08 Ekim 2012 03:46

Panetta neden kaygılı?

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye ile Türkiye arasında karşılıklı ateşin devam etmesinin, Suriye ihtilafının tırmanarak komşu ülkelere yayılması kaygısı yarattığını söyledi.Leon Panetta, Peru’ya yaptığı ziyaret sırasında Türkiye ile Suriye gerginliğine değinerek iki ülke arasında karşılıklı ateşin devam etmesinin Suriye iht

Panetta neden kaygılı?
Paylaş

Leon Panetta, Peru’ya yaptığı ziyaret sırasında Türkiye ile Suriye gerginliğine değinerek iki ülke arasında karşılıklı ateşin devam etmesinin Suriye ihtilafının tırmanarak komşu ülkelere yayılmasından duyulan kaygıyı dile getirdi.
Panetta, ABD’nin, karşılıklı ateşin devam etmesine ilişkin kaygılarını iletmek üzere diplomatik kanallarını kullandığını da kaydetti. New York Times gazetesi, Panetta’nın açıklamalarına dikkat çektiği haberinde Türkiye’nin Suriye’den atılan top mermisinin düşmesi üzerine dördüncü gün ardı ardına Suriye’nin içine ateş ettiğine dikkat çekti.
“Karşılıklı ateş ve Türkiye’nin son günlerde Suriye’ye yaptığı, kendini savunacağı uyarıları, bölgesel ihtilaf korkularını yarattı” diyen gazete, haberinde her iki ülkenin Cumartesi günü, Suriye’nin Türkiye’yi provoke etmemek için kuvvetlerini sınırdan 6 mil çektiği yönündeki haberleri yalanladıklarını da belirtti.
ABD’li gazete, Suriye krizindeki potansiyel sıçramanın sadece Türkiye’de değil, tüm Suriye’nin sınırlarında bir kaygı oluşturduğunu da yazdı. (DIŞ HABERLER)


SURİYE KRİZİ, TÜRKİYE - ABD İTTİFAKINI TEHDİT EDİYOR

Panetta “kaygılıyız” açıklaması yaparken, Washington’daki Türk Araştırmalar Programı Direktörü ve Washington Uzak Doğu Enstitüsü üyesi Soner Çağaptay, Başbakan Erdoğan tarafından ABD ile yürütülen sıkı müttefiklik ilişkisinin Suriye krizi sebebiyle bölünme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu iddia etti.
Çağaptay; İngiliz Independent gazetesinin yayımladığı makalesinde; Suriye’deki krizin başından bu yana Erdoğan hükümetinin ABD Başkanı Barack Obama ile aynı safta olduğunu ve Suriye’de aynı hedefi paylaştıklarını varsaydığına işaret ederek, ancak şu anda aralarında önemli ve sert anlaşmazlıkların ortaya çıktığını ifade etti.
Çağaptay; Cumhuriyetçi Mitt Romney karşısında seçim yarışına giren Obama’nın Suriye konusunda çok kararsız olduğunu öne sürdü. Çağaptay; Erdoğan’ın Obama’nın bu tavrından duyduğu rahatsızlığın, geçen ayın beşinde CNN’e verdiği demeçte Obama’nın Suriye’ye karşı aktif bir girişiminin olmaması sebebiyle kasıtlı olarak eleştirmesiyle belirginleştiğini belirtti. Bu sert açıklamanın iki taraf arasındaki ilişkilerde olumsuzluğun başlangıcını teşkil edebileceğini belirten Çağaptay; Türkiye halkının çoğunun Erdoğan’ın Suriye konusundaki politikasına karşı olduklarını ifade etti. Çağaptay Türk halkının Suriye’yi destekleyen ve Erdoğan’a karşı çıkan periyodik eylemler düzenlemeye başladığını ve bunun Ankara için büyük bir sorun teşkil ettiğini ekledi. Çağaptay makalesinin sonunda; Erdoğan ve Obama arasındaki tehlikeli olan bu anlaşmazlıkların iki taraf arasındaki ittifakı çözmeyebileceğine işaret ederek, Erdoğan’ın temel olarak dayandığı ABD ile ilişkilerini gözden çıkarma gücünde olmadığına dikkat çekti.


TÜRKİYE, ABD’NİN İTİDALİ KARŞISINDA SABIRSIZLANIYOR

Independent’in tanınmış yazarı Patrick Cockburn, Suriye ile ilgili ABD’nin bölgesel barış müzakerelerine arabuluculuk yapmaya hazırlanması gerektiğini savunduğu yazısında Suriye için “tehdit edici” olmaya başlayan Türkiye’nin Amerika’nın itidalinin karşısında “giderek sabırsızlandığı” yorumunu yaptı. Cockburn, “Suriye’nin acısı, Washington’a bir kapı açıyor” başlıklı yorumunda Türkiye’nin Suriye’nin içine ateş ettiğini, Suriye’nin iç savaş dönemindeki Lübnan’a benzediğini belirtirken Suriye’nin bölgesindeki en önemli müttefiki olan İran’da petrol ve merkez bankası işlemlerine yönelik yaptırımlar nedeniyle ekonominin felce uğradığını kaydetti. “Bu gelişmeler, bölgenin merkezindeki güç dengesinin değişmesine yol açar mı?​” sorusunu da soran Cockburn, Türkiye için “Türkiye, giderek Suriye için daha tehdit edici, Amerika’nın itidalinin karşısında ise daha çok sabırsız” görüşünü dile getirdi.  Cockburn, yazısında “ABD’deki başkanlık seçimi ardından Washington, Türkiye’nin ısrarla istediklerini kabul etmenin ve Suriye muhalefetine daha çok askeri desteği sağlamanın çıkarına olduğuna karar verebilir. ABD, Suriye’de merkez hükümetin otoritesi çökerken uzayan ve belirsiz bir iç savaşın El Kaide ya da İran’a bile fazla şans sağladığını hesaplayabilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Merkel’in amacı hem üzüm yemek, hem bağcıyı dövmek

SONRAKİ HABER

Yazarlar barış için imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...