08 Ekim 2012 15:09

Muhasebecilerin angarya ve harç isyanı

Muhasebeciler ve mali müşavirler, üst üste gelen angaryalardan ve meslekte yükselmenin her aşamasında alınan harçlardan şikayet ederek, belki ilk kez Haziran ayında kitlesel olarak sokağa çıkıp, tepkilerini dile getirmişlerdi. Hâlâ talepleri yerine getirilmeyen muhasebeci ve mali müşavirler, örgütleri öncülü

Muhasebecilerin angarya ve harç isyanı
Paylaş
Sultan Özer

Kitlesel olarak sokağa çıkan örgütlerden biri de Ankara Serbest  Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası (ASMMMO) idi. Oda Başkanı Mehmet Koç, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde gerekirse hizmet üretmeyeceklerini söyledi. Gazetemize açıklamalar yapan Koç, meslek camiası olarak hiç de hak etmedikleri düzenlemelerle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

YÜKSELMENİN HER AŞAMASINDA HARÇ

Doktorlar, mühendisler meslekte yükselirken, her kademede harç vermezken, kendilerinden her kademede ve aşamada harç alınmasını eleştiren Koç, şu örneği verdi: “Mali Müşavirlik ruhsatlarında 450, on yıl sonra hasbelkader yeminli mali müşavir olabilirsek 150, bağımsız denetçi yetkilendirilmesinde 900, şirket kurup bağımsız denetim işi yapmak istediğimizde 30 bin, sonraki yıllarda her yıl 5 bin ve 15 bin TL gibi harçlarla karşı karşıyayız.”

Koç, “Hiçbir meslekte, mesleğin her aşamasında böyle harç alınmaz. Sadece mesleğe girişte ruhsat harcı olarak 450 TL alınırken, muhasebe mesleğinin her aşamasında bu harçlar bizden talep edildi” dedi. Koç bunun aslında, “bu mesleği yapmayın, birileri yapsın” mesajı olduğunu da söyledi.

Bunun meslek mensupları için bir cezalandırma olduğunu dile getiren Koç, bu şikayeti ilettiklerinde Maliye Bakanı’nın “Bir denetim piyasası oluşuyor. Bu piyasayı vergiliyoruz” dediğini aktardı.

TEMSİLDE ADALETSİZLİKTEN ŞİKAYET

Kazançlarından vergi kesilmesine karşı olmadıklarını, ancak diğer meslekler gibi sadece mesleğe girişte, bir defaya mahsus harca tabi tutulmak istediklerini kaydeden Koç, bir başka şikayetlerinin de üst kuruluşları olan TÜRMOB’da temsiliyetleri olduğunu söyledi.

TÜRMOB’da, sayıları 84 bin olan mali müşavirlerin 4, sayıları 4 bin olan yeminli mali müşavirlerin ise 5 kişiyle temsil ediliyor olmasının anti demokratik olduğunun altını çizen Koç, 2008’de meslek yasalarında yapılan bir değişiklik ile ilk kez nispi temsil sistemi getirildiğini, oda yönetiminin bu nedenle üç ayrı listeden oluştuğunu ve çalışamaz durumda olduklarını ifade etti.

‘BU YÜKLERDEN KURTULMAK İSTİYORUZ’

Koç angarya iş yüküne örnek olarak da, aynı bilgilerin kamu kurumlarından defalarca istenmesini gösterdi. 3 milyona yakın işletmenin bilgilerini 30 Nisan akşamına kadar Gelir İdaresi’ne verdiklerini ve bunun ihtiyaç duyulması halinde tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını istediklerini belirten Koç, TÜİK’in, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aynı bilgileri kendilerinden istediğini ve bu şekilde angarya ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

“Bunlar ücretsiz, angarya niteliğinde işler. Meslektaşlarımız üzerine yıkılan ve  defalarca istenen mükerrer bildirim ve beyan yüklerinden kurtulmak istiyorlar” dedi.

Sektörde KDV oranının yüksekliğinden, Gelir Vergisi ile KDV arasında ciddi anlamda çelişki olduğundan da söz eden Koç, bütün bu sorunların çözümünü istediklerini, gerekirse hizmet üretiminden gelen güçlerini ortaya koyarak, çözüm bekleyeceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)


'CİDDİ BİR VESAYET İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

“Maliye Bakanlığı’nın da ciddi bir vesayeti ile yüz yüzeyiz. Bütün uygulamalarımız Maliye Bakanlığı’nın onayı ile çıkmak durumunda kalıyor” diyen Koç, buna örnek olarak da çıkarılmayan yönetmeliklerini gösterdi. 2012 yılı başında yapılan TÜRMOB Genel Kurulu’ndan 7 adet yönetmelik çıkarttıklarını, ama bunun Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmadığını belirten Koç, “Biz iki yıldır yönetmeliklerimizi yayınlatamıyoruz. Maliye Bakanlığı yönetmelikler üzerinde değişiklik yapmak istiyor. Biz de genel kurulun iradesi üzerinde bir irade olamayacağını söylüyoruz” diyen ASMMMO Mehmet Başkanı Koç,
Ağır bir vesayet ile karşı karşıya olduklarını yineleyen Koç, çözüm bekleyen sorunlarını şöyle sıraladı: “Sayısal çoğunluklarının temsilini getirecek, demokratik bir meslek yasasının çıkarılması; Maliye Bakanlığı’nın meslek örgütüne danışmadan, angarya diye tabir ettikleri ilave iş yüklerini kaldırması; bildirim niteliğindeki formlara ilişkin ağır cezai müeyyide yerine, özel usulsüzlük cezasının uygulanması.”

ÖNCEKİ HABER

Adıyamanlı tütün üreticileri kurultaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Suriye, Türkiye’nin Vietnam’ı olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...