08 Ekim 2012 12:44

‘Devlet öldürürse birey de öldürür’

ALTI sağlık derneğinin oluşturduğu Ruh Sağlığı Platformu üyeleri, “Dünya Ruh Sağlığı Günü” dolayısıyla İstanbul Tabip Odasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türkiye Nöropsikiyatri Derneği üyesi Dr. Peykan Gökalp, Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Dr. Doğan Şahin, Türkiye Çocuk ve Gen&

‘Devlet öldürürse birey de öldürür’
Paylaş

ALTI sağlık derneğinin oluşturduğu Ruh Sağlığı Platformu üyeleri, “Dünya Ruh Sağlığı Günü” dolayısıyla İstanbul Tabip Odasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Türkiye Nöropsikiyatri Derneği üyesi Dr. Peykan Gökalp, Türkiye Psikiyatri Derneği’nden Dr. Doğan Şahin, Türkiye Çocuk ve Genç Sağlığı Genel sekreteri Doç. Dr. Senem Başgül ve Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi Banu Aslanataş Tekin katıldı.
Dr. Doğan Şahin, savaşın insan psikolojisindeki önemine dikkat çektiği konuşmasında savaş ortamına maruz kalan insanların yüzde 30’unda travma sonrası stres bozukluğu yaşandığını belirtti. Şahin, “Bireyler devleti rol model alıyor. Devlet öldürüyorsa insanlar da öldürüyor” dedi.

BU EĞİTİM SİSTEMİ SAĞLIĞI BOZAR

Doç. Dr. Senem Başgül, çocukların gün geçtikçe ruhsal sorunlarının arttığını belirterek, yapılan araştırmalara göre; 2011 yılında 85 bin çocuğun suç işlediğini, 25 bin çocuk hakkında adli işlem yapıldığını ve 18 bin çocuğun cinsel istismara uğradığını söyledi.
Şiddetin yoğunlukta olduğu toplumlarda temel güven eksikliğinin yaşandığını vurgu yapan Başgül, “Türkiye savaş sorununu nasıl çözerse çocuk da öyle çözer. Devlet çocukta çok etkili bir role sahiptir” diye konuştu. Yeni eğitim yasasında 66 aylık çocukların okula başlamasına da değinen Başgül, çocukların ve koşulların hiçbir şekilde hazır olmadığı bir ortamda, bu eğitim sisteminin birçok kişilik bozukluğuna yol açacağını ve çocuk psikolojisi açısından oldukça riskli bir uygulama olduğu uyarısında bulundu. (İSTANBUL)


TÜRKiYE DEPRESYONDA!

PLATFORM adına hazırlanan açıklamayı okuyan Türkiye Psikiyatri Derneği üyesi Banu Aslanataş Tekin, Türkiye’deki yurttaşlar için yaşamsal bir değere sahip güvenlik gereksiniminin her geçen gün azaldığını dile getirdi. Kadınlara ve çocuklara yönelik bedensel ve cinsel şiddetin yaşama son verecek düzeyde arttığına dikkat çeken Tekin, “Her 10 erkekten ve 5 kadından biri, yaşamları boyunca en az bir kere depresyon geçirme riski taşıyor. Tüm dünyada yeti kaybı açısından ilk 5 hastalık arasında yer alan ve küresel ruhsal kriz olarak tanımlanan depresyon riskinin yaşanılan güvensizlik ortamının etkisi ile Türkiye’de önde gelen ruhsal sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Purinethol için TEB’e başvurun

SONRAKİ HABER

Dikkat Merkel geliyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...