedi.

Karakaya, “Krizin yükünü biz emekçilere çektirmek istiyorlar. Bizler diyoruz ki krizin yükünü patronlar çeksin. Kıdem hakkına dokunulmasın. Kıdemi vermeyen patronlara ceza uygulansın. Mücadelemizi devam ettireceğiz” diye konuştu.

TÜMTİS Ankara Şube Sekreteri İrfan Bektaş ise, “Kıdem tazminatını savunacağız. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bir arada olacağız. Yaşasın 1 Mayıs” ifadelerini kullandı.

Kayseri 1 Mayıs alanında yapılan konuşmaların ardından, söylenen türkülerle çekilen halayların sonrasında kutlamalar sona erdi.

TÜRK-İŞ'TEN KAYSERİ'DE KUTLAMA

Kayseri’de Türk İş Temsilciği’nin çağrısıyla 1 Mayıs kutlandı. TES-İŞ önünde toplanan yaklaşık 500 işçi, “kıdem tazminatıma dokunma”, “vergide adalet istiyoruz”, “çocuk istismarına hayır” sloganları attı. Demir Yol İş Kocaeli’ne gitme gerekçesiyle kutlamaya katılmazken, Harb İş üyesi işçiler, “Tank Palet bizimdir, bizim kalacak” sloganları attı. Yol İş’in hazırladığı dövizlerde dikkat çeken vurgu ise kıdem tazminatı ve çocuk istismarı oldu.  

Sendika binası önünde toplanan işçiler, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Şanlıurfa’da 1 Mayıs kutlamasına giderken yaşamını kaybeden işçileri anarak başlanan program Türk İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven’in konuşmasıyla devam etti.

Türk İş Kayseri İl Temsilcisi İdris Güven, “1 Mayıs işçi bayramında yine alanlardayız. Ayrı görüşler olsa da ortak paydamız olan işçi paydamızda buluşuyoruz. Dünyada ekonomi gelişiyor, ticaret artıyor fakat işçilerin ve emekçilerin payı azalıyor. Ülkemizde ve dünyada sosyal adalet bozuluyor. Zamlar emekçilerin belini büküyor. EYT mağdurlarımız, kıdem tazminatının fona devri biz emekçileri uçuruma sürüklüyor. Bu duruma karşı çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Bayramımızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa yolunda yaşamını kaybeden işçiler nedeniyle kutlama yapılmadı. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trakya'da 1 Mayıs: Hak gasplarına karşı mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Anadolu Efes ve Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde Final Four'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...