09 Nisan 2011 12:33

Kongrelerde ‘ortak mücadele’ çağrısı yapıldı

KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen ve ESM’nin kongrelerinde konuşan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, AKP iktidarının emekçilerin kazanılmış haklarını yok etmeye yönelik yürüttüğü politikalara karşı birlikte, ortak mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet K

Kongrelerde ‘ortak mücadele’ çağrısı yapıldı
Paylaş

Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) 4. Olağan Kongresi dün başladı.

TODAİ Konferans Salonu’nda başlayan ve bugün seçimlerle sona erecek olan kongrede, “Tarımın tasfiyesine Hayır”, “Yaşasın Emek, Barış ve Demokrasi Mücadelemiz” “Doğamıza, Suyumuza, Ormanlarımıza Sahip Çıkalım” pankartları asıldı.

‘4-c, 4-b TEMEL İSTİHDAM BİÇİMİ OLDU’

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Yücel Gül, “AKP iktidarı kendi burjuva hukukunu dahi çiğneyerek, eğitim, sağlık, ulaşım, çevre, tarım alanlarını piyasaya açıp, kazanılmış hakları gasbediyor ve emekçilerden de bu duruma göz yumup ses çıkarmamalarını bekliyor” dedi. 4-b, 4-c’nin temel istihdam biçimi haline geldiğine dikkat çeken Gül, çalışma yaşamında dayatılan kuralsızlığın kural haline getirilmek istendiğini vurguladı.
Sendikaların kadrolu kadrosuz, güvenceli, güvencesiz bütün emekçileri kucaklaması ve sınıf ihtiyaçlarını gözetmesi gerektiğini ifade eden Gül, bu konuda KESK’e büyük görevler düştüğünü ifade etti. Orman alanlarının yağmalanıp, doğal yaşam karşıtı HES’lerin hayata geçirilmek istendiğine dikkat çeken Gül, “Kapitalist barbarlığın doğayı ve yaşamlarımızı ele geçirmesine izin vermeyeceğiz” dedi.  

Gül, “Legal alanda siyasi parti yöneticileri cezaevine gönderiliyor, demokratik üniversite isteyen öğrencilere ve hak gasplarına seslerini yükselten emekçilere gaz bombalarıyla saldırılıyor, Kürt sorununda barış diyenler komplolarla tutuklanıyor, henüz kitabı basılmamış gazeteciler tutuklanıyor” diyerek AKP’nin ileri demokrasi söylemleriyle demokrasi mücadelesi veriyormuş imajı çizmesine tepki gösterdi.

Kongre bugün seçimlerle sona erecek olup, tek listenin çıkması bekleniyor.

‘İŞ KAZALARINDA AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ’

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), 4. Olağan Kongresi de Devlet Su İşleri Salonu’nda aynı saatlerde başladı.

Kongre, ESM Genel Başkanı Kemal Bulut’un açılış konuşmasıyla başladı. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olduğuna dikkat çeken Bulut, son bir yıl içinde Kemalpaşa, Dursunbey, Karadon ve Elbistan’da yaşanan kazaların tesadüf olmadığını belirtti.

 Ağır ve tehlikeli, aynı zamanda emek yoğun bir iş kolu olan madencilikte iş sağlığı ve güvenliğinin de önemli olduğuna vurgu yapan Bulut, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası, TMMOB, TTB ve sendikaların görüşleri alınarak acilen çıkartılmalı ve titizlikle uygulanmalıdır” dedi.

Özelleştirilen kurumlarda sendikasızlaştırma oranının yüzde 70’lerde olduğunu belirten Bulut, taşeron şirketlerde sendikaya üye olanların yok denecek kadar az olduğunu da söyledi.

Bulut, “Sözleşmeli personelin grev kararı vermesi, bu yolda propaganda yapması, herhangi bir greve veya grev teşebbüsüne katılması, grevi desteklemesi yahut teşvik etmesi yasaktır” hükmünün yer aldığı son torba yasa ile, personelin grev yasağının pekiştirildiğini belirtti.

ESM Genel Kurulu’da  bugün yapılacak seçimlerle sona erecek. (Ankara/EVRENSEL)


ÇINAR; ‘AYRI MÜCADELELER BİRLEŞTİRİLMELİ’

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da demokrasi ve özgürlük söylemlerinin çokça kullanılıp, altının tamamen boşaltıldığı bir dönem yaşandığını ifade etti. Çınar “Emekçilerin ücretleri düşürülüyor, işsizlik her geçen gün artıyor, çocuklarımız emek sömürüsüyle karşı karşıya,  her gün 3 kadın öldürülüyor, bölgede her gün yeni toplu mezarlar ortaya çıkıyor” dedi.

İstihdam şekillerindeki bölünmüşlüğün mücadele alanında da yaşandığına dikkat çeken Çınar, KESK’in kuruluş hamurunda olan emek ve özgürlük mücadelesini büyütmenin ve birleşik mücadelenin önemini vurguladı.

‘YETERLİ KARŞI KOYUŞ GÖSTEREMEDİK’

 “Her gün yeni çıkarılan kanunlarla emekçilerin haklarının gasbedildiğine, esnekleşen, kuralsızlaşan çalışma ortamlarına, sağlıkta dönüşüm reformuyla sağlık alanının piyasaya açılıp, hastanelerin kapatılmasına, ormanların satışa çıkarılmasına” dikkat çeken Çınar, sendikaların tüm bu süreç içerisinde yeterli karşı koyuşu gösteremediği özeleştirisini yaptı.

Meydanların her hafta sonu bir mitinge sahne olduğunu belirten Çınar, metal işçilerinden, çevre örgütlerine, sağlık emekçilerinden hafta sonu ve bayram tatilleri bile gasbedilen posta emekçilerine toplumun bütün kesimlerinin yaşanan sürece karşı mücadele içerisinde olduğunu vurguladı. Çınar, bütün bu ayrı ayrı mücadelelerin birleştirilmesi, ortaklaştırılması gerektiğini söyledi.

Orta Doğu’da yaşanan gelişmelere ve Libya’ya yönelik NATO işgaline de değinen Döndü Taka Çınar,  “Zalimlerin özgürlük götürdüğü nerede görülmüş. Gerçek özgürlük ve demokrasi işçi, emekçi ve kadınların inançla, sabırla, mücadelesiyle kazanılacaktır. Tarih bunun örnekleriyle doludur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sınıfın çıkarları için yola çıktık

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe dersleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...