08 Ekim 2012 03:11

‘Barış uzak değil’

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali , açılış galası ve onur ödülleri töreni yapıldı. Gecede Türkan Şoray ‘a, “Sanatta Sosyal Sorumluluk” ödülü verildi. Gecede sinema oyuncusu Güler Ökten, “Yaşam Boyu Onur Ödülü”nü Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’tan aldı. Gü

‘Barış uzak değil’
Paylaş

Bu yılki ana teması “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” olarak belirlenen festivale katılan sanatçılar, kırmızı halıdan geçerken halkı selamladı.

Sahne dekoru bu yıl siyah-beyaz filmlerin konseptine uygun olarak dizayn edilen festivalin açılış galasının sunuculuğunu İclal Aydın ile İlker Aksum yaptı.

SULTAN’A SANATTA SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ

Gecede 15 yıl aradan sonra Altın Portakal’a katılan Türk sinemasının “Sultan”ı Türkan Şoray’a “Sanatta Sosyal Sorumluluk” ödülü verildi. Ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’dan alan Türkan Şoray, sahneye çıktığında uzun süre ayakta alkışlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da ödülü vermeden önce yaptığı konuşmasında, “Türk sinemasının ve gönüllerimizin sultanını böyle duygulu, heyecanlı şekilde görmek, beni de hem duygulandırdı hem heyecanlandırdı” dedi. Cam Piramit Kongre ve Fuar Merkezi’ndeki açılış galasında, Yönetmen Duygu Sağıroğlu, Yapımcı Necip Sarıcı, oyuncular Güler Ökten, Salih Güney, Meral Zeren ve Macar Yönetmen Istvan Szabo’ya “Yaşam Boyu Onur” ödülü, ışık şefi Erol Batıbeki’ye de “Sinema Emek Ödülü”, Işık Yenersu’ya ise “Yıldırım Önal Anı Ödülü” verildi.

MACAR YÖNETMEN SZABO’YA YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ

Gecede sinema oyuncusu Güler Ökten, “Yaşam Boyu Onur Ödülü”nü Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’tan aldı. Güler Ökten “Çocukların ölmediği, barışın egemen olduğu, harcanan tüm emeklerin değerli karşılıklar bulduğu günler uzak değil” dedi. Festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Macar Yönetmen Istvan Szabo, “Yaşam Boyu Onur Ödülü”nü, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Hülya Avşar ‘dan aldı.

Oyuncu Meral Zeren’e ödülünü Sümer Tilmaç verdi. Ödülünü Sümer Tilmaç’tan olan Meral Zeren, ödülünü aynı sahneyi paylaştığı. Birlikte görev aldığı bugün hayatta olan ya da olmayan sanatçı arkadaşları için aldığını söyleyerek, “Tek dileğim savaş olmasın, evlerimiz yıkılmasın, çocuklarımız ölmesin.” dedi.

Oyuncu Salih Güney de ödülünü Selda Alkor’dan aldı. Salih Güney, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, genç sinemacılara örgütlenme çağrısı yaptı. Ödülünü Selda Alkor’un elinden alan Salih Güney, ilk filmi ‘Bozuk Düzen’in 47 yıl önce ‘en iyi film ödülü’ aldığını hatırlatarak, gençlere tavsiyede bulundu. Güney, mesleğini bırakmayı düşünenlere ise “Sanatta korku, kızgınlık, dargınlık yoktur. Bütün meslektaşlarıma bırakmamalarını diliyorum. Kesinlikle kabiliyetin yanında en önemli şey eğitim” diyerek bundan vazgeçmelerini önerdi.

FESTİVAL ‘BEN BÖYLE SANATIN İÇİNE TÜKÜRÜRÜM’ DİYENLERE RAĞMEN YAŞAYACAK

Cihat Tamer Işık Yenersu’ya ödülünü verdikten sonra bir konuşma yaptı. Tamer konuşmasında  ‘’Maalesef ülkemizin üzerinde kara bulutların dolaştığı, ‘Ben böyle sanatın içine tükürürüm’ diyen büyüklerimizin, ‘ucube’ deyip heykel yıkan sayın büyüklerimize rağmen yarım asrını devirmeye çalışan bir Antalya Altın Portakal Festivali yaşıyorsak, sevgili gençler sayesinde. Altın Portakal Film Festivali, sanata ve kültüre baş koymuş, gönül vermiş gençler sayesinde 2023’e, hatta 2071’e kadar yaşayacak.’’ dedi.

Işık Yenersu ise yaptığı konuşmada ‘’Festivale teşekkürüm şudur’’ diyerek sahnede hareketsiz halde duran ve Pir Sultan Abdal’ı canlandıran mankenin elinde taşıdığı, üzerinde ‘’Sivas’ı unutma’’ yazılı bağlamayı gösterdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)


11 FİLM YARIŞACAK

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl Ulusal  Uzun Metraj Film Yarışmasında yarışacak 11 filmse şöyle: Çağatay Tosun “Derin Düşünce” Ahmet Sönmez “Elveda Katya” Dilek Keser-Ulaş Güneş Kacargil “Evdeki Yabancılar” Hüseyin Tabak “Güzelliğin On Par Etmez” Ersin Kana “Hile Yolu” Umut Dağ “Kuma” Ali Aydın “Küf” Rezzan Tanyeli “Pazarları Hiç Sevmem” Ali Adnan Özgür “Toprağın Çocukları” Tunç Okan “Umut Üzümleri” Erdem Tepegöz “Zerre”

ÖNCEKİ HABER

Barış Cemi toplandı

SONRAKİ HABER

Attila İlhan 10 Ekimde anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...