08 Ekim 2012 08:58

Bahçelievler katliamında katledilenler anıldı

Bahçelievler katliamının 34. yılında 7 TİP’li devrimci katledildikleri evin önünde anıldı. Anmada, katillerin AKP hükümetinin çıkardığı 3. yargı paketiyle serbest bırakılmaları eleştirilerek, “katliamcıları serbest bırakmak yargı yolu ile ‘affetmek’ yeni katliamların çağrıcılığını yapmaktır” deni

Bahçelievler katliamında katledilenler anıldı
Paylaş

Ankara Bahçelievler semtinde 9 Ekim 1978 tarihinde 7 TİP’li (Türkiye İşçi Partisi) öğrenci, Efraim Ezgin, Faruk Ersan, Hürcan Gürses, Latif Can, Osman Nuri Uzunlar, Salih Gevenci, Serdar Alten evleri basılarak katledilmişti. Bahçelievler katliamı davasından yargılanan, Haluk Kırcı, Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, 7’şer kez ölüm cezasına mahkum edilmiş, ölüm cezasının kaldırılması üzerine bu cezaları ağırlaştırılmış ömür boyu hapse çevrilmişti. En son AKP Hükümeti tarafından çıkartılan 3. yargı paketiyle birlikte ise, katiller serbest bırakıldı.

Ankara emek ve demokrasi güçleri tarafından bugün 7 TİP’li genç, evlerinin önünde anıldı. Adnan Ötüken Parkı’nda toplanılarak başlayan yürüyüşte, “faşist katillere ileri demokrasi affı”, “hesabını soracağız” denildi. Yürüyüşte, “Nice güzel insan gibi 7 TİP’li yoldaşımızı, 12 Eylül’e varmak için katlettiler. Suçluların peşini bırakmayacağız” yazılı pankartlar taşındı.  “Katiller serbest, adalet istiyoruz”, “katillerden hesabı emekçiler soracak”, “devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganlarıyla devrimcilerin katledildiği evin önüne gelindi. Burada katledilen devrimciler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

‘KATLİAM RAPORLARI HALA GİZLİ TUTULUYOR’

Burada konuşan Avukat Erşen Şansal, katliamın üzerinden 34 yıl geçtiğini ve bu süre içerisinde sürekli iktidarlar ve devlet tarafından TİP’lileri katledenlerin “şerefli” olarak nitelendiğini söyledi. Katliamdan bugüne kadar gelinen süreçte “yüksek makamların” konuyla ilgili birçok rapor hazırladığını dile getiren Şansal, raporların hiçbir zaman kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çekti.  Şansal, raporların katliam davasına bakan mahkemeden bile gizli tutulduğuna vurgu yaptı.

KATLİAMLARDA HUKUK İŞLEMİYOR. KATİLLER AKLANIYOR!

Ankara Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Türkiye İşçi Partili ve Genç Öncülü yoldaşları, Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri (HDK), TKP ve ÖDP adına ortak açıklamayı Haydar İlker okudu. 8 Ekim tarihinin aynı zamanda 12 Eylül darbe yönetimi tarafından idam edilen Necdet Adalı’nın da ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatan İlker, “Adalı’yı katleden darbecilerle hâlâ hesaplaşılmadı. Bahçelievler katliamını yapan katiller, yargı reformu adı altında serbest bırakıldı” dedi. Sivas Katliamı Davası’nın zaman aşımına uğratılmasının, Bahçelievler katliamında ve Kemal Türkler, cinayetinde tetikçilik yapanların zamanaşımıyla kurtarılmasının bir devamı olduğunu belirten İlker, katillerle dayanışma, katilleri koruma, kollama geleneğinin sürdürüldüğünü söyledi.

‘YENİ KATLİAMLARIN ÇAĞRICILIĞI YAPILIYOR’

Sivas Katliamı, Roboski Katliamı, Hrant Dink Katliamı, Zirve Yayınevi Katliamı gibi birçok katliamı ve hukuki sürecini hatırlatan İlker, bu gelişmelerin münferit olmadığını, bu politikaların hepsinin sosyalistlere, Alevilere ve Kürtlere işlenen bütün suçların cezasız kalacağının açıkça ilan edilmesi olduğunu söyledi. İlker, katillerin AKP Hükümeti eliyle, 3. yargı paketiyle serbest bırakıldıkları hatırlatarak, “Katliamcıları serbest bırakmak yargı yolu ile ‘affetmek’ yeni katliamların çağrıcılığını yapmaktır”dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sultanahmet Çocuk Mahkemesi'nde yangın

SONRAKİ HABER

Kütahya'da özelleştirmeye dev öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...