Diyarbakır ve Batman'da ailelere izin verilmedi: 20 gözaltı

Diyarbakır'da polis, yakınları cezaevinde açlık grevinde olan ailelerin açıklama yapmasına izin vermedi. Batman'da 20 kişi gözaltına alındı.

23 Nisan 2019 08:47
Son Güncellenme Tarihi: 23 Nisan 2019 17:29
Paylaş

Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için cezaevlerinde açlık grevinde olanların yakınlarına yönelik engellemeler sürüyor. Diyarbakır cezaevi önünde açıklama yapmak isteyen ailelere izin verilmedi. Batman'da ise 20 kişi gözaltına alındı.

BATMAN’DA 20 MAHKUM YAKINI GÖZALTINA ALINDI

Açlık grevindeki yakınları için Batman M Tipi Cezaevi önünde yapmak istedikleri açıklama polislerce engellenen mahkum ailelerinden en az 20 kişi gözaltına alındı. Aileler, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak yapılmak istenen bu açıklama öncesi cezaevi önü ve çevresi zırhlı araçlarla polis ablukasına alındı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Acar Başaran da eşlik ettiği mahkum yakınları, cezaevi önüne geldi, etrafları polislerce sarıldı. HDP’li vekil Başaran’ın görüştüğü polis yetkilileri eylemin kanunsuz olduğu gerekçesiyle izin verilmeyeceğini söyleyip grubun dağılmasını istedi.

Basın açıklaması yapmanın Anayasal hak olduğunu hatırlatan HDP’li Başaran ise, annelerin ciğerinin yandığını ve yapılan açlık grevi eyleminin herkes için olduğunu belirtti. Bu esnada bir polis müdürü, "Benim için yapılmıyor" diye bağırdı.

Mahkum yakınlarının cezaevi önünden ayrılmaları yönünde zırhlı araçtan yapılan anonsun ardından polis en az 20 mahkum yakınını gözaltına alarak zorla polis araçlarına bindirdi.

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilen bazı kişiler şunlar: Hidayet Tiryaki, Şükran Sincar, Misal Tosun, Sultan Azboy, Sabiha Ekinci, Sedef Özdemir, Suphiye Doğan, Emine Uğur, Kaside Levent, Nurhan Zeyrek, Hamide Büyüktop, Fatime Yiğitalp, Vasife Bal ve soyisimleri öğrenilemeyen Saadet ve Mizbet adlı kişiler.

TÜLBENTLERİ ÇIKARILDI

Sert şekilde gözaltına alınmaları sırasında bazı annelerin beyaz tülbentleri başlarından çıktı. Tutuklu yakınları maruz kaldıkları bu müdahaleye "Bu zulümdür. Biz barış istiyoruz" diyerek tepki gösterdi. O anlarda bir tutuklu annesi, 14 yaşındaki çocuğunu polislere göstererek, "Elimde sadece bu evladım kaldı, onu da sizlere vermeyeceğim" sözlerini sarf etti.

Polis bu anlarda çekim yapan HDP basın görevlilerinden Sedef Özdemir’i de gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

DİYARBAKIR'DA AİLELERİN AÇIKLAMA YAPMASINA İZİN VERİLMEDİ

Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde yapılmak istenen açıklama öncesi polis alanı ablukaya aldı ve cezaevi girişine çok sayıda zırhlı araç ve TOMA ile yığınak yaptı.

Polisle yapılan görüşmede açıklama yapılmasına izin verilmeyeceği söylendi. Duruma tepki gösteren ailelerle polis arasında arbede yaşandı yer yer müdahalenin de edildiği aileler ve destekleyenler, gruplar halinde dağıtıldı.

"ÇOCUĞUM ÖLÜRKEN NE YAPMAMIZI BEKLİYORSUNUZ?"

Polisin engellemesine tepki gösteren anne Nezahat Teke, “Basın kör, dilsiz olmuş. Sesimizi duyuran yok. Ben anneyim. Ciğerim yanıyor. Çocuğum içerde ölürken ne yapmamızı bekliyorsunuz. Adalet Bakanı sesimizi duysun. Annelerden korkmasın. Anneler barış istiyor. Yeter. Çocuğum içerde ölürken ben burada sessiz kalamam” dedi.

AÇLIK GREVLERİNDE OLANLARIN DURUMLARI KÖTÜLEŞİYOR

Öte yandan Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinde 121 gündür açlık grevinde olan Serdar Şahin, görme yetisini yüzde 80 oranında kaybetti. Serdar Şahin’in babası Mehmet Emin Şahin, çocuğunun sağlık durumunun giderek kötüleştiğini anlattı. Şahin, “Dışarıda açlık grevi koşulları ile cezaevlerinde olan açlık grevi koşulları aynı değildir. O yüzden tedirginiz, gelen her telefonda yüreğimiz yerinden kopuyor” diye konuştu.

 Açlık grevindeki ağır hasta tutuklular Ehmedê Xemî ile Ergin Aktaş’ın durumu ağırlaşırken, Şakran 2 No’lu Cezaevinde 54 gündür açlık grevinde olan Yazar Mehmet Yavuz da, sağ gözünün artık görmediğini aktardı.

DOKTOR KONTROLÜ YAPILMIYOR

89 gündür Antalya L Tipi Cezaevinde açlık grevinde olan Gurbet Öztürk’ün ablası Emine Bozkurt, kardeşi ve kardeşiyle birlikte aynı koğuşta kalan diğer tutukluların sağlık durumları hakkında bilgi verdi. Kardeşi Öztürk’ün ve yanında bulunan arkadaşlarının sağlık durumunun her geçen gün kötüleştiğini söyleyen Bozkurt, “Şu an kardeşimin durumu hiç iyi değil. En son yaptığımız görüşmede elleri ve ayaklarının tutmadığını söyledi. Açlık grevinde olan diğer tüm arkadaşlarının da çok kilo kaybı yaşadığını, kemiklerinin ortaya çıktığını anlattı bize. Yanında kalan Hacire Çay’ın hafıza kaybı yaşadığını ve durumunun gittikçe ağırlaştığını öğrendik. Bizim ailemizde genetik hastalıklar var. Annem ve babam gibi kardeşim de kalp hastasıdır. Annem ile babamın hastalıklarının aynısı kardeşimde de var. Gurbet’te de kalp rahatsızlıkları var. Açlık grevlerinin ilerlemesiyle kendisinde bulunan hastalıklar onu daha da çok zorluyormuş” ifadelerini kullandı. Kardeşinin kendilerine doktor kontrollerinin son 5-6 haftadır yapmadığı bilgisini verdiğini dile getiren Bozkurt, “Şu an 40 kilonun altına düşmüş. Bu durumda sürekli hastane ve doktor kontrolü yapılması gerekirken, cezaevi idaresi bu kontrolleri sağlamıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji'den çamur yağışı uyarısı

SONRAKİ HABER

23 Nisan'da gelecek hayali: Alman vatandaşı olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...