Kılıçdaroğlu’ya Ankara'daki cenaze töreninde saldırı ve linç girişimi

Ankara Çubuk'ta Sözleşmeli Er Yener Kırıkçı’nın cenaze törenine katılan Kemal Kılıçdaroğlu saldırıya uğradı, kaçan Osman Sarıgün gözaltına alındı.

21 Nisan 2019 10:14
Son Güncellenme Tarihi: 22 Nisan 2019 10:52
Paylaş
 

Hakkari’deki PKK saldırısında hayatını kaybeden Sözleşmeli Er Yener Kırıkçı’nın Ankara Çubuk’taki cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tekmeli ve yumruklu saldırıya uğradı. Kılıçdaroğlu mahalledeki bir eve götürüldü. Saldırganlar evin önünde de toplanarak "PKK dışarı" sloganları attı, taş atarak Kılıçdaroğlu'nun aracının camlarını kırdı. Saldırganlar uzun süre dağıtılamadı. Kılıçdaroğlu ancak bir saat sonra zırhlı araçla evden çıkarıldı. Hulusi Akar'ın evin önünde toplanan kalabalığa "Değerli arkadaşlarım şu ana kadar mesajlarını verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz" demesi tepki topladı. Ankara Valiliği olayı "protesto" olarak ifade etti. Konuyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında CHP liderinde yumruk atan Osman Sarıgün gözaltına alındı. CHP Genel Merkezi önünde açıklama yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir milim geri adım atmayacağım" dedi. Kılıçdaroğlu'ya yönelik linç girişiminin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Müsteşarımız üzerinden 'CHP il başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokolde kabul etmeyin' talimatı gönderdim" sözleri sosyal medyada yeniden gündem oldu. 

YUMRUKLU VE TEKMELİ SALDIRI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la birlikte törene katılan Kılıçdaroğlu önce yuhalandı ardından yaşanan arbedede saldırıya uğradı. Cenaze sırasında "Şehitler ölmez vatan bölünmez, kahrolsun PKK" sloganları atan bir grup Kılıçdaroğlu'ya yumruk ve tekme attı. 

SALDIRGANLAR, KILIÇDAROĞLU'NUN BULUNDUĞU EVİN ÖNÜNDE DE TOPLANDI

Jandarma, korumalar ve polis Kılıçdaroğlu'ya yönelik saldırıyı önlemeye çalıştı. Kılıçdaroğlu, aracıyla mahallede bulunan bir eve götürüldü. Saldırganlar evin etrafından da toplandı. 

KILIÇDAROĞLU'NUN ARACINA TAŞLI SALDIRI 

Kılıçdaroğlu'nun aracı, bulunduğu evin önüne getirildi. Burada toplanan bazı saldırganlar taşlarla Kılıçdaroğlu'nun aracının camlarını kırdı. Saldırganlar evin önünde slogan atarak bekleyişini sürdürdü ve eve de saldırmak istedi. Evin çevresinde önlemler alınmasına rağmen evin etrafında toplanan kalabalık uzun süre dağıtılamadı.

EVİN ÖNÜNDE "YAKIN EVİ" SESLERİ 

Kalabalıktaki bir kadının "Yakın evi yakın" diye bağırdığı duyuldu.

HULUSİ AKAR, EVİN ÖNÜNDE TOPLANAN SALDIRGANLARA, "MESAJLARINIZI VERDİNİZ" DEDİ  

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kılıçdaroğlu'nun bulunduğu eve geldi. Polis arabasının hoparlöründen evin çevresinde toplananlara seslenen Akar, buradaki saldırganlara “arkadaşlarım” diye hitap etti, “Şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz simdi sükunetle Yener'in evine gidiyoruz annesine, babasına taziyelerimizi bildirmek üzere” ifadelerini kullandı.

Akar, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarım, Yener'in mekanı cennet olsun, Allah anasına, babasına, sizlere, silahlı kuvvetlere sabır versin. Şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz simdi sükunetle Yener'in evine gidiyoruz annesine, babasına taziyelerimizi bildirmek üzere. Burayı boşaltıyoruz. Çubuklu kardeşlerim mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz, şimdi sükunetle burayı boşaltıyoruz. Arkadaşlarım bize güvenin, bize inanın hep beraber burayı boşaltıyoruz ve Yener'in evine gidiyoruz."

CHP Sözcüsü Faik Öztrak yaptığı açıklamada, Hulusi Akar’a “Evi yakın diyen hainlere dönüp "Mesajlarınızı verdiniz" demek ne anlama gelmektedir?” sorusunu yöneltti. Öztrak ayrıca, “Ankara Valisi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu derhal istifa etmelidir” dedi.

KILIÇDAROĞLU, 1 SAAT SONRA BULUNDUĞU EVDEN ÇIKARILDI 

Kılıçdaroğlu ancak bir saat sonra zırhlı araçla bulunduğu evden çıkarıldı. Kılıçdaroğlu'nun Başdanışması Deniz Demir, sosyal medyadan "Köyden şu an çıkış yapıyoruz. Genel Başkanımızın durumu iyi" paylaşımında bulundu. Kılıçdaroğlu’nun durumunun iyi olduğu bildirildi.

CHP'de olağanüstü toplantı çağrısı yapılarak CHP'li yönetici ve vekiller Ankara'ya çağrıldı.

Yaşamını yitiren Sözleşmeli Er Kırıkçı'nın cenazesi toprağa verilirken mahallede güvenlik önlemleri devam etti. Özel hareket, jandarma, çevik kuvvet ekipleri, mahallede bekleyişlerini sürdürdü.

GENEL MERKEZE GELEN KILIÇDAROĞLU "SOYLU İSTİFA" SLOGANLARIYLA KARŞILANDI

Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Merkezine geldi. Kılıçdaroğlu burada, "Soylu istifa" sloganlarıyla karşılandı. Kılıçdaroğlu CHP örgütüyle toplantı yaptı. 

KILIÇDAROĞLU: BİR MİLİM GERİ ATMAYACAĞIM 

Kemal Kılıçdaroğlu topğlantının ardından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"82 milyonu kucaklayan bir genel başkanım. Ayrıca hiç kimse unutmasın, ben kurtuluşun partisi olan CHP genel başkanıyım. Hiç kimse unutmasın. Bir milim geri atmayacağım. Sanıyorlar ki Kemal Kılıçdaroğlu şehit cenazelerine katılmayacak. Katılacağım! O şehitler, 82 milyonun şehidi. Hak hukuk ve adaleti savunalar tarihin her döneminde saldırıya uğramıştır. Feriştahları da gelse hakkı, hukuku ve adaleti sonuna kadar savunacağız. O köydekilerin bir suçu yok. Bu o köye dışarıdan gelenlerin tezgahıdır."

MUHTAR: DOĞAL TEPKİ

Mahalle Muhtarı Halil Kökmen, yaşanan olayla ilişkin DHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Saldırıyı düzenleyenler buranın halkı. Terör örgütüne tepkili olan mahalle halkı, Kılıçdaroğlu'nu görünce sinirlendi. Kendilerinin doğal bir tepkisi. Saldırıya karışanlar ve tepki gösterenlerin hepsi Akkuzulu Mahallesi'nde yaşıyor. Yumruk atan O.S., burada meyve sebze yetiştiricisidir ve emeklidir" dedi.

“GÖREVLİLER, CENAZEYE BİBER GAZI SIKAMAYIZ DEDİ”

CHP’nin Çubuk İlçe yöneticisi Can Kaderoğlu, Cumhuriyet'te yer alan habere göre olayları şöyle anlattı:

“Bugünkü saldırıda köyden ve bölgeden kimse dahil olmadı. Biraz önce köy muhtarı ile de görüştüm. Kendisi de olayları dışarıdan gelen bir ekibin organize ettiğini söylüyor. Saldırı uzun sürdü. Fiziki saldırının yanı sıra taş, sopa atıldı, ellerine ne geldiyse attılar. Saldırıyı çeşitli yerlere yerleştirilmiş kişiler başlattı ve organize etti. Ciddi bir güvenlik önlemi yoktu. Oradaki görevlilere grubun biber gazı kullanılarak dağıtılmasını söyledik ancak cenazeye biber gazı sıkamayız dendi. Kemal Bey'in arabasına ve saldırıdan sonra girdiğimiz eve saldırılar devam etti."

VALİLİK "PROTESTO" DEDİ

Ankara Valiliği yaptığı açıklamada, "Çubuk ilçemizde icra edilen şehit cenazesi töreninde CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik müessif protesto eyleminin önlenmesine yönelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmış olup olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır" dedi.

Ankara Valisi Vasip Şahin, bir güvenlik sorunu olmadığını ve saldırıyı gerçekleştirenler hakkında yasal işlemlerin başlatıldığını duyurdu.

ADLİ SÜREÇ

Saldırıda yer alan 9 kişi gözaltına alındı, 3 kişi serbest bırakıldı. Kılıçdaroğlu'ya yumruk atan ve yakalanıp gözaltına alınan Osman Sarıgün'ün AKP üyesi olduğu ve partiden ihraç edileceği duyuruldu. 

SALDIRI VE LİNÇ GİRİŞİMİNE BÜYÜK TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Çubuk’ta katıldığı asker cenazesinde uğradığı saldırıya emek örgütleri ve siyaset çevrelerinden tepkiler geldi. Siyasi partilerden, kurumlardan, milletvekillerinden yapılan açıklamalarda saldırıya iktidarın kullandığı düşmanlaştırıcı dilin neden olduğu vurgulandı. Saldırının arkasındaki güçlerin açığa çıkartılması talep edildi.

MİLLETVEKİLİ EMİR: ETKİLİ TEDBİRLERİN ALINMADIĞI GÖRÜLÜYOR

Ankara Milletvekili Murat Emir genel merkez önünde gazetecilere açıklama yaptı. Etrafta bulunan CHP'liler "Soylu istifa" sloganlarını attı. Emir'in açıklamaları şöyle: "Etkili tedbirler alınması gerekirdi, alınmadığı görülüyor. Önlem alınsaydı Türkiye’nin ikinci partisinin genel başkasına böylesine alçak bir saldırı yapılamazdı. Herkesin hayatı tehlikedeymiş demek.  Çaresizlikten köydeki bir vatandaşın evine sığınmak zorunda kaldık. Çünkü araç çok uzaktaydı. Evin sakini de evimi yakarlar camlarını kırarlar korkusuyla almak istemedi. Fiilen girmiş olduk. Ancak o şekilde yatıştırılabildi.”

İKTİDAR VE İKTİDARA YAKIN MEDYA TARAFINDAN HEDEF GÖSTERİLMİŞTİ

Seçim süreci boyunca başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP ve MHP sözcüleri tarafından sürekli “ülke bekasına tehdit” olarak gösterilen CHP lideri, iktidarın kontrolündeki medyanın da hedefindeydi.

SOYLU, "CHP’LİLERİ ŞEHİT CENAZELERİNDE KABUL ETMEYİN, TALİMATI GÖNDERDİM" DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 28 Haziran 2018’de yaptığı açıklamada, "Müsteşarımız üzerinden 'CHP il başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokolde kabul etmeyin' talimatı gönderdim. Onları gideceği bir adres var. O adresi de onlara göstereceğiz. PKK terör örgütleri mensuplarının cenazeleri var. Biz, o leşleri çok sık kaldırtıyoruz. Onlara bir kişilik kontenjanı ayıracağız” demişti. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Erzurum'da su borusu patladı, şehir susuz kaldı

SONRAKİ HABER

Çorlu Deresi simsiyah akıyor, ağır koku yaymaya devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...