08 Ekim 2012 09:45

Medya tarafsız değil, bağımsız olmalı

TGC Başkanı Orhan Erinç, Adana’da yapılan 64. Yerel Medya Semineri’nin kapanış konuşmasında tarafsızlığın değil bağımsızlığın önemli olduğuna dikkat çekti. Gazetelerin tarafsız olup olmadığı konusunun sıklıkla gündeme geldiğini dile getiren Erinç, “Şu bir gerçektir ki, her yayın organı bazı konularda taraf old

Medya tarafsız değil, bağımsız olmalı
Paylaş

TGC Başkanı Orhan Erinç, Adana’da yapılan 64. Yerel Medya Semineri’nin kapanış konuşmasında tarafsızlığın değil bağımsızlığın önemli olduğuna dikkat çekti. Gazetelerin tarafsız olup olmadığı konusunun sıklıkla gündeme geldiğini dile getiren Erinç, “Şu bir gerçektir ki, her yayın organı bazı konularda taraf olduğunu açıklayarak yayına başlar. Okuruna bir bildiri yapar. ‘Ben tarafım’ diyerek yayın hayatına başlayan yayın organında ‘sen illaki tarafsız ol’ diyerek bir istekte bulunmak bana doğru gelmiyor. Bana göre, tarafsızlık değil bağımsızlık önemlidir. Tarafsızlığın pratiğe yansıması da mümkün değil. Örnek vermek gerekirse, gazetelere, internet portallarını da sayarsak 2 bin haber geldiğini düşünelim. Bunlardan ancak 200 tanesi yayınlanabilir. O zaman geriye kalan bin 800 haberi koymadığımıza göre nasıl tarafsız olabiliriz? 1800 haberi neden koymadığınızı anlatmanız gerekir” dedi.

GENÇ İLETİŞİMCİLERİN SORUNU

İletişim fakültesinde okuyan gazeteci adayların önündeki iki engel olduğunu belirten Erinç, şunları söyledi: “Eskiden staja gelen öğrenciler, kâğıt kalem usulüyle resim altlarını yazıyorlar idi ama bilgisayar süreci başladığında, gazetelerde bilgisayarların sayılı olması nedeniyle staja gelecek öğrenci sayısında bir sınırlama meydana geldi. İkincisi ise Sosyal Güvenlik Kurumu yasasında yapılan değişikliktir. Amacı ne olursa olsun Türkiye’de çalışanların sosyal güvenlik şemsiyesi altında olması gerekir. O dönemin Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer idi. Kendisine sorunu anlattık çözüm bulunmasını istedik. Gazetelerin kaçak işçi çalıştırmaktan korktuklarını belirttik. Yapılan düzenlemeler sonucunda staj için gazeteye giden bir gencin staj yaptığı sürede sigortasının yapılması zorunlu hale geldi.” Erinç, staja gönderilen öğrencilerin sigorta primlerinin, üniversitelerin rektörleri ya da dekanlıkları tarafından ödenmesi gerektiğini ifade etti.

YEREL GAZETELER BİRLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Yerelde çalışan gazetecilerin daha ağır şartlarda çalıştığını vurgulayan Erinç, “Basın İlan Kurumu da burada konuşulan konulardan biriydi. Basın İlan Kurumu’nun yereldeki gazetelerin birleşmesini istemesi, bu çok sessizliğe aykırı bir görüş olarak gündeme geliyor” dedi ve ekledi: “Evet yerel de çok sayıda gazete var ama bunu birleştirirsek azaltılması, pratiğe yansıması en azından asgari kadroları dikkate alırsak, gazetecilerin de işsiz kalması gibi bir sonucu ortaya çıkarır. Aslında Basın İlan Kurumu’nun gazeteleri birleştirme konusu yeni bir konu değil. Benim anımsadığım 1960’ların sonunda 1970’lerin başlarında Konya’da gazetelerin birleştirilmesi konusunda bir uygulama yapıldı ama bu uygulama iki sene kadar sürdü. Daha sonra yeniden birleşen gazeteler ayrıldı.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kütahya'da özelleştirmeye dev öfke

SONRAKİ HABER

Rafi Emeksiz vefat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa