08 Ekim 2012 03:33

Mecliste tezkere, gensoru ve seçim haftası

Meclis Genel Kurulu’nda, Salı ve Cuma günleri yapılacak iki oylamanın ardından yerel seçim tarihi netleşecek. AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla verilen yerel seçimin 27 Ekim 2013’te yapılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin Genel Kurul’da ilk oylaması Salı, ikinci oylaması ise Cuma günü yapılacak.YEREL SEÇ

Mecliste tezkere, gensoru ve seçim haftası
Paylaş

YEREL SEÇİM TARİHİ NETLEŞECEK

Anayasa değişiklik teklifleri, Genel Kurulda iki defa görüşülüyor. Yerel seçimin 27 Ekim 2013’te yapılmasına ilişkin AKP ve MHP milletvekilleri tarafından verilen anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmesi yarın yapılacak. İkinci görüşmeye, birinci görüşmenin bitiminden kırksekiz saat geçmeden başlanamıyor. İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülürken birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemiyor. Yerel seçim teklifinin ikinci görüşmesi Genel Kurul’da 12 Ekim Cuma günü yapılacak.
Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurul’da iki defa görüşülüyor. Değişiklik teklifinin kabulü TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün. Cumhurbaşkanı anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebiliyor. TBMM, geri gönderilen kanunu, 367 ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabiliyor.

367’NİN ALTI REFERANDUM DEMEK

Ancak 330 ile 367’den az oyla kabul edilen anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayımlanıyor. AKP ve MHP’nin Meclis’teki sandalye sayısı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesi için yeterli. (ANKARA)


TEZKERE PERŞEMBE

TSK unsurlarının Irak’ın, PKK kamplarının bulunduğu kuzey bölgesiyle mücavir alanlara gönderilmesine ilişkin, TBMM tarafından verilen izin süresinin, 17 Ekim 2012 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere Genel Kurul’da Perşembe günü görüşülecek.
Genel Kurul’da Çarşamba günü ise Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısının görüşmelerine devam edilecek.
CHP’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında Türkiye’yi komşularıyla sorunlu, savaş tehlikesiyle karşı karşıya getirdiği, tehlikeli ve maceracı bir dış politika yürüttüğü, “hayallere dayalı” bir dış politika izlediği iddiasıyla verdiği gensoru önergesi cuma günü görüşülecek.


KOMİSYONLAR

Meclis Eğitim Komisyonu’nda 10 Ekim Çarşamba günü Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek. Tasarıyla, Diyarbakır’da “Selahattin Eyyubi Üniversitesi” adıyla bir vakıf üniversitesinin kurulması öngörülüyor.
Sağlık Çalışanlarına Şiddeti Araştırma Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun’un sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin nedenleri, şiddet istatistikleri ve şiddete karşı alınan önlemler hakkında sunum yapacak. Ayrıca, Türk Tabipleri Birliğinin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve alınması gereken önlemler hakkındaki sunumu bulunuyor.


TEZKERE MEVCUT SORUNLARI DAHA DA DERİNLEŞTİRECEK

Diyarbakır’daki kitle örgütleri yaptıkları ortak açıklamada çatışma ve ölümlerin arttığını, bunun da toplumda derin bir yarılmaya neden olduğunu vurgulayarak, Mecliste kabul edilen son tezkerenin sorunları daha da derinleştireceğini belirttiler.

‘KAYGILIYIZ’

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde yapılan açıklamayı kurumlar adına Kürtçe olarak Kurdî Der Genel Merkez Yöneticisi Rıfat Öztürk okudu.  

Öcalan’ın başına gelebilecek olumsuz bir durumun gerginliği arttıracağı ve halklar arasında bir boğazlaşmayı gündeme getirebileceği uyarısını defalarca yaptıklarını söyleyen Öztürk, “Ortadoğu’nun ve bölgemizin cadı kazanı gibi kaynadığı herkesçe görülmekte ve bilinmektedir. AKP şimdiye kadarki süreci ‘komşularla sıfır sorun’ söylemiyle geçiştirdi. Bugün bütün sınır komşuları ile sorun yaşamasına rağmen, halen sınır ötesi operasyonlar için Meclis çoğunluğunu kullanarak savaş tezkereleri çıkarmaktadır. Bu durum kaygılarını daha da arttırmıştır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da linç 'geliyorum' diyor

SONRAKİ HABER

Ceza Hukuku kadını koruyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...