İstanbul Kağıthane'de dört katlı bina çöktü

İstanbul Kağıthane'de temel kazısı yapılan inşaat alanının destek duvarının çökmesi sonucu altındaki toprak boşalan dört katlı bina çöktü.

22 Nisan 2019 10:35
Son Güncellenme Tarihi: 23 Nisan 2019 16:39
Paylaş

Kağıthane’de 4 katlı bir bina çökerken, yan tarafta bulunan 5 katlı binanın çökme tehlikesi devam ediyor. Çöken binanın çevresindeki 10 bina tahliye edildi.

Kağıthane'de 2 yıl önce temel kazısı yapılan inşaat alanının destek duvarı çöktü. Yahya Kemal Mahallesi, Akıncı Sokak üzerinde duvarla birlikte yolun bir bölümü de çöktü. Çökmeyle birlikte sokakta park halindeki iki otomobil inşaat alanına düştü. Çökmenin ardından üst tarafta bulunan 2 binanın altındaki toprakta kayma devam etti. Olay yerine çok sayıda belediye ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen ekipler öncelikle altlarında toprak kayması olan 2 binayı boşaltarak, vatandaşları güvenli bir noktaya aldı. Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ederken, burada bulunan 4 katlı bina, bitişiğindeki istinat duvarının çökmesi nedeniyle saat 14.15'te bir anda çöktü. Yan tarafta bulunan 5 katlı binanın çökme tehlikesi devam ederken, ekipler çevrede güvenlik önlemlerini arttırdı.

ÇÖKEN BİNANIN ÇEVRESİNDEKİ BİNALAR BOŞALTILDI

Çöken binanın çevresindeki 10 bina ekipler tarafından tahliye edildi. Çöken binanın çevresindeki 10 bina ekipler tarafından tahliye edildi. Yıkılan bina çevresindeki risk altında bulunan 10 binada oturanlar evlerinden çıkarılırken, çevrede güvenlik tedbirleri alındı. Öte yandan çevrede oturan ve tahliye edilen bazı bina sakinleri çökmeye neden olduğu gerekçesiyle inşaatı taşladı.

Yan tarafta bulunan ve çökme tehlikesi geçiren 5 katlı bina da tahliye edildi. Tahliye edilen binanın saat 17.30'da kontrollü bir şekilde yıkımına başlandı.

MAHALLE SAKİNLERİ KONUŞTU

Mahalle sakini Nuri Özmen, "Bizim bina da dahil müteahhit almak istedi, isteklerimizi kabul etmediği için biz vermedik. Orada en az 30 tan gecekondu vardı. Garibanlar bir şekilde ev sahibi olalım diye verdiler. Bu müteahhit 4 senedir kayıp. O binada en az 30 kişi oturuyordu. Ya gece olsaydı ne olacaktı. Aynı şekilde benim binam riskte. Hemen üstündeki binayı görmüşsünüzdür, o da riskte. Hepsi uçurumda birbirilerine dayalı zaten. Ben evde değildim, bütün kıymetli eşyalarım evde şu anda. Benim cebimde ya 100 lira, ya da 200 lira var, ne yiyip içeceğim ben. Ben de emekliyim, orayı kapatırlarsa, ya da yıkarlarsa ne yapacağım ben. Kiraya gideceğim, kim gelip el uzatacak bana. Sabah ben evden çıkarken yıkılan binanın sakinlerinin hepsi evlerindeydi." dedi.

Yıkılan binanın sakinlerinden Gülcihan Dulkadir ise, "Biz taziye için gitmiştik. Bir haber geldi, dediler ki, 'binanız yıkılıyor', biz geldiğimizde binamız yıkılmıştı. Çocuklar içerideydi, altı boşaldıktan sonra hemen binayı tahliye etmişler. Bina ses vermiş, Allah razı olsun komşular haber vermiş. Komşular kapıları çalıp, 'bina çöküyor' diye haber vermişler. Çıktıklarından sonra da bina göçüyor. Aşağıda hafriyat alınan yer 2 senedir boş, öylece duruyordu. Gittikçe toprak kayıyordu, binalar da toprakla beraber kayıyordu." diye konuştu.

Mahalleli İva Projesi kapsamında 4 yıl önce bölgeye bir bina yapıldığını, 2 yıl sonra ise yine İva Projesi kapsamında bir kaç binanın alınıp evlerin yıkıldığını, evlerin yanına sadece bir istinat duvarı yapıldığını belirtti. Mahalleden evsiz kalan bir kadın ağlayarak evlerine bir şey olacak diye korktukları için belediyeye gittiklerini ve önceki Belediye Başkanı Fazlı Kılıç’ın “Bir şey olmaz” diyerek kendilerini geri yolladığını belirterek “Biz şimdi ne yapacağız. Evsiz kalamam, başımı koyacak bir yer vermezlerse gidip evimde yatacağım. Çocuklarımı da içeri yatıracağım. Devlet düşünsün sonrasını” diyerek isyan etti.

Boşaltılan 10 binada kalanların kimi eş, dost, akrabada konaklayacaklarını söylerken kimi de belediyenin kendilerine kalmak için bir yer göstermesini talep ediyor. Çöken bina içinde birkaç dakika önce insanların olduğunu söyleyen mahalleli, bir kadın ve bir erkeğin çığlığı üzerine binaları boşalttıklarını dile getirdi.

İva’nın 4 yıl önce bina yaptırdığını ama 4 yıl boyunca binadan toprağa sürekli su boşaldığını da aktaran mahalleli, “Bunu da belediye başkanına söyledik ama kimse önemsedi. Şimdi tek düşüncemiz evlerimize ne olacak. 50 kişiye yakın kişi evsiz kaldı. ‘bir şey olmaz’ diyen belediye bize bir yer göstersin. Birinin ölmesini mi beklediler” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Kazıldıktan sonra 2 yıldır boş bırakılan arsaya sadece istinat duvarı yapıldığını, sokaktaki binaların güvenliğini sağlayacak hiçbir şey yapılmadığını ifade eden mahalle halkı şunları aktardı:

“İnşaat yapıldığı sırada su gider boruları patladı biz yaptık. Belediyeye gittik kimse bizimle ilgilenmedi. Müteahhide söyledik bu bina aşağıda değil yukarı doğru eğimli diye bizi başından savdı.”

Yeni belediye başkanının da kendileriyle konuşmadan basına açıklama yaptığını söyleyen mahalle halkı “Bizlere ne olacağını basından mı öğreneceğiz?” diye tepki gösterdi.

EKREM İMAMOĞLU BÖLGEYE GELDİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kağıthane'de 4 katlı binanın çöktüğü bölgede incelemelerde bulundu. Yerlikaya ile İmamoğlu'na yetkililer tarafından çalışmalar hakkında bilgi verildi. Yerlikaya ve İmamoğlu, ardından kriz merkezinin kurulduğu yakındaki okula geçti.

KAĞITHANE BELEDİYE BAŞKANI: BUGÜNDEN İTİBAREN YIKIMA BAŞLIYORUZ

Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin yıkılan bina ve yıkım tehlikesi yaşayan binalar hakkında basın mensuplarına açıklamada bulundu. Öztekin, "Bugünden itibaren yıkıma başlıyoruz. Arkada kalan binalara da bakıp, hızlı bir şekilde tahliyelerini yaptık. İlçemizde yıkılması gereken, depreme dayanıksız bina varsa biz hepsini yıkacağız. Vatandaşımızın rızası önemli ama vatandaşımızın canından hiçbir şey kıymetli değil" dedi.

İMO: VATANDAŞLARIN CAN VE MÂL GÜVENLİĞİ TEHLİKE ALTINDA

Çöken binayla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada; “Vatandaşların can ve mâl güvenliği tehlike altında” denildi.

Son bir yılda, Ümraniye`de, Zeytinburnu`da, Beyoğlu`da, Bağcılar`da, Kartal`da benzer nedenlerle binaların çöktüğü vurgulanan açıklamada “Can kayıpları yaşandı, yaralananlar oldu. Çöken, boşaltılan binalarda yaşayan insanların mağduriyeti ise bir başka toplumsal sorun olarak kayıtlara girdi. İfade etmek gerekir ki, adresler değişmekte ancak neden-sonuç ilişkisi benzerlik göstermektedir. Çünkü Ümraniye`den Kartal`a, Bağcılar`dan Kâğıthane`ye değişmeyen bir gerçek karşımızda durmaktadır: İstanbul yapı stoku güvenli olmaktan uzaktır, ruhsatsızdır, kaçak yapılaşma statüsündedir ve mühendislik hizmeti alınmadan üretilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Kent ölçeğinde 1,5-2 milyon yapının olduğu düşünüldüğünde ve bunun büyük bölümünün 1999 depremlerinden önce yapıldığı biliniyorsa, nasıl bir felaketle karşı karşıya bulunulduğunun daha net anlaşılacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi; “Olası İstanbul depremine dair üretilen senaryolar ne yazık ki gerçeğe yakındır ve bu, yüzbinlerce İstanbullu`nun can ve mâl güvenliğinin tehlike altında olduğunu göstermektedir. Son bir yıl içinde kentin değişik noktalarında binaların çökmesi tehlikenin uzak olmadığının kanıtı sayılmalıdır. Ne yazık ki tablo karanlıktır.” (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu açıklaması: Protesto, şiddete dönüştü

SONRAKİ HABER

İmamoğlu, ilk İBB Meclis toplantısında birlikte çalışma çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...