08 Ekim 2012 14:16

Kürt Kütüphanesi 15. yılını kutluyor

Dünya’nın ilk Kürt kütüphanesi bundan 15 yıl önce 10 Ekim 1997 günü İsveç’in başkenti  Stockholm’de kuruldu.İsveç Hükümeti ve Stockholm Belediyesinin maddi destekleri ile kurulan kütüphanenin açılışını dönemin Sosyal Demokrat İşçi Partili Bakanı Marita Ulvskog yapmışt

Kürt Kütüphanesi 15. yılını kutluyor
Paylaş
Murat Kuseyri

İsveç Hükümeti ve Stockholm Belediyesinin maddi destekleri ile kurulan kütüphanenin açılışını dönemin Sosyal Demokrat İşçi Partili Bakanı Marita Ulvskog yapmıştı.
Kürt edebiyatının ürünlerinin toparlanması, Kürtleri konu alan her türlü yazılı ve görsel bilginin arşivlenmesi ve kamuoyunun hizmetine sunulması amacıyla kurulan kütüphane 14 yıl içinde önemli aşamalar kaydetti. Kataloğunda Kürtçe ve Kürtler hakkında 17 dilde yayımlanmış 13 bin kitap ve 700 civarında dergi yer alan bir kuruma dönüştü.
İsveç Kütüphane sisteminin bir parçası olan Kürt Kütüphanesi tıpkı diğer kütüphaneler gibi haftanın 5 günü ve belirli saatlar arasında hizmet veriyor. Kürt kitaphanesinin diğer kütüphanelerden farkı Kürtleri konu alan her türlü kültürel ve sanatsal çalışmaları yürütmesi. Kütüphane salonunda hafta sonları konferans, panel ve film gösterileri yapılıyor. Kürt aydın ve yazarlar Kürt dili ve edebiyatındaki son gelişmeleri ele alan toplantılar düzenliyor. Kütüphanenin çocuk bölümündeki Kırmançi, Sorani, Gorani ve Zazaki lehçelerinde bulunan yüzlerce kitabın yanı sıra yarısı yayın yaşamına son veren 700 civarında dergi ve gazeteden oluşan bir koleksiyon da yer alıyor.
Bir başka bölümde de dört parçadaki Kürt parti ve örgütlerinin yayınları, bildirileri ve onlarla ilgili yayımlanan yazılar, bir başka bölümünde de Kürt müziğini konu alan kitapların yanı sıra şarkı ve türkülerin yer aldığı kaset, cd ve dvd’ler bulunuyor. Kütüphane görevlileri dünyanın her tarafında Kürtlerle ilgili görsel ve yazılı medyada çıkan tüm haber, röpörtaj ve dizileri arşivliyorlar. Kütüphanenini Şefi Newzat Hirori 14 yıl içinde 4 bin 600’ü Kürtçe ve geri kalanı da değişik dillerde Kürtler hakkında yayımlanmış 13 bin kitapları olduğunu söylüyor. Hirori, bu kadar kitabı bir araya getirmenin Kürtlerin bağışları sayesinde mümkün olduğunu vurgulayarak kendilerine bağışta bulunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyor. Hirori, amaçlarının Kürtçe veya Kürtler hakkında yayımlanan her türlü kitabı kütüphanelerinde bulundurmak olduğunu ve bunu sağlayabilmek için dünyanın değişik ülkelerindeki yayınevleriyle ilişki kurduklarını belirtiyor.
Ancak hükümetin son 6 yıldan beri uyguladığı Neo-liberal politikalardan, sanat ve kültüre yapılan yardımların kısıtlanmasından Kürt Kütüphanesi de olumsuz etkileniyor. Hükümet bir yandan kütüphaneleri özelleştirmeye çalışırken diğer yandan da kütüphanelere yapılan maddi yardımları da önemli ölçüde azalttı. Hükümetin tüm kütüphaneleri olduğu gibi kendilerini de şirketlerle işbirliği yapmaya zorladığını belirten Hirori, böylesi bir politikanın kabul edilemeyeceğini söylüyor. Sanat ve kültürün tekellerden bağımsız olması gerektiğini vurguluyor.
Hükümetin kütüphanelere yönelik politikasına sadece muhaleften değil, Hükümeti oluşturan partilerden de tepki geldi. Hükümet ortağı Halk Partisi Milletvekili ve Dış politika Sözcüsü Fredrik Malm konuyu parmalemto gündemine getirerek dili ve kültürü bir çok ülkede baskı altında tutulan Kürt halkının kütüphanesine pozitif ayrımcılık yapılmasını talep etti.
İlk Kürt kütüphanesinin 15. yaşına girişi İsveçli ve Kürt sanatçıların birlikte yapacakları seminer, konferans ve panel gibi etkinliklerle kutlanacak. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şiirden gelen şiirle giden bir çatı: 160. km yayınevi

SONRAKİ HABER

Bayram tatili 6 gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...