09 Ekim 2012 10:04

90 bin öğretmen açığı ortaya çıkacak

MÜFETTİŞLER Derneği Başkanı Doğan Ceylan, seçmeli dersler nedeniyle 90 bin civarında öğretmen açığı oluşacağını belirtti.Ceylan, yaptığı açıklamada, ortaokulların 5’inci sınıflarında seçmeli ders uygulamasının başladığını hatırlattı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in açıkladığı se&cced

90 bin öğretmen açığı ortaya çıkacak
Paylaş

MÜFETTİŞLER Derneği Başkanı Doğan Ceylan, seçmeli dersler nedeniyle 90 bin civarında öğretmen açığı oluşacağını belirtti.
Ceylan, yaptığı açıklamada, ortaokulların 5’inci sınıflarında seçmeli ders uygulamasının başladığını hatırlattı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in açıkladığı seçmeli ders istatistiklerine göre, en çok tercih edilen seçmeli dersin 593 bin öğrenciyle Matematik Uygulamaları olduğunu dile getiren Ceylan, “Yabancı dil dersi ikinci sırada yer alıyor. 495 bin öğrencimiz de bu dersi seçti. Üçüncü sırada yaklaşık 480 bin öğrencinin seçtiği Kuran-ı Kerim dersi var. Hazreti Muhammed’in hayatı dersini yaklaşık 305 bin, Spor ve Fiziki Etkinlikler dersini yaklaşık 300 bin öğrenci tercih etti. Okuma Becerileri 259 bin, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi 221 bin, Temel Dini Bilgiler 180 bin, Bilim Uygulamaları 161 bin, Zeka oyunları 138 bin, Görsel Sanatlar 101 bin, Müzik 72 bin, Yazarlık ve Yazma Becerileri 68 bin, Drama 57 bin ve Yabancı Diller ve Lehçeler 25 bin öğrenci tarafından seçildi” dedi.

BAZI ALANLARDA ÖĞRETMEN AÇIĞI DAHA DA ARTTI

5’inci sınıflarda branş öğretmenlerinin derse girmeye başlaması ve bazı derslerin haftalık saatlerinin artırılması nedeniyle branş öğretmeni açığının attığını anımsatan Ceylan, seçmeli dersler nedeniyle bazı alanlarda öğretmen açığı daha da arttığını belirtti. Ceylan, Matematik dersinde 3 yıl içinde yüzde 50 oranında daha fazla öğretmene ihtiyaç olacakken, Matematik Uygulamaları dersinin seçilmesiyle bu açığın 7-8 bin öğretmen ihtiyacını doğuracağını vurguladı.

HER SINIF DÜZEYİNDE 15 BİNİ BULUR

Ceylan, seçmeli ders gruplarının 30’un altında olabileceği, 10 kişilik gruplara bile ders açılacağı dikkate alındığında, öğretmen ihtiyacının her sınıf düzeyinde 15 bini bulabileceğini  vurgulayarak, şunları ekledi:
“5’inci sınıfta 1 milyon 200 bin öğrencimizin okuduğu ve 40 binin üzerinde şube bulunduğu dikkate alınırsa, her şubede 8 saat seçmeli ders artışının 320 bin saat ders oluşturacağı bir öğretmen için 21 saat norm verildiğinden 15 bin öğretmen ihtiyacı doğuracağı, 6, 7 ve 8’inci sınıfta uygulamaya geçilmesiyle ihtiyacın 60 bine çıkacağı hesabı da düşüncemizi doğrulamaktadır. Bu ihtiyaç sadece ortaokullar içindir. Liselerle birlikte çok daha fazla öğretmen ihtiyacı doğacaktır; çünkü seçmeli ders saati sayısı genel liselerde 7, Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor liselerinde ise 5’er saat artırılmıştır. Liselerdeki bu artışla birlikte ülkemizde sadece seçmeli dersler nedeniyle 90 bin civarında öğretmen açığı oluşacaktır. Bugünlerde, Bakanlığımızın 120 bin civarında öğretmen açığının bulunduğu ve üç yıl içinde bu alımın yapılacağına yönelik açıklamalar yapılmaktadır. Öğretmen açığı hesaplanırken bu yılki duruma göre değil önümüzdeki üç yıl boyunca seçmeli derslerin tüm sınıflarda uygulanacağı dikkate alınarak hesap yapılmalıdır.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Ders ve ek ders kararında değişiklik

SONRAKİ HABER

YBÜ rektöründen hukuk dışı açıklamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa