26 Nisan 2019 07:05
Son Güncellenme Tarihi: 26 Nisan 2019 14:39

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun tutuklandı

Eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "Terör örgütüne yardım" suçlamalarıyla tutuklandı.

Ekran görüntüsü: Twitter

Paylaş

Emniyet İstihbaratın Eski Daire Başkanı Sabri Uzun, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "terör örgütüne yardım" suçlamasıyla tutuklandı.

Uzun 23 Nisan'da "Cumhurbaşkanına hakaret, terör örgütü propagandası yapmak ve örgüte yardım" suçlarından gözaltına alındı. Uzun'un  dosyasında geçen "terör örgütü"nün "FETÖ" olduğu belirtilmişti.

"DOSYA 1 YIL ÖNCE BAŞLATILDI" İDDİASI

OdaTV'nin haberine göre Sabri Uzun hakkındaki soruşturma 1 yıl önce başlatıldı. Re’sen açılan soruşturmada 1 yıl boyunca Uzun’un sosyal medya paylaşımları ve yazıları soruşturma dosyasında toplandı. Soruşturma dosyasının içinde "FETÖ" davasından hüküm giyenlerin Uzun hakkındaki ifadelerinin de yer aldığı iddia edildi.

SABRİ UZUN KİMDİR?

Farklı dönemlerde üç kez Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptı. 12 Haziran 2003 tarihinde de EGM İstihbarat Daire Başkanı olarak göreve başladı ve bu görevi 22 Mart 2006'ya kadar sürdürdü. Uzun görevden alındıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü APK Uzmanlığı'na getirildi.

HRANT DİNK İHBARLARINDAN HABERİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Yasin Hayal’in Ermenilere karşı büyük bir kin beslediği ve İstanbul’da Ermenilere karşı eylem yapacağı bilgisini içeren 13 Ekim 2005 tarihli F4 raporu ve Yasin Hayal’in ne pahasına olursa olsun Hrant Dink’i öldüreceği bilgisini içeren 15 Şubat 2006 tarihli F4 raporu, Sabri Uzun’un başkanlığı döneminde Daire Başkanlığı’na gelmişti.

ŞEMDİNLİ KOMİSYONU

Uzun, 2006'da Meclis Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu'na bilgi verirken "Örgütün üstlenmediği eylemler olursa bu meçhul bir şeydir. Yani başka bir güç bu anormalliği yapıyor demektir. Olayın adını koyamıyoruz bir türlü. Şimdi, hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz" ifadeleriyle hükümetin de tepkisini çekmişti. Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Kimse bu komisyonlar üzerinden popülarite elde etmeye kalkmasın, kahramanlık yapmaya kalkmasın. Kimin elinde ne bilgi varsa, gider Cumhuriyet Savcısı'na verir, Adalet Bakanlığı'na verir, İçişleri Bakanlığı'na verir" demişti.

ERGENEKON SÜRECİ

Uzun’un Ergenekon Davası sürecinde operasyona karşı çıktığı ve bu nedenle "FETÖ"nün baskısıyla görevinden alındığı iddia ediliyor. Ergenekon sanıkları Uzun’un dava ile ilgili dinlenmesini istemiş ancak mahkeme bu isteği reddetmişti.

"FETÖ"YE DAİR KİTAP YAZDI

“Ergenekon örgüt şemasını” reddeden Sabri Uzun, devlet içindeki FETÖ yapılanmasını “İN” kitabında anlatmıştı. Uzun; Ergenekon, Balyoz ve Oda TV gibi davalarının ‘Fos olduğunu’ söylemiş ve Türkiye’de yasa dışı dinlemelerin devlet görevlilerince yapıldığını söylemişti.

Sabri Uzun'un, Kırmızı Kedi Yayınlarından çıkan "İn: Baykal Kaseti, Dink Cinayeti ve Diğer Komplolar" başlıklı kitabı Gülen Cemaatinin devlet içerisindeki yapılanmasını, önemli bazı davalarda oynadığı rolü anlatıyordu.

ADI 2011'DE ODATV İDDİANAMESİNDE GEÇTİ

Uzun'un adı 2011'de OdaTV iddianamesinde de geçmiş ancak sonradan adı iddianameden çıkarılmıştı.

Sabri Uzun son dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet aleyhindeki sosyal medya paylaşımlarıyla gündeme geliyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Maltepe'de taleplerimizi belirledik, birim birim çalışıyoruz"

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen, Tunç Soyer’le TİS sürecini görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...