09 Ekim 2012 10:34

9 Ekim protestolarla karşılandı

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılışının yıl dönümü olan 9 Ekim bölgede protesto gösterileriyle karşılandı. Esnaf kepenk kapatırken sokaklardan mahkeme salonlarına kadar birçok yerde eylemler gerçekleşti. Eylemlerde Öcalan’a yönelik tecrite tepki gösterilirken, Kürt sorununun &cc

9 Ekim protestolarla karşılandı
Paylaş


MAHKEMEDE 9 EKİM PROTESTOSU

Bölgede esnaflar kepenk kapatırken, sokaklardan mahkeme salonlarına kadar birçok yerde protestolar gerçekleşti. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 110’u tutuklu 175 sanıklı KCK ana davasında sanıklar 9 Ekim dolayısıyla duruşmanın yapılmamasını talep etti. Mahkemenin başlamasının ardından söz alan tutuklu sanık Bayram Altun, tüm sanıklar adına konuştuğunu ifade ederek, “Bugün 9 Ekimi ve tecriti kınamak için duruşma yapılmamasını talep ediyoruz” dedi. Altun’un sözlerinin ardından mahkeme başkanı duruşmaya devam edileceğini belirtti. Bunun üzerine tüm sanıklar ayağa kalkarak mahkemeyi alkışlarla protesto etti. Yaşanan gelişme üzerine mahkeme başkanı sanıklar hakkında ‘Duruşma düzenini bozmak’ gerekçesiyle tutanak tuttu ve davayı bir gün sonraya erteledi.

DİYARBAKIR’DA POLİS MÜDAHALE ETTİ

9 Ekim dolayısıyla Diyarbakır sokakları da hareketliydi. BDP Diyarbakır Yenişehir İlçe Örgütünün yaptığı basın açıklamasının ardından polis kitleye müdahale etti. Şehitlik Mahallesinde yapılan açıklamada Öcalan’a uygulanan tecrite son verilmesi talep edildi. Açıklamanın ardından yoğun önlem alan polisler ile kitle arasında çatışma çıktı.

Diyarbakır esnafı da birçok yerde kepenk açmayarak 9 Ekimi protesto etti. Başta Bağlar ve Sur merkez ilçeleri olmak üzere kentin birçok yerinde kepenk kapatma eylemi yapıldı. Öte yandan Diyarbakır Şehitlik Lisesine yüzleri maskeli bir grup ses bombalı ve molotof kokteylli saldırı düzenledi. Saldırıda iki öğretmen ve bir öğrenci hafif şekilde yaralanırken, okulun tatil edildiği belirtildi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde de yapılan basın açıklamasının ardından kitle ile polis arasında çatışma çıktı. Dörtyol’da yapılan eylemin ardından Fatih mahallesine yürüyen kitle ile polis arasında Göçmenler Caddesi üzerinde çatışma yaşandı.
Diyarbakır’ın Bismil, Hani, Ergani ve Lice ilçelerinde de kepenk kapatma ve okulların boykot edildiği kaydedilirken, ilçelerde sadece fırın ve eczaneler açık kaldı.

URFA’DA GÖZALTI

Öte yandan bölgenin birçok il ve ilçe merkezinde de eylemler gerçekleştirildi. Bazı gösterilere polisin sert müdahalesi oldu.
Urfa’da yapılmak istenen 9 Ekim açıklamasında aralarında BDP Urfa İl Eş Başkanı Mehmet Çiçek'in de bulunduğu 4 kişiyi gözaltına alındı. BDP Urfa İl Örgütü Koyuncu İş Hanı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında açılan “Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü” pankartına polis el koydu. Yaşanan gerginlikte aralarında BDP Urfa İl Eş Başkanı Mehmet Çiçek ve BDP Bozova İlçe Başkanı Abdurrahman Pişkin’in de  bulunduğu dört kişi gözaltına alındı.

ESNAF KEPENK KAPATTI

Şınak il merkezinde de esnaf kepenk açmadı. Başta Ömer Kabak ve Cumhuriyet meydanı, Cumhuriyet Caddesi ve Sanat Sokağı olmak üzere çok sayıda mahallede esnaf kepenklerini açmadı. Polis ise kentte yapılması planlanan yürüyüş öncesi zırhlı araçlardan yaptığı anonslarla yürüyüşe izin verilmeyeceğini duyurdu.

Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerinde ise okullar boykot edildi. İdil’de bazı okullara havai fişekler atıldı.

Mardin’in Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde de esnaf kepenk kapatma eylemi yaptı. Kamu kurumlarında polis yoğun önlem alırken ilçe merkezlerinde sadece eczaneler ve fırınlar açık kaldı.

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi'nde de 9 Ekimi protesto eden kitle ile polis arasında çatışma çıktı. İlçede esnaf kepenk açmazken, eski Cezaevi kavşağında toplanan kitle, ateş yakarak yolu trafiğe kapattı. Polisin havaya ateş açarak, zırhlı araçlarla müdahale ettiği kitle, polise taşlarla karşılık verdi.

VAN’DA İNSAN ZİNCİRİ

Van’da yapılan eylemde BDP üyeleri insan zinciri oluşturdu. BDP çadırı önünde toplanan kitle zincir halinde Sanat Sokağına yürüdü. Burada yapılan açıklamaya BDP Van Milletvekili Nazmi Gür de katıldı. Açıklamada, Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile Suriye’den çıkartıldığı belirtilerek, Kürt sorununun çözümünde Öcalan’ın rolünü oynaması için özgürlüğünün sağlanması gerektiği söylendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ban Ki-moon: Sınırdaki gerginlik son derece tehlikeli

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Ölen terörist için ağlamayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...