09 Ekim 2012 09:25

Mecliste yasayla sokakta polisle saldırdılar

Türk-İş’e bağlı muhalif sendikalardan oluşan Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) ve DİSK üye ve yöneticileri bugün Meclis önüne yürüyüp, Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısını protesto etmek istedi. Ancak önleri Akay yokuşunda kesildi. İşçilerin yürümede ısrarı üzerine polis biber gazı s

Mecliste yasayla sokakta polisle saldırdılar
Paylaş

SGBP Sözcüsü Kenan Öztürk, “Bu yasaya karşı asla geri adım atmayacağız” dedi.

Türk-İş’in TİSK, Hak-İş ve Çalışma Bakanı ile Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı hakkında imzaladığı 6 maddelik protokol metni, Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güçbirliği Platformu (SGBP) bileşeni sendikalar tarafından protesto edildi.

KUMLU’NUN İSTİFASINI İSTEDİLER

Sabah saatlerinde Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanan SGBP bileşenleri “Türk İş göreve, genel greve”, “Kumlu istifa”, “Türk İş uyuma üyene sahip çık” sloganları attı.

Hava-İş üyesi direnişteki Türk Hava Yolları (THY) işçileri, Deri-İş üyesi işten atılan TOGO işçileri, TÜMTİS üyesi direnişteki DHL işçileri de Türk-İş önündeydi.

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı “vesayetçi ve yasakçı sendikalar yasası” olarak tanımlandı.

Öztürk, başta Türk-İş olmak üzere tüm sendikaları bu yasaya karşı tutum almaya davet etti. İşçiler burada bir saatlik oturma eylemi yaptı. Ardından Meclis’e doğru yürüyüşe geçti.

YÜZ BİNLERCE İŞÇİ SÖZLEŞME BEKLİYOR

DİSK ve bağlı sendikalar ise Mithatpaşa’da Genel-İş önünde toplandı. “Zalimin zulmüne karşı direneceğiz”, “Yüz binlerce işçi sözleşme için yetki bekliyor, sendika düşmanlığı AKP ile sürüyor” yazılı pankartlar ve “yasaksız sendikalar yasası” dövizleri ile Sakarya Caddesi’ne yürüyen DİSK üyeleri, Tük-İş yakınlarında SGBP ile birleşerek, Meclis’e doğru birlikte yürüdü.
Meclis’in karşısında Akay Yokuşu girişine adeta yığınak yapan polis, yürümekte ısrar eden işçi ve sendikacılara gaz bombası ve biber gazı ile müdahale etti. Atılan gaz bombaları ve biber gazından çok sayıda kişi etkilendi, fenalaşanlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

İşçilere destek için gelen CHP İstanbul Milletvekili Musa Çam da gazdan etkilenirken, CHP’li Süleyman Çelebi ve İzzet Çetin tarafından göz hastanesine götürüldü. Saldırının ardından işçiler, polisi protesto etti.

SENDİKALAR BURADA

Uzun bir bekleyişin ardından burada ilk açıklamayı, Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu SGBP sözcüsü Kenan Öztürk yaptı. AKP’nin ileri demokrasisini bir kez daha gördüklerini belirten Öztürk, “Karşılaştığımız muamele gaz bombası ve coptur. AKP’nin zulmüne karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu yasaya karşı asla geri adım atmayacağız” dedi. “Sendikalarla anlaştık, mutabakat sağlandı” sözlerinin doğru olmadığını belirten Öztürk, “Sendikalar burada. Biz DİSK’le de diğer sendikalarla da omuz omuza bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise, “Biz bu kandırmacalara asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. “Başından beri Türkiye’de 12 Eylül hukukuyla oluşturulan anti demokratik yasaları kesinlikle kabul etmeyeceğimizi söyledik” diyen Ekici, “Protokol kiminle yapıldı? İşte Türk-İş’e bağlı sendikalar! İşte DİSK! Bu protokol Türkiye işçi sınıfının asla kabul etmeyeceği bir ihanet belgesidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ambulans gelmeyince hekimi dövdüler

SONRAKİ HABER

Gökçek bu kez de Alevileri hedef gösterdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...