17 Nisan 2019 08:52

Diyarbakır'da HDP’nin açıklamasına müdahale: Milletvekili yaralandı

Diyarbakır'da HDP’nin tecride ve YSK’nin KHK kararına karşı yapacağı basın açıklaması için toplanan milletvekillerine polis saldırdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’nin Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve YSK’nin KHK'li eş başkanlarla ilgili kararına karşı yapacağı basın açıklaması için toplanan milletvekilleri ve yurttaşlara polis saldırdı. Polisin saldırısı sırasında HDP Milletvekili Remziye Tosun yaralandı, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile HDP Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Semra Güzel darbedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü’nün, Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ile Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) KHK’li Eş Başkanlara mazbata verilmemesine ilişkin Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda yapacağı açıklamaya polis izin vermedi.

Açıklamanın yapılacağı parkı zırhlı araçlarla abluka altına alan polis, HDP milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve yurttaşlara müdahale etti.

TOMA araçlarının tazyikli su sıktığı gruptan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun yaralandı. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile HDP Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Semra Güzel polislerce darbedildi. 

Baygınlık geçiren Tosun, çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

HDP’DEN MİLLETVEKİLLERİNİN YARALANMASINA TEPKİ

HDP Merkez Yürütme Kurulu konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Polis mücadelesinde milletvekillerinin hedef alınarak yaşamlarına kastedildiği belirtilen açıklamada, hukuki süreç başlatacaklarını, suç duyurusunda bulunacakları ifade edildi. Diyarbakır’ın üç yıldır polis kuşatması altında olduğunu belirtilen açıklamada, “Ülkenin YSK’si vatandaşların seçim iradesini gasbetmekte; ilin valisi keyfi şekilde vatandaşın yürüyüş ve basın açıklaması yapma hakkını engellemekte; İçişleri Bakanlığına bağlı devletin kolluk gücü de vatandaşa ve iradesine saldırmaktadır. Siyasi iktidarın Anayasa’ya, yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı şekilde fiilen uyguladığı mutlak tecride karşı milletvekillerimizin ve tutsakların başlattığı açlık grevi anayasal bir hak olan direnme hakkı kapsamındadır. Bu açlık grevindeki talebi desteklemek amaçlı ve yine anayasal olan açıklama yapma hakkı da zor kullanılarak ve şiddetle bastırılmaya çalışılmaktadır” denildi. Siyasi iktidarın hiçbir demokratik eyleme tahammülü olmadığı ifade edilen açıklamada, iktidar keyfi ve hukuksuz uygulamalara son vermeye çağrıldı. (HABE RMERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri: Sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılsın

SONRAKİ HABER

10 Ekim Davası: Sanıklar yakalanmadı, tanıklar konuşturulmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...